1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Czym zastąpić proszek do pieczenia? Najlepsze zamienniki
r

Czym zastąpić proszek do pieczenia? – Najlepsze zamienniki

Proszek do pieczenia to jeden z podstawowych składników większości ciast. Jeśli cały jego zapas skończył Ci się w trakcie pieczenia, nie musisz jednak wcale rezygnować z przyrządzania deseru ani planować wycieczki do sklepu. Do dyspozycji masz bowiem wiele naturalnych zamienników dla tego produktu. Chcesz dowiedzieć się, czym zastąpić proszek do pieczenia? Zapoznaj się z naszymi propozycjami!

Z czego składa się proszek do pieczenia?

Proszek do pieczenia to mieszanka kilku składników. Najważniejszą rolę odgrywa w nim produkt gazotwórczy, który odpowiada za wytwarzanie dwutlenku węgla, przyczyniającego się do spulchniania ciasta. Najczęściej w tym charakterze wykorzystywany jest wodorowęglan sodu, czyli popularna soda oczyszczona.

W składzie proszku do pieczenia nie powinno także zabraknąć kwasu – zazwyczaj cytrynowego, ale też winowego lub adypinowego – który warunkuje działanie spulchniacza. Ostatni element mieszanki stanowi stabilizator, czyli substancja wypełniająca. Najczęściej funkcję tę pełni skrobia, zapobiegająca zbrylaniu się proszku.

Czym można zastąpić proszek do pieczenia?

Znając skład proszku do pieczenia, możesz dość łatwo domyślić się, jakie produkty sprawdzą się w charakterze jego zamiennika. Poniżej wyjaśniamy, jakich zasad przestrzegać podczas ich stosowania:

Soda oczyszczona

Z oczywistych względów najczęściej wykorzystywanym zamiennikiem proszku do pieczenia jest soda oczyszczona. Aby można było wykorzystać ją w tym charakterze, trzeba jednak dodać do niej dowolny składnik o kwaśnym odczynie. Jest on niezbędny do rozpoczęcia procesu spulchniania. Do dyspozycji masz między innymi takie produkty jak: sok cytrusowy, miód, ocet, śmietana, kefir czy jabłka.

Jeśli zamierzasz użyć sody zamiast proszku do pieczenia, musisz pamiętać o stosowaniu właściwych proporcji:

1 łyżeczka sody oczyszczonej odpowiada 3 łyżeczkom proszku do pieczenia.

Pamiętaj też, aby kwaśnego produktu zawsze dodawać więcej niż samej sody. W przeciwnym razie pozostawi ona w cieście swój piekąco-gorzkawy posmak.

Amoniak

Inną odpowiedzią na pytanie, co zamiast proszku do pieczenia, jest amoniak. Znajdzie on zastosowanie zwłaszcza w przepisach na ciasta dojrzewające, takie jak na przykład pierniki. Na ten zamiennik warto zdecydować się więc wtedy, gdy przed pieczeniem zamierzasz odstawić ciasto na jakiś czas lub nawet zamrozić na kilka tygodni.

Zastosowanie amoniaku nada też ciastu chrupiącą konsystencję i porowatą strukturę, czego próżno oczekiwać od innych zamienników proszku do pieczenia. Produkt ten stanowi więc idealne rozwiązanie w przypadku różnego rodzaju kruchych ciasteczek.

Zastanawiając się nad tym, ile amoniaku wykorzystać w przepisie, pamiętaj, że:

1 łyżeczka amoniaku odpowiada 3 łyżeczkom proszku do pieczenia.

Alkohol

Alkohol to kolejny sprawdzony zamiennik proszku do pieczenia. Pod wpływem wysokiej temperatury wyparowuje, wydzielając przy tym spore ilości gazu. Proces ten z powodzeniem może więc spulchnić niemal każde ciasto. Takie alkohole jak koniak, brandy czy rum warto stosować przede wszystkim w przypadku ciast, które zyskają na ich delikatnym aromacie – pierników, keksów czy babeczek.

W przeciwieństwie do opisanych wcześniej produktów, tego zamiennika trzeba użyć więcej niż proszku:

1 łyżeczka mocnego alkoholu odpowiada ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia.

Woda gazowana

Jak wiadomo, woda gazowana zawiera duże ilości dwutlenku węgla, wobec czego może spulchniać lekkie ciasta i masy. Nie ma tak intensywnego działania jak proszek do pieczenia czy soda oczyszczona, ale w zupełności wystarczy na przykład do przygotowania naleśników. Miej przy tym na uwadze, że większa ilość wody rozcieńczy ciasto, wobec czego w przepisie należy ograniczyć ilość innych płynnych składników.

Woda gazowana to zamiennik o stosunkowo słabym działaniu, więc konieczne może okazać się użycie jej w dużych ilościach:

Aby nie zepsuć ciasta, postaraj się samodzielnie znaleźć odpowiednie proporcje, które pozwolą Ci w Twoim przepisie zastąpić proszek do pieczenia wodą gazowaną.

Jak zrobić proszek do pieczenia? – Domowy przepis

Skoro wiesz już, ile sody zamiast proszku do pieczenia użyć i czym jeszcze można go zastąpić, spróbuj własnoręcznie przygotować pulchnik do ciast!

Składniki:

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki kwasu winowego,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej.

Instrukcje:

  1. Połącz sodę oczyszczoną, kwas winowy i skrobię kukurydzianą.
  2. Starannie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą masę. Kwas winowy i soda oczyszczona połączą się, uwalniając dwutlenek węgla, który spulchni ciasto podczas pieczenia.
  3. Mieszankę przechowuj w szczelnym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu.

Pamiętaj, że proces spulchniania rozpocznie się od razu po dodaniu sody do ciasta, więc ważne jest, aby jak najszybciej znalazło się ono w nagrzanym piekarniku.

Back Family

Artykuły w sam raz dla domowych cukierników, czyli produkty, które ułatwiają pieczenie, znaleźć można w asortymencie naszej marki Back Family. Dzięki nim wszystkie wypieki wyrosną idealnie!

Więcej

Produkty do pieczenia

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch