Tylko co trzeci uczeń je w szkole owoce i warzywa. Na śniadanie chętniej niż kanapkę z razowego pieczywa nastolatek wybiera słodkie przekąski. Cukier najpierw szybko podnosi stężenie glukozy we krwi, by potem równie błyskawicznie spaść. W konsekwencji mózg zamiast pracować na najwyższych, pożądanych w szkole czy pracy obrotach, zwalnia, wybija z rytmu i zabiera energię. Mocy lepiej szukać w dobrze skomponowanym śniadaniu, które nasyci na długo i sprawi, że łatwiej będzie oprzeć się nafaszerowanym chemią i sztucznymi dodatkami pokusą. Dlatego poznaj nasze pomysły na lunchbox dla dziecka do szkoły/na uczelnię lub lunchbox do pracy.
obowiązkowo porcja każdego z nich, mogą być surowe, wymieszane z jogurtem czy granolą lub pieczone w postaci tarty albo ciasta.
możesz wybierać wśród naturalnych jogurtów bez cukru, twarożku czy żółtego sera.
znajdziesz je w niesłodzonych, naturalnych płatkach zbożowych i pieczywie pełnoziarnistym.
· dorzuć garść orzechów, migdałów lub pestek dyni. Świetnie tłumią głód.
Bento to wywodzący się z tradycji japońskiej posiłek serwowany w pudełku. Zazwyczaj składa się on z porcji ryżu/makaronu, mięsa/ryby, a także warzyw i owoców. Japończycy przygotowują je samodzielnie w domu lub kupują w specjalnych sklepach lub na stacjach kolejowych. Każdego dnia sprzedaje się około 12 milionów bento!
Posiłek w bento powinien kusić wyglądem. Układamy kilka rzeczy w równych rzędach. Wszystkie na jeden kęs, tak by nie mieć problemu ze zjedzeniem w każdym miejscu.
Nadzienie:
Sezonowe owoce – maliny, śliwki, morele borówki i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka
Obie mąki wymieszaj z suchymi drożdżami, dodaj cukier. Masło rozpuść i przestudzone wymieszaj z maślanką oraz jajkami. Połącz z suchymi składnikami, dodaj sól i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i niezbyt klejące. Gdy się klei, dodaj nieco mąki i ponownie wyrób ciasto. Potem przykryj je i zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Ze śliwek lub moreli wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Składniki na kruszonkę zblenduj i zostaw w lodówce na godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i szklanką wytnij koła, a każde z nich wypełnij owocami wymieszanymi z mąką. Zlep bułeczki, ułóż na blaszce do pieczenia, zlepieniem do dołu. W miseczce rozbełtaj jajko. Każdą bułkę nasmaruj nim. Posyp kruszonką, a potem przykryj i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw blachę z bułkami i piecz przez 20 minut.
Jabłka wydrąż i pokrój na cienkie plastry. Wymieszaj z cynamonem. Owoce ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz około 20-25 minut do czasu, gdy plasterki jabłek będą zarumienione.
Masło rozpuść, odstaw do przestudzenia (jeśli używasz oleju, pomiń tę czynność). Jajka rozbełtaj widelcem, wymieszaj z przestudzonym masłem (olejem) Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, migdałami, posiekanymi orzechami, siemieniem, pestkami i rodzynkami. Następnie masę połącz z masłem (olejem) i jajkiem. Wyrób ciasto. Z niego uformuj kulki, a potem ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem delikatnie naciśnij każdą kulkę, by nieco się spłaszczyła. Wstaw ciastka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 15 minut, uważając by się zbyt nie zarumieniły.
Kaszę opłucz, a potem przelej 3 razy wrzątkiem, dzięki czemu straci swoją goryczkę. Tak przygotowaną kaszę wsyp do garnka i praż minutę. Następnie dodaj masło, wymieszaj i zalej wodą. Gotuj około 10-15 minut, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Śliwki pozbaw pestek, pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z miodem. Gdy kasza będzie miękka, odstaw ją na chwilę, a potem wymieszaj ze śliwkami. Wiórki kokosowe i orzechy upraż na suchej patelni, posyp nimi gotową porcję kaszy.
Jajka rozbełtaj widelcem, dodaj pieprz i sól. Paprykę, pomidora drobno pokrój. Natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki, oprócz jajek i sera, wymieszaj. Foremkę do mufinek lub babeczek wysmaruj masłem. W każdy otwór włóż łyżkę warzyw i szynki. Zalej masą jajeczną, tak by całkowicie przykryła warzywa. Posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekaj do czasu ścięcia się jajka – około 10-15 minut. Ostrożnie wyjmij każdą z babeczek.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)