Z roku na rok generujemy coraz większe ilości śmieci, zanieczyszczając naszą planetę. W trosce o ochronę środowiska naturalnego powstaje wiele trendów upowszechniających wprowadzanie do codziennego życia nawyków mających na celu ograniczenie ilości odpadów i dbałość o zasoby naturalne. Jednym z nich jest idea zero waste, mająca na celu zaprzestanie marnowania produktów i tworzenia śmieci. Na czym polega idea zero waste i jak wcielić ją w życie?
Na te i wszystkie inne pytania dotyczące zero waste odpowiemy Ci tutaj i na naszych kanałach przez kilka najbliższych miesięcy. Przyznajemy, że to nie jest łatwy temat. Ale obiecujemy, że jest bardzo przyjemny! Sami rozpoczęliśmy już drogę do niemarnowania, a teraz zapraszamy Ciebie - chodź z nami!
Mamy świetnego instruktora małych kroków. Wspólnie z naszą ekspertką, Sylwią Majcher, nauczmy się chodzić na nowo, w poszanowaniu środowiska i nie zostawiając zbyt wielu śladów za sobą.
Nie wszystkie nawyki udaje się zmienić od razu, ich zmiana to proces, dlatego proponujemy ci metodę małych kroków. Zapewne nasuwa ci się wiele pytań dotyczących idei zero waste. Na wiele z nich odpowiemy tutaj, na naszych kanałach, przez kilka najbliższych miesięcy.
Rozpoczęliśmy już drogę do niemarnowania, a teraz zapraszamy ciebie – chodź z nami! Poznaj też świetnego instruktora małych kroków, którym jest nasza ekspertka Sylwia Majcher. Nauczy nas ona świadomie i z szacunkiem poruszać się w środowisku, tak by nie zostawiać za sobą zbyt wielu śladów.
Wraz z Sylwią mamy dla ciebie gotowe rozwiązania zero waste, które już dziś możesz wcielić w swoje życie. Poznaj je i zastosuj, a opłaci się to wszystkim – tobie, środowisku, przyszłym pokoleniom. I pamiętaj – nie musisz od razu robić wszystkiego! Wybierz choćby jedną z rzeczy i rób ją uczciwie, konsekwentnie i regularnie.
Sylwia Majcher - dziennikarka, autorka bestsellerowych poradników „Wykorzystuje, nie marnuje. 52 Wyzwania Zero Waste” i „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, książki „Mniej Mięsa” i dziecięcej „Samotny Banan”, reportaży oraz wywiadów kulinarnych. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Prowadzi warsztaty i szkolenia poświęcone ekologii, niemarnowaniu i obiegowi zamkniętemu. Na balkonie hoduje pomidory i jadalne kwiaty, gotuje w rytmie sezonu, jeździ rowerem, unika nadmiaru.
Zero waste, czasami używane w formie less waste, to:
Według Zero Waste International Alliance „Zero waste jest celem, który jest etyczny, ekonomiczny, skuteczny i wizjonerski, aby prowadzić ludzi ku zmianie stylu życia i praktyk, które naśladują naturalne cykle odnawiania się, gdzie wszelki materiał, którego się pozbyto, jest zaprojektowany tak, by być zasobem do wykorzystania przez innych.
Zero waste oznacza projektowanie i zarządzanie produktami oraz procesami, aby systematycznie eliminować szkodliwość odpadów i materiałów oraz zmniejszać ich objętość, przetwarzać i odzyskiwać wszystkie zasoby, nie spalać ich ani nie zakopywać. Zero waste eliminuje uwalnianie szkodliwych substancji do ziemi, wody czy też powietrza, które są zagrożeniem dla zdrowia człowieka, zwierząt, roślin i całej planety”.
5R to pięć kluczowych zasad, które należy stosować przy ograniczaniu odpadów. Pierwszy raz zasada 5R pojawiła się w książce Pokochaj swój dom Bei Johnson, amerykańskej blogerki, która spopularyzowała ideę zero waste.
Do tej listy można jeszcze dodać "repair", czyli naprawianie.
oznacza umiejętność mówienia „nie”, gdy wręczają ci niepotrzebne rzeczy, których nigdy nie chciałeś – reklamówki, słomki, kubki, widelczyki, serwetki, ulotki oraz gadżety reklamowe. Umiejętność ta znacznie przyczyni się do zmniejszenia ilości śmieci, które nie są nikomu do niczego potrzebne.
przypomina, by nie kupować wszystkiego, na co nas stać i na co mamy chwilową ochotę. Nakłania do wyrobienia w sobie nawyku zadania sobie pytania „czy naprawdę tego potrzebuję?”.
zachęca do powtórnego wykorzystania produktów jednorazowego użytku oraz do wybierania rzeczy wielokrotnego użytku, takich jak maszynki do golenia czy opakowania, oraz wymyślania innych zastosowań dla używanej rzeczy.
nakłania do segregacji odpadów i refleksji, czy robisz to prawidłowo.
wspomina o możliwości kompostowania odpadów biodegradowalnych, np. w przydomowym kompostowniku. Bioodpady, zamiast zalegać na wysypisku, mogą zamienić się w supernawóz.
namawia do naprawiania przedmiotów, które z nawyku wyrzucamy i zastępujemy nowymi, np. cerowania skarpetek, sklejania pękniętych talerzyków czy zepsutych zabawek.
Ale czym one właściwie mają być? Mamy dla Ciebie gotowe rozwiązania zero waste, które już od dziś możesz wcielić w swoje życie. Bierz i stosuj, a wszystkim to się opłaci! Tobie, środowisku, przyszłym pokoleniom. I pamiętaj – nie musisz od razu robić wszystkiego! Wybierz choćby jedną z rzeczy i rób ją uczciwie, konsekwentnie i regularnie.
Wprowadzenie w życie zasad zero waste zaczyna się od zmiany twoich nawyków. Taka zmiana nic cię nie kosztuje, a wręcz przeciwnie – pozwoli ci na oszczędność pieniędzy. Zacznij nad nią pracować. Czasami może okazać się trudna, dlatego przeprowadzaj ją stopniowo i nie zapominaj o metodzie małych kroków.
Oddaj ubrania, których nie nosisz, nie kolekcjonuj zestawów do chodzenia po domu albo uprawiania sportu, skoro od dawna nie biegasz. Spróbuj kupować takie rzeczy, których naprawdę potrzebujesz. Co sekundę na wysypisko śmieci trafia ciężarówka wypełniona nienoszonymi ciuchami. Przemysł odzieżowy jest jednym z największych trucicieli środowiska. Zacznij robić listy zakupów!
zbieraj pudełka, kartony. Używaj ich do przechowywania, segregowania śmieci, wysyłania paczek. Takie przesyłki są zgodne z trendami, sporo internetowych sklepów przyjmuje niepotrzebne klientom opakowania i wykorzystuje je ponownie.
jeśli możesz wybieraj produkty bez opakowania i te z pomarszczoną skórką. Zabieraj do sklepu czy na targ swoje siatki, woreczki i pudełka.
stan zapasów, zawartość, lodówki i szafek kuchennych.
Kiedy tylko możesz, korzystaj z komunikacji miejskiej, częściej podróżuj rowerem czy hulajnogą.
nie wszystko musisz kupić. Rzeczy, których potrzebujesz na chwilę, możesz wypożyczyć. Sprawdzaj, co w szafach mają znajomi.
woda w kranie jest przebadana i często ma więcej składników mineralnych niż ta w plastikowej jednorazowej butelce. Jeśli masz wątpliwości w sprawie jej jakości możesz skład kranówki sprawdzić w sanepidzie.
to szwedzkie określenie na nową dyscyplinę – łączenie aktywności na świeżym powietrzu z troską o środowisko. W czasie spaceru, biegu, drogi do pracy zbieraj śmieci. Bez zrzucania odpowiedzialności na innych i wyrzutów, że nie są Twoje.
odpady jednego człowieka mogą być skarbem innego, ale tylko dobrze podzielone śmieci da się wykorzystać. Dlatego ważne jest by opakowania nadające się do recyklingu trafiały do właściwego kosza.
Przewiduje się, że do 2025 r. około jedna trzecia ludzkości nie będzie miała wystarczającej ilości wody pitnej, dlatego też coraz więcej uwagi poświęca się sposobom jej oszczędzania. Zobacz 12 sposobów, jak oszczędzać wodę. Warto zapoznać się z nimi i zacząć stosować je w życiu.
Oszczędzanie energii elektrycznej ma znaczenie zarówno w kontekście ekonomicznym, jak i ekologicznym. Mniej zużytego prądu to niższe rachunki, ale także mniejsze zanieczyszczenie środowiska. Warto więc zapoznać się ze sposobami oszczędzania energii, aby dowiedzieć się, jak zaoszczędzić na prądzie i przyczynić się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych i tym samym globalnego ocieplenia klimatu.
Chociaż sposoby troski o środowisku wydają się powszechnie znane, nie każdy zdaje sobie sprawę, jak duży wpływ mogą mieć dla ziemi nasze indywidualne działania. Nie wszyscy również wiedzą, jakie oszczędności i korzyści dla naszej planety niosą pozornie mało znaczące nawyki, takie jak gaszenie światła czy zakręcanie kranu. Oto 10 sposobów ochrony środowiska, które możemy wdrożyć w swoje życie.
Gdyby wszystkie śmieci produkowane na świecie zapakować do ciężarówek, to sznur pojazdów okrążyłby Ziemię 24 razy. Z naszych odpadów, powstała już Wielka Pacyficzna Plama Śmieci – wyspa na Oceanie Spokojnym, która powiększa się szybciej, niż przewidywali naukowcy. Dlatego niezwykle ważne jest podjęcie natychmiastowych działań. Warto więc, ograniczać ilość wytwarzanych w domu śmieci i zatroszczyć się o odpowiednią segregację odpadów.
Postępujące zaśmiecanie środowiska naturalnego sprawia, że trzeba podejmować zdecydowane działania, by chronić przed nim ziemię. W trosce o stan naszej planety z dnia na dzień powstają nowe ekologiczne trendy dążące do jej ochrony oraz zredukowania zanieczyszczenia. Wraz z filozofią Zero Waste pojawiła się również nowa dyscyplina sportu – plogging.
Recykling oznacza ponowne użycie, powrót do obiegu. Według definicji recykling to powtórne wykorzystywanie odpadów prowadzące do wytworzenia nowego produktu, którego celem jest zmniejszenie nadmiernego eksploatowania złóż naturalnych oraz zmniejszenie ilości śmieci.
Lato w grudniu? To jest możliwe, ale trzeba je odpowiednio przechować. A potem, gdy mróz zacznie doskwierać zbyt mocno, sięgnąć po smakowe soczyste wspomnienia. Sezonowe owoce i warzywa dają się zamykać w słoikach, suszyć i mrozić. Ten ostatni zabieg jest najmniej wymagający, ale by przebiegł z sukcesem, wystarczy znać kilka patentów.
Lista zakupów jest drogowskazem, który poprowadzi Cię w sklepie właściwymi alejkami. To też Twój wentyl bezpieczeństwa, dzięki niej unikniesz wpadek.. Sprawdź, jak stworzyć idealną listę zakupów
Straty i marnotrawstwo żywności to globalny problem o zatrważającej skali. Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa FAO na świecie, w całym łańcuchu rolno-żywnościowym, marnuje się rocznie 1,3 mld ton żywności. Dla zobrazowania tej wartości: taka ilość byłaby wystarczająca, aby wyżywić wszystkich Polaków przez 66 lat.
Bycie eko to często pojawiający temat. W wyniku działalności człowieka emisja gazów cieplarnianych ciągle wzrasta, co ma wpływ na zmiany klimatyczne, globalne ocieplenie oraz anomalie pogodowe. Nadmierna eksploatacja surowców naturalnych powoduje, że w końcu może ich zabraknąć. Wycinka puszczy amazońskiej sprawia, że mamy coraz mniej tlenu, a wiele gatunków zwierząt traci swój dom i niedługo może wyginąć.
Jeżeli chcesz być eko i zrezygnować z kupowania bliskim kolejnego prezentu, który po chwili skończy na śmietniku, za to pragniesz, aby dostali coś przyjaznego dla środowiska, powstrzymaj się przed przypadkowym zakupem. Zapytaj najpierw osoby, którą chcesz obdarować, czego potrzebuje albo dowiedz się tego od jej przyjaciół. Nie tylko zrobisz jej większą przyjemność, ale również nie wydasz pieniędzy na rzecz, która jako niepotrzebna zaraz trafi do kosza.
Tylko co trzeci uczeń je w szkole owoce i warzywa. Na śniadanie chętniej niż kanapkę z razowego pieczywa nastolatek wybiera słodkie przekąski. Cukier najpierw szybko podnosi stężenie glukozy we krwi, by potem równie błyskawicznie spaść. W konsekwencji mózg zamiast pracować na najwyższych, pożądanych w szkole czy pracy obrotach, zwalnia, wybija z rytmu i zabiera energię. Mocy lepiej szukać w dobrze skomponowanym śniadaniu, które nasyci na długo i sprawi, że łatwiej będzie oprzeć się nafaszerowanym chemią i sztucznymi dodatkami pokusą. Dlatego poznaj nasze pomysły na lunchbox dla dziecka do szkoły/na uczelnię lub lunchbox do pracy.
To najlepszy przemytnik witamin. Niepozorny koktajl fundujący całą gamę pożądanego wzmocnienia. Organizm na pewno doceni takie zakręcone kompozycje. Można je serwować zamiast drugiego śniadania albo podwieczorku. Odpowiednio połączone składniki będą wyśmienitym urozmaiceniem codziennego jadłospisu.
To hasło, które warto wcielić w swoje kulinarne życie, by wykorzystywać z sukcesem cały potencjał warzyw i owoców. Letnia oferta sprzyja jedzeniowej kreatywności. Natki, liście, obierki, a nawet pestki skrywają w sobie sporo dobroci, więc nie spisujcie ich na straty.
Czy wiesz, że możesz zrobić wyborne lody z przejrzałych bananów? Zerknij również na inne przepisy w stylu zero waste!
Naukowcy z Warszawy opracowali przepis na recykling zalegających w kawiarniach pozostałości po zmielonych ziarnach. Z fusów od kawy będą tworzyć słomki! Rozwiązaniem już zainteresowana jest jedna z sieci kawiarni, a biodegradowalne słomki mogą wejść do użycia jeszcze w tym roku.
Będąc świadomym przedsiębiorcą, w ramach idei zero waste, ALDI redukuje ilość sprzedawanego plastiku, rezygnując ze sprzedaży produktów jednorazowego użytku, takich jak widelce, tacki czy łyżeczki, a do produkcji opakowań dla swoich artykułów używa plastików z recyklingu. Ponadto, stosujemy skrzynki wielokrotnego użytku i wyposażamy nasze sklepy w ekologiczne oświetlenie LED. Obniżamy również ceny na produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia i przekazujemy żywność instytucjom charytatywnym.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)