Dla wielu produktów naturalnych miejsce ich uprawy ma znaczący wpływ na smak i jakość. Uwarunkowanie klimatyczne, właściwości ziemi, położenie plantacji wpływają na ocenę końcowego produktu. Poza tym w różnych regionach świata uprawia się różne odmiany, co stanowi o niepowtarzalnym smaku. Nasze ekskluzywne herbaty są produkowane z surowców wysokiej jakości ze sprawdzonych regionów świata. Dzięki temu możemy być pewni, że wytwórcy w pełni opanowali swoje rzemiosło i otrzymamy wysokojakościowe surowce.
Afryka jest młodym kontynentem herbacianym, gdzie uprawia się herbatę dopiero od 100 lat. Szczególnie Kenia szczyci się wysoką jakością, na którą niezaprzeczalny wpływ ma ukształtowanie terenu 1500-2100 m n.p.m. i ziemia wulkaniczna. Kenijską czarną herbatę cechuje słodkawy i mocny smak z wyraźną nutą świeżości. Także we wschodnioafrykańskich państwach takich jak Zimbabwe, Ruanda, Malawi, Tanzania i Afryka Południowa produkuje się bardzo dobrą herbatę.
Chiny uchodzą za miejsce narodzin herbaty. Od ok. 2000 lat w południowych regionach Chin: takich jak Zhejiang, Hubei i Yunnan, Anhui, Hunan, Fuhian i Sechuan uprawia się wyszukaną zieloną herbatę. Także tutaj produkuje się czarną herbatę, jednakże bardzo delikatną w smaku, ponieważ zawiera małą ilość kwasu garbnikowego. Chiny i Indie są największymi producentami herbaty na świecie.
W północnych Indiach, w regionie Assam, leżą największe plantacje herbaty na świecie, które rozciągają się 600 km wzdłuż rzeki Brahampura. Assamska odmiana herbaty od innych rodzajów odróżnia się wielkością, m.in. ma większe liście i jeżeli nie jest obrywana, może osiągnąć wysokość 25 m. Ciepły i wilgotny klimat regionu Assam wpływa na wyrazisty smak czarnej herbaty, która ponadto ma bardzo ciemne zabarwienie.
Pomiędzy Nepalem a Bhutan, we wschodnich Himalajach, leży Darjeeling. Herbata rośnie tam pomiędzy 600 a 2000 m n.p.m. i dzięki zmianom temperatury, na które narażone są rośliny (tzn. niskie temperatury w nocy i intensywne nasłonecznienie podczas dnia) otrzymuje bardzo charakterystyczny, uwielbiany aromat. Herbata Darjeeling jest uważana za herbatę o najlepszym smaku i jest jedną z najdroższych herbat.
Herbata jest uprawiana na dużym obszarze wysp Jawy i Sumatry. Na dużej subtropikalnej wyspie Jawa do dziś aktywnych jest wiele wulkanów - dlatego struktura ziemi jest bogata w minerały, dzięki czemu herbata otrzymuje charakterystyczne, wyśmienite nuty zapachowe, smakuje łagodnie owocowo i ma jasnobrązowy kolor. Na Sumatrze krzew herbaty rośnie na wysokości 800-1200 m n.p.m. - w centrum terenów górzystych, w klimacie ciepłym i wilgotnym, przy całorocznych opadach. Wilgotność i wysokie temperatury w Indonezji umożliwiają całoroczny zbiór herbaty.
Położona na południe od Indii Sri-Lanka ma długą tradycję w uprawie herbaty, dlatego herbata jest rozpowszechniona pod nazwą dawnego państwa Ceylon. Plantacje są położone 500-2500 m n.p.m. wokół świętej góry - Adam Peak. Ekstremalne położenie wpływa na dłuższy wzrost roślin - w ten sposób mają więcej czasu, by osiągnąć subtelny i zarazem intensywny aromat. Im wyżej uprawiane rośliny, tym cieszą się cenniejszym smakiem i wyższą jakością. Smak herbaty Ceylon jest pobudzająco-gorzkawy i cechuje ją złotawy kolor.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)