1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Gotowanie bobu – jak długo gotować bób młody i starszy?
b

Gotowanie bobu – jak długo gotować bób młody i starszy?

Lato może kojarzyć ci się z zapachem grillowanych mięs, świeżych owoców, ale też… gotowanego bobu. Sezon na to warzywo trwa od czerwca do sierpnia – to niewiele czasu, aby nacieszyć się jego smakiem i wartościami odżywczymi. Chcesz się dowiedzieć, jak przygotować bób? Zapoznaj się z praktycznymi wskazówkami od ALDI!

Jak gotować bób? – Ile gotować bób młody, a ile starszy?

Odpowiedź na pytanie, jak gotować bób, zależy w dużej mierze od tego, jakie fasolki uda ci się kupić. Im młodsze i świeższe, tym krótszej obróbki będą wymagać. Możesz przyrządzić je tradycyjną metodą w garnku z wrzątkiem albo na parze. To drugie rozwiązanie okaże się korzystniejsze, ponieważ pozwala zachować zdecydowanie więcej witamin i minerałów warzywa.

Jeśli chcesz ugotować młody bób, najpierw przepłucz go pod bieżącą wodą. Możesz użyć w tym celu sitka lub kilkukrotnie zalać fasolki w misce. Następnie wrzuć warzywa do garnka, nalej wrzątku i dodaj łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Dzięki temu skrócisz czas gotowania bobu, co pozwoli zachować jego najcenniejsze składniki. W tym przypadku proces obróbki powinien trwać od 6 do 8 minut.

Starszy bób wymaga nieco więcej czasu. Na samym początku umyj go i umieść w misce z ciepłą wodą na około godzinę. W ten sposób straci nieco wartości odżywczych, ale i usunie oligosacharydy, których nie trawią bakterie jelitowe, odpowiadające za działanie wzdymające i wiatropędne bobu. W następnym kroku przełóż bób do garnka, zalej wodą i wsyp łyżeczkę cukru. Kiedy doprowadzisz wodę do wrzenia, dodaj jeszcze szczyptę soli. Gotuj bób przez 10–15 minut, ale miej na uwadze, że czasami może to potrwać dłużej.

Jeśli zdecydujesz się gotować bób na parze, uzbrój się w cierpliwość. Proces ten może zająć nawet 25 minut.

Bób – przepis. Jak przyrządzić bób?

Szukasz prostego przepisu na bób? Postępuj według poniższych wskazówek.

Składniki

  • 500 g świeżego bobu
  • 50 g masła
  • garść świeżego koperku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Bób opłucz pod bieżącą wodą.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i łyżeczką cukru.
  3. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć do niej bób i gotuj przez około 6–8 minut, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Czas gotowania może się różnić w zależności od świeżości bobu.
  4. Odcedź bób i przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  5. W międzyczasie roztop masło, drobno posiekaj koperek i wymieszaj oba składniki.
  6. Przełóż bób do miski lub na talerz i polej go masłem z koperkiem.
  7. Dopraw bób solą i, jeśli lubisz, szczyptą pieprzu.
  8. Podawaj na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.

Jak ugotować bób? – FAQ

Chociaż wiesz już, jak zrobić bób, pamiętaj, że diabeł tkwi w szczegółach. Zapoznaj się więc z odpowiedziami na najczęściej zadawane w tym temacie pytania

Jak gotować bób świeży?

Świeży bób gotuj we wrzątku z dodatkiem soli i cukru przez 6–8 minut.

Jak gotować bób mrożony?

Po wyjęciu bobu z zamrażarki od razu wrzuć go do wrzątku. Od czasu ponownego wrzenia wody gotuj go przez 15–20 minut.

Czy bób gotować pod przykryciem?

Bób możesz gotować zarówno pod przykryciem, jak i bez niego. W pierwszym przypadku skrócisz czas obróbki, co pozwoli zachować więcej wartości odżywczych warzywa. W drugim sprawisz, że nieprzyjemne zapachy gotowanego bobu szybciej odparują.

Jak gotować bób, żeby nie wzdymał?

Aby bób gotowany nie wzdymał:

  • przed gotowaniem namocz go w wodzie (nawet przez całą noc),
  • gotuj go bez przykrycia (przez pierwsze 15 minut) – większość wzdymających składników ulotni się z parą,
  • do wrzątku dodaj koper, cząber, liść laurowy, korzeń pietruszki lub majeranek.

Jak gotować bób żeby nie śmierdział?

Aby zniwelować nieprzyjemne zapachy gotowanego bobu, do wody dodaj gałązki świeżego kopru, łyżeczkę kminku lub kilka liści laurowych.

Czy bób można jeść na surowo?

Tak, bób możesz spożywać na surowo, lecz po obróbce termicznej łatwiej się go trawi.

e

Owoce i warzywa

Więcej
s

All Seasons

Twórz pyszne dania pełne zdrowych warzyw i owoców przez cały rok z przetworami i mrożonkami All Seasons.

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch