mrozenie
  1. Strona główna
  2. Zero Waste
  3. Mrożenie żywności - jakie są zasady bezpiecznego zamrażania?
mrożenie żywności zasady

MROŻENIE ŻYWNOŚCI - DOSKONAŁY SPOSÓB NA BEZPIECZNE I ZDROWE PRZECHOWYWANIE JEDZENIA

Lato w grudniu? To jest możliwe, ale trzeba je odpowiednio przechować. A potem, gdy mróz zacznie doskwierać zbyt mocno, sięgnąć po smakowe soczyste wspomnienia. Sezonowe owoce i warzywa dają się zamykać w słoikach, suszyć i mrozić. Ten ostatni zabieg jest najmniej wymagający, ale by przebiegł z sukcesem, wystarczy znać kilka patentów. 

mrożenie żywności zasady

CZY WIESZ, ŻE?

Zanim lodówki z zamrażarkami pojawiły się w naszych domach chłód był już wykorzystywany do konserwowania czy przedłużania świeżości jedzenia. Dawniej stosowano w tym celu bryły lodu, chowano jedzenie w specjalnie wykopanych ziemiankach, w piwnicach czy pokojach chłodniach.

mrożenie żywności zasady

JAK PRAWIDŁOWO ZAMRAŻAĆ ŻYWNOŚĆ?

Mrożenie żywności to jeden z najłatwiejszych sposobów przedłużania terminu ważności produktom. 

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

Najważniejsze zasady:

  • Mrożone produkty muszą być wysokiej jakości, bo mrożenie jej nie poprawi.
  • Najlepiej mrozić sezonowe produkty.
  • Mrożenie żywności nie powoduje całkowitego zniszczenia bakterii, ale hamuje ich rozwój na czas zamrożenia. Po rozmrożeniu bakterie cały czas są w produkcie.
  • Nie można zamrażać żywności wcześniej mrożonej - to grozi zatruciem. To ważne szczególnie w przypadku w przypadku mięsa.

Surowy, świeży produkt może być zamrożony w chwili, gdy jest w optymalnym momencie dojrzałości i najbogatszy w związki odżywcze, które w ten sposób możemy zachować. W trakcie mrożenia produkt ulega pewnym zmianom, także jeśli chodzi o wartości odżywcze, ale te zmiany są dużo mniejsze niż w przypadku metod wysokotemperaturowych, takich jak pasteryzacja, czyli wekowanie lub suszenie. Dzięki mrożeniu możemy mieć najlepsze maliny czy jagody w środku zimy.

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

Jaką żywność można mrozić, a jakiej lepiej nie?

Źle mrożą się cytrusy, bo mają bardzo dużo wody, która rozsadza ich cząstki i pozbawia jędrności. Podobnie zachowują się ogórki, pomidory, więc lepiej przerobić je na sos, ukisić lub pasteryzować. Jędrność w czasie mrożenia tracą też sałaty. 

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY
  • Zamrożony ser żółty będzie się kruszył, lepiej przechowa się starty.
  • Mascarpone czy ricotta zamrożone mogą się rozwarstwić.
  • Nie ma sensu mrozić gotowanych jajek, bo stracą swą puszystość.
MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

W CZYM NAJLEPIEJ MROZIĆ ŻYWNOŚĆ?

Do zamrażania żywności najbardziej ekologiczne i przyjazne środowisku są szklane pojemniki. Żeby nie pękły, nie mogą być wypełnione po brzegi. 

Dobrze sprawdzają się grube woreczki i są o tyle funkcjonalne, że można je myć po użyciu. Papier przydaje się do mrożenia chleba. Kromki układamy na tacce lub w pojemniku i przekładamy każdą z nich kawałkiem papieru. Nie posklejają się i łatwo będzie je wyjąć.

  • pudełka – wygodne do mrożenia owoców w całości lub przecierów
  • tacki, które przydadzą się, gdy chcemy, by warzywa i owoce zachowały kształt
  • na każdym opakowaniu warto zapisać wagę i datę mrożenia oraz jego koniec
MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

W JAKIEJ TEMPERATURZE NAJLEPIEJ MROZIĆ ŻYWNOŚĆ?

Najbezpieczniej mrozić żywność w temperaturze od -18 do -23 st. C. Mrożonki muszą się znajdować w szczelnych opakowaniach, bo nie tylko rodzaj i jakość produktu, ale też rodzaj opakowania może wpływać na czas przechowywania.

mrożenie żywności zasady

JAK DOBRZE MROZIĆ OWOCE I WARZYWA?

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

Maliny, jagody czy borówki najlepiej mrozić zaraz po kupieniu. Trzeba je dobrze przejrzeć, by nie zamrozić żywności spleśniałej.

Z czereśni, wiśni, śliwek warto wyciągnąć pestki, a brzoskwinie i nektarynki pokroić na mniejsze kawałki. To wszystko ułatwi nam pracę z owocami po rozmrożeniu.

Drobne owoce najlepiej mrozić rozsypane w pudełku lub na tatce, wtedy nie będą się sklejały. Gdy stwardnieją przekładamy je do pudełka czy woreczka. Dobrze mrozić małe porcje, zważyć je przed włożeniem do woreczków czy pudełek i podpisać.

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

Jabłka i gruszki wygodnie mrozi się w postaci musu.

Brokuły, kalafior, fasolę, kukurydzę przed mrożeniem warto zblanszować – wrzucić na minutę do gotującej się wody. Blanszowanie redukuje działanie enzymów tkankowych, co sprawia, że warzywa po zamrożeniu będą soczyste i nie stracą koloru.

Wszystkie owoce i warzywa muszą być dobrze umyte i wysuszone. Trudno będzie zrobić to po wyjęciu z zamrażalnika.

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

Owoce można też mrozić zmiksowane – w postaci musów. Świetnie sprawdzają się mieszkanki różnych – malin, jagód, moreli, które po rozmrożeniu wystarczy jedynie zmieszać z jogurtem, by mieć pyszny koktajl. Musy zimą przydadzą się też do deserów i ciast.

Warto robić mieszanki warzyw na zupę - jarzynową czy kalafiorową. 

mrożenie żywności zasady

JAK DŁUGO MOŻNA MROŻIĆ ŻYWNOŚĆ?

Po zakupie możemy w warunkach domowych przechowywać mrożonki zazwyczaj od 3 do 12 miesięcy, pod warunkiem że będziemy je nadal trzymać w temperaturze od -18 do -23 st. C. Po tym czasie produkt będzie się nadawać do spożycia, ale będzie mniej wartościowy i mniej smaczny.

Mrożonki muszą się znajdować w oryginalnych lub szczelnych opakowaniach, bo nie tylko rodzaj i jakość produktu, ale też rodzaj opakowania może wpływać na czas przechowywania.

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

JAK DŁUGO MOŻNA MROZIĆ MIĘSO I RYBY?

Wołowinę i cielęcinę można mrozić do 8 miesięcy, wieprzowinę do 6 miesięcy, a mięso drobiowe do 3 miesięcy (ze względu na zawartość tłuszczów nienasyconych, które łatwo się utleniają). Z kolei

mrożenie mięsa mielonego może trwać do 2 miesięcy, a ryb słodkowodnych od 3 do 4 miesięcy.

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

JAK DŁUGO MOŻNA MROZIĆ CHLEB?

Chleb dobrze mrozi się w papierowych torebkach. Przetrwa w zamrażarce do 3 miesięcy. 

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

JAK DŁUGO MOŻNA MROZIĆ OWOCE I WARZYWA?

Warzywa:

  • miękkie, np. cukinia, bakłażan, szpinak, papryka czy dynia do 12 miesięcy
  • twarde, marchewka, buraki, pietruszka – do 8 miesięcy

Owoce:

  • Miękkie owoce jagodowe – do 10 miesięcy
  • Pozostałe 6-8 mc  
MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

JAK DŁUGO MOŻNA MROZIĆ GRZYBY?

Oczyszczone, ale niemyte grzyby można mrozić do 6 miesięcy.

JAK DŁUGO MOŻNA MROZIĆ DROŻDŻE?

Drożdże można mrozić do 6 miesięcy, najlepiej podzielone na mniejsze porcje i zapakowane osobno. 

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY
  • Mrozimy obierki i końcówki warzyw. Dobrze jest mieć pudełko na te kolekcję w zamrażarce, a gdy się zapełni, gotujemy bulion.
  • Mrozimy końcówki ziół z oliwą w kostkach - do pojemników na kostki lodu wkładamy posiekane końcówki ziół i zalewamy je oliwą. Zamrożona kostka będzie świetną przyprawą do zupy czy sosu.
  • Kostki owocowe i ziołowe do lemoniady – drobne owoce lub listki ziół – mięty, bazylii, rozmarynu, wkładamy do pojemników na kostki lody, zalewamy wodą. Po zamrożeniu wsypujemy kostki do szklanki i zalewamy wodą.
  • Zamrożone dojrzałe banany i kakao to przepis na szybkie lody. Banany można mrozić ze skórką. Po wyjęciu z zamrażarki skórka łatwo się zdejmuje, a banan nie traci kształtu. 
mrożenie żywności zasady
mrożenie żywności zasady
mrożenie żywności zasady

NAJCZĘSTSZE BŁĘDY PRZY ZAMRAŻANIU ŻYWNOŚCI

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

PONOWNE MROŻENIE ŻYWNOŚCI - co się stanie, gdy mrożonka się ogrzeje?

Mrożonki nie są produktem zupełnie jałowym, znajdują się w nich pewne ilości bakterii i jest to zjawisko naturalne – tak jak obecność minimalnych ilości bakterii w butelkowanej wodzie mineralnej. Jednak, gdy mrożonka się rozmrozi, bakterie się namnażają i w niej zostają, ponowne zamrożenie jedynie je „uśpi”. To jest szczególnie niekorzystne w przypadku produktów wysokobiałkowych, np. mrożonego mięsa czy ryb.

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

MROŻENIE CIEPŁEJ ŻYWNOŚCI

Do zamrażarki należy wkładać schłodzone dania. Ciepłe podnoszą temperaturę w zamrażalniku i spowodują, że inne produkty zaczynają odmarzać, a w efekcie popsują się i zostaną zmarnowane. 

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

ZAMRAŻANIE BARDZO DUŻYCH PORCJI ŻYWNOŚCI

Najwygodniej jest podzielić jedzenie przeznaczone do zamrożenia na mniejsze porcje. Szybciej się rozmrożą i łatwiej będzie je wykorzystać.

MROŻENIE JEDZENIA ZASADY

NAPEŁNIANIE POJEMNIKÓW DO PEŁNA

Nie należy wypełniać po brzegi pojemników z zupami, sokami czy sosami. To płyny, które zmieniają stan z ciekłego w stały i zwiększają swoją objętość, co może doprowadzić do uszkodzenia opakowania, szczególnie szklanego.

mrożenie żywności zasady
e

Owoce i warzywa

Więcej
pi

Pieczywo

Poznaj wszystkie rodzaje pieczywa wypiekane na miejscu w ALDI! Wybierz Twoje ulubione spośród naszych produktów!

Więcej
s

Wędliny i mięso

Więcej
c

Ryby

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch