Ryż to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań głównych, a zarazem podstawa wielu cenionych potraw. Jest tani, zdrowy, sycący i można przygotować go na mnóstwo różnych sposobów. Chcesz dowiedzieć się, jak gotować ryż? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami!
Ryż w torebkach cieszy się dużą popularnością, ponieważ jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zanurzyć woreczek w osolonej wodzie i gotować go pod przykryciem. Kiedy będzie gotowy, torebkę należy wyjąć, delikatnie ostudzić i rozciąć.
Gotowanie ryżu w torebce zajmuje zazwyczaj 10 – 15 minut, choć czas ten może być nieco dłuższy w zależności od odmiany produktu.
Niektórzy twierdzą, że ryż gotowany na sypko jest smaczniejszy niż ten w torebkach. Jego przyrządzanie zajmuje jednak nieco więcej czasu. Na samym początku należy mianowicie dokładnie opłukać go pod zimną wodą. Pozbędziesz się w ten sposób skrobi, która odpowiada za sklejanie ziarenek podczas gotowania. W następnej kolejności do wody dodaje się szczyptę soli i wsypuje się ryż. Pamiętaj o jego regularnym mieszaniu, aby uniknąć przypalenia.
Podczas gotowania ryżu na sypko bardzo ważne okaże się pilnowanie określonych proporcji. Ile wody na szklankę ryżu należy dodać? To zależy od sposobu, w jaki będziesz go podawać. Jeśli zależy Ci na zwartej konsystencji, pilnuj stosunku 2:1 – na każdą szklankę ryżu powinny przypadać dwie szklanki wody. Jeżeli natomiast chcesz, aby ziarna były bardziej sypkie (np. na potrzeby sałatek), ogranicz się do 1,5 szklanki wody.
Ryż na sypko powinien gotować się mniej więcej tyle samo co ryż w torebkach. Zazwyczaj wystarczy Ci około 12 – 15 minut na małym ogniu i pod przykrywką.
Choć gotowanie ryżu to jedna z prostszych czynności wykonywanych w kuchni, proces ten będzie się różnił w zależności od wybranej odmiany produktu. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak gotować różne rodzaje ryżu, zapoznaj się z odpowiedziami na poniższe pytania:
Gotowanie brązowego ryżu warto zacząć od namoczenia go w zimnej wodzie. Po 15 minutach przepłucz go pod bieżącą wodą na sitku i wrzuć do lekko osolonego wrzątku. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem, utrzymując mały ogień.
Aby przygotować ryż na sushi, na jedną jego szklankę zastosuj tylko jedną szklankę wody. Dzięki temu będzie odpowiednio kleisty. Nie należy go też dodawać do wrzątku, a doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmij go z ognia, lecz pozostaw w wodzie na kolejne 15 minut.
Ryż basmati należy na samym początku przepłukać. Później wrzuca się go do garnka, pilnując proporcji 1,3 – 1,5 szklanki wody na szklankę ryżu. Doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu, a później go zmniejsz, załóż pokrywkę i gotuj przez 12 – 14 minut. Na koniec wyłącz kuchenkę i trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze przez – 10 minut.
Aby ugotować ryż jaśminowy, wsyp go do garnka i przepłucz 1 – 2 razy. Dokładnie odsącz ziarna, a następnie wsyp je do wody, zachowując proporcje 1,5:1 (1,5 szklanki wody na szklankę ryżu). Całość zagotuj na dużym ogniu, a później zmniejsz temperaturę do minimum i gotuj przez 18 – 20 minut. Po tym czasie ziarna powinny całkowicie wchłonąć wodę.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)