Lato może kojarzyć ci się z zapachem grillowanych mięs, świeżych owoców, ale też… gotowanego bobu. Sezon na to warzywo trwa od czerwca do sierpnia – to niewiele czasu, aby nacieszyć się jego smakiem i wartościami odżywczymi. Chcesz się dowiedzieć, jak przygotować bób? Zapoznaj się z praktycznymi wskazówkami od ALDI!
Odpowiedź na pytanie, jak gotować bób, zależy w dużej mierze od tego, jakie fasolki uda ci się kupić. Im młodsze i świeższe, tym krótszej obróbki będą wymagać. Możesz przyrządzić je tradycyjną metodą w garnku z wrzątkiem albo na parze. To drugie rozwiązanie okaże się korzystniejsze, ponieważ pozwala zachować zdecydowanie więcej witamin i minerałów warzywa.
Jeśli chcesz ugotować młody bób, najpierw przepłucz go pod bieżącą wodą. Możesz użyć w tym celu sitka lub kilkukrotnie zalać fasolki w misce. Następnie wrzuć warzywa do garnka, nalej wrzątku i dodaj łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Dzięki temu skrócisz czas gotowania bobu, co pozwoli zachować jego najcenniejsze składniki. W tym przypadku proces obróbki powinien trwać od 6 do 8 minut.
Starszy bób wymaga nieco więcej czasu. Na samym początku umyj go i umieść w misce z ciepłą wodą na około godzinę. W ten sposób straci nieco wartości odżywczych, ale i usunie oligosacharydy, których nie trawią bakterie jelitowe, odpowiadające za działanie wzdymające i wiatropędne bobu. W następnym kroku przełóż bób do garnka, zalej wodą i wsyp łyżeczkę cukru. Kiedy doprowadzisz wodę do wrzenia, dodaj jeszcze szczyptę soli. Gotuj bób przez 10–15 minut, ale miej na uwadze, że czasami może to potrwać dłużej.
Jeśli zdecydujesz się gotować bób na parze, uzbrój się w cierpliwość. Proces ten może zająć nawet 25 minut.
Szukasz prostego przepisu na bób? Postępuj według poniższych wskazówek.
Składniki
Przygotowanie
Chociaż wiesz już, jak zrobić bób, pamiętaj, że diabeł tkwi w szczegółach. Zapoznaj się więc z odpowiedziami na najczęściej zadawane w tym temacie pytania
Jak gotować bób świeży?
Świeży bób gotuj we wrzątku z dodatkiem soli i cukru przez 6–8 minut.
Jak gotować bób mrożony?
Po wyjęciu bobu z zamrażarki od razu wrzuć go do wrzątku. Od czasu ponownego wrzenia wody gotuj go przez 15–20 minut.
Czy bób gotować pod przykryciem?
Bób możesz gotować zarówno pod przykryciem, jak i bez niego. W pierwszym przypadku skrócisz czas obróbki, co pozwoli zachować więcej wartości odżywczych warzywa. W drugim sprawisz, że nieprzyjemne zapachy gotowanego bobu szybciej odparują.
Jak gotować bób, żeby nie wzdymał?
Aby bób gotowany nie wzdymał:
Jak gotować bób żeby nie śmierdział?
Aby zniwelować nieprzyjemne zapachy gotowanego bobu, do wody dodaj gałązki świeżego kopru, łyżeczkę kminku lub kilka liści laurowych.
Czy bób można jeść na surowo?
Tak, bób możesz spożywać na surowo, lecz po obróbce termicznej łatwiej się go trawi.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)