zero waste
  1. Strona główna
  2. Zero Waste
  3. Przepisy na lunchbox - pomysły na lunch do szkoły, na uczelnię i do pracy
zerowaste kreska lunchbox A

ZWRÓĆ UWAGĘ NA TO, CO WKŁADASZ DO PUDEŁKA

zero waste

Tylko co trzeci uczeń je w szkole owoce i warzywa. Na śniadanie chętniej niż kanapkę z razowego pieczywa nastolatek wybiera słodkie przekąski. Cukier najpierw szybko podnosi stężenie glukozy we krwi, by potem równie błyskawicznie spaść. W konsekwencji mózg zamiast pracować na najwyższych, pożądanych w szkole czy pracy obrotach, zwalnia, wybija z rytmu i zabiera energię. Mocy lepiej szukać w dobrze skomponowanym śniadaniu, które nasyci na długo i sprawi, że łatwiej będzie oprzeć się nafaszerowanym chemią i sztucznymi dodatkami pokusą. Dlatego poznaj nasze pomysły na lunchbox dla dziecka do szkoły/na uczelnię lub lunchbox do pracy. 

zero waste kreska lunchbox B

CO POWINNO ZNALEŹĆ SIĘ W ZDROWYM LUNCHBOKSIE DLA DZIECI?

zero waste
ZERO WASTE

WARZYWA I OWOCE

obowiązkowo porcja każdego z nich, mogą być surowe, wymieszane z jogurtem czy granolą lub pieczone w postaci tarty albo ciasta.

ZERO WASTE

BIAŁKO I WAPŃ

możesz wybierać wśród naturalnych jogurtów bez cukru, twarożku czy żółtego sera.

ZERO WASTE

WĘGLOWODANY

znajdziesz je w niesłodzonych, naturalnych płatkach zbożowych i pieczywie pełnoziarnistym.

ZERO WASTE

MAGNEZ

·       dorzuć garść orzechów, migdałów lub pestek dyni. Świetnie tłumią głód.

zero waste kreska lunchbox A

CZEGO LEPIEJ UNIKAĆ W LUNCHBOKSIE DO PRACY?

zero waste
ZERO WASTE

- białego, nadmuchanego pieczywa

- słodzonych jogurtów, gotowych deserów i koktajli na bazie mleka i czekolady

ZERO WASTE

- słodzonych soków i napojów owocowych, napojów gazowanych

- tłustych mięs, wędlin

zero waste kreska lunchbox B

SPRÓBUJ POMYSŁU NA LUNCHBOX BENTO

zero waste
ZERO WASTE

Bento to wywodzący się z tradycji japońskiej posiłek serwowany w pudełku. Zazwyczaj składa się on z porcji ryżu/makaronu, mięsa/ryby, a także warzyw i owoców. Japończycy przygotowują je samodzielnie w domu lub kupują w specjalnych sklepach lub na stacjach kolejowych. Każdego dnia sprzedaje się około 12 milionów bento!

Posiłek w bento powinien kusić wyglądem. Układamy kilka rzeczy w równych rzędach. Wszystkie na jeden kęs, tak by nie mieć problemu ze zjedzeniem w każdym miejscu. 

zero waste kreska lunchbox A

POMYSŁY NA LUNCHBOX NA ZIMNO

zero waste

LUNCHBOX PRZEPIS 1

ZERO WASTE

Orkiszowe bułki z sezonowymi owocami

  • 3 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • szklanka maślanki
  • 2 jajka + jedno do wysmarowania bułek
  • 7 g suchych drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

Sezonowe owoce – maliny, śliwki, morele borówki i 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka

  • 50 g płatków migdałowych
  • 40 g masła
  • 2 łyżka cukru 

Obie mąki wymieszaj z suchymi drożdżami, dodaj cukier. Masło rozpuść i przestudzone wymieszaj z maślanką oraz jajkami. Połącz z suchymi składnikami, dodaj sól i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i niezbyt klejące. Gdy się klei, dodaj nieco mąki i ponownie wyrób ciasto. Potem przykryj je i zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Ze śliwek lub moreli wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Składniki na kruszonkę zblenduj i zostaw w lodówce na godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i szklanką wytnij koła, a każde z nich wypełnij owocami wymieszanymi z mąką. Zlep bułeczki, ułóż na blaszce do pieczenia, zlepieniem do dołu. W miseczce rozbełtaj jajko. Każdą bułkę nasmaruj nim. Posyp kruszonką, a potem przykryj i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw blachę z bułkami i piecz przez 20 minut. 

zero waste

LUNCHBOX PRZEPIS 2

ZERO WASTE

Chrupiące chipsy z jabłek z cynamonem

  • 1 kilogram soczystych słodkich jabłek
  • szczypta cynamonu

 

Jabłka wydrąż i pokrój na cienkie plastry. Wymieszaj z cynamonem. Owoce ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz około 20-25 minut do czasu, gdy plasterki jabłek będą zarumienione.

zero waste

LUNCHBOX PRZEPIS 3

ZERO WASTE

Batony owsiane

  • 150 g mąki razowej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g orzechów
  • 3 łyżki pestek słonecznika lub dyni
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka rodzynek
  • 50 g masła lub oleju
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka płynnego miodu/syropu z agawy/klonowego 

Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia (jeśli używasz oleju, pomiń tę czynność). Jajka rozbełtaj widelcem, wymieszaj z przestudzonym masłem (olejem) Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, migdałami, posiekanymi orzechami, siemieniem, pestkami i rodzynkami. Następnie masę połącz z masłem (olejem) i jajkiem. Wyrób ciasto. Z niego uformuj kulki, a potem ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem delikatnie naciśnij każdą kulkę, by nieco się spłaszczyła. Wstaw ciastka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut, uważając by się zbyt nie zarumieniły. 

zero waste

LUNCHBOX PRZEPIS 4

ZERO WASTE

Kasza jaglana ze śliwkami

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka miodu
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • łyżeczka orzechów włoskich

Kaszę opłucz, a potem przelej 3 razy wrzątkiem, dzięki czemu straci swoją goryczkę. Tak przygotowaną kaszę wsyp do garnka i praż minutę. Następnie dodaj masło, wymieszaj i zalej wodą. Gotuj około 10-15 minut, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Śliwki pozbaw pestek, pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z miodem. Gdy kasza będzie miękka, odstaw ją na chwilę, a potem wymieszaj ze śliwkami. Wiórki kokosowe i orzechy upraż na suchej patelni, posyp nimi gotową porcję kaszy.

zero waste

LUNCHBOX PRZEPIS 5

ZERO WASTE

Babeczki z jajek

  • 3 jajka
  • zielona świeża papryka
  • pomidor
  • natka pietruszki
  • łyżka startego sera żółtego
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżka masła

Jajka rozbełtaj widelcem, dodaj pieprz i sól. Paprykę, pomidora drobno pokrój. Natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki, oprócz jajek i sera, wymieszaj. Foremkę do mufinek lub babeczek wysmaruj masłem. W każdy otwór włóż łyżkę warzyw i szynki. Zalej masą jajeczną, tak by całkowicie przykryła warzywa. Posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekaj do czasu ścięcia się jajka – około 10-15 minut. Ostrożnie wyjmij każdą z babeczek. 

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch