1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Jak rozmrozić żywność
Jak rozmrozić żywność

Jak rozmrozić mięso, rybę, grzyby, owoce i inne produkty? – Jak prawidłowo rozmrażać żywność?

f

Dzięki mrożeniu produktów spożywczych zachowujemy ich wartości odżywcze oraz walory smakowe. Możliwość ich przechowywania w zamrażalniku sprawia, że nie musimy wyrzucać do kosza potraw, których przygotowaliśmy za dużo. W ten sposób unikamy marnowania jedzenia. Prawidłowe rozmrażanie żywności sprzyja natomiast zachowaniu jej smaku i wyglądu oraz zapobiega namnażaniu się patogenów grożących zatruciem pokarmowym. Jak więc prawidłowo rozmrażać produkty?

rozmrazanie

Rozmrażanie żywności – podstawowe zasady

Niewłaściwe rozmrażanie produktów może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami oraz zatruciem pokarmowym. Przyczyną są szybko namnażające się różnego rodzaju bakterie chorobotwórcze, grzyby oraz pleśń.

Najbezpieczniej jest rozmrażać produkty spożywcze na najniższej półce w lodówce, gdyż niska temperatura ogranicza rozwój patogenów i powoduje, że artykuły nie tracą swoich wartości odżywczych, smaku, aromatu czy też właściwej konsystencji oraz prawidłowego wyglądu.
Natomiast nie powinno się rozmrażać jedzenia w temperaturze pokojowej, w nasłonecznionych miejscach ani w pobliżu kaloryfera, gdyż ma to wpływ na psucie się go oraz przyczynia się do rozwoju szkodliwych bakterii.

Wszystkie rozmrożone produkty powinny być spożyte tego samego dnia – w szczególności dotyczy to ryb i mięsa. Rozmrożonych artykułów nie wolno również ponownie zamrażać. Może to bowiem spowodować rozwój groźnych bakterii oraz utratę wartościowych składników.

rozmrazanie

Jak rozmrozić mięso?

f

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych apeluje, aby przechowywać mięso w odpowiedniej temperaturze także, gdy je rozmrażamy. Wynosi ona ok. 4 stopni Celsjusza. W cieplejszych warunkach bakterie mają dobre warunki do namnażania się, stąd nie powinno się rozmrażać mięsa na blacie ani w gorącej wodzie. Wówczas, chociaż jego środek jest nadal zamrożony, rozmrożona część zewnętrzna ma temperaturę wyższą niż 4 stopnie Celsjusza, co sprzyja rozwojowi patogenów.

d

Ile czasu rozmraża się mięso?

Wadą rozmrażania mięsa w lodówce jest długotrwały proces, który może potrwać nawet 8–12 godzin, a niekiedy nawet 2 dni. Nie zawsze jednak dysponujemy takim zapasem czasu, więc zazwyczaj poszukujemy szybszych sposobów.


Mięso możemy rozmrozić poprzez:

  • umieszczenie go w zimnej wodzie w szczelnym woreczku,
  • powolne rozmrażanie w lodówce,
  • skorzystanie z mikrofalówki lub piekarnika z funkcją rozmrażania.


Należy jednak pamiętać, aby mięsa, w którym nastąpiła denaturacja białek, nie przeznaczać do dalszej obróbki. Może zmienić ono wówczas swój smak oraz konsystencję. W zależności od wybranego sposobu rozmrażania czas tego procesu może być inny oraz inne czynności należy wtedy wykonać.

Rozmrażanie mięsa w lodówce

Rozmrażanie w lodówce to najzdrowszy sposób rozmrażania mięsa. Wyjmujemy je wówczas najpierw z zamrażarki, przekładamy do właściwego naczynia i wstawiamy do lodówki. Wadą tej metody jest czas rozmrażania. Choć rozmrozi się ono równomiernie i zachowa świeży wygląd, proces ten może potrwać nawet dobę. Dlatego też powinno się zaplanować go i rozpocząć na dzień wcześniej przed przewidywanym obiadem.

Rozmrażanie mięsa w wodzie

Jeżeli natomiast zależy nam na czasie i chcemy szybko rozmrozić mięso, może nam w tym pomóc woda. Mięso wyjęte z zamrażarki przekładamy wówczas do szczelnego woreczka, wkładamy do garnka i zalewamy chłodną wodą. Ważne jest, aby wymieniać ją chociaż raz na 30 minut i uważać, by worek był dokładnie zamknięty.

Wiele osób nie wie, jak rozmrozić kurczaka. Rozmrażając jego pierś albo inne delikatne części, warto sprawdzać co jakiś czas, czy się już rozmroziły. Jeśli są miękkie i uginają się pod wpływem nacisku, możemy użyć je do dalszej obróbki cieplnej.

Jak rozmrozić mięso mielone? Wystarczy opakowanie z mięsem w środku zanurzyć w wodzie i wymieniać ją co kilkanaście minut. 

d

 

Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce lub piekarniku

 

Jeśli nie wiemy, jak szybko rozmrozić mięso, dobrym rozwiązaniem jest także rozmrażanie go przy pomocy mikrofali. Mrożonkę wyjmujemy wówczas z opakowania i wkładamy do naczynia odpowiedniego do mikrofalówki, zdejmując z niego opakowanie w postaci folii czy styropianowych tacek, które mogą wydzielać szkodliwe substancje chemiczne.


Do rozmrażania używamy jedynie kuchenek mikrofalowych i piekarników, które mają funkcję defrost. Wadą tego sposobu jest fakt, że mięso może zostać nierównomiernie rozmrożone i zbyt mocno podgrzane na brzegach, co wpływa na namnażanie się bakterii na jego powierzchni. Dlatego też należy je użyć do potraw zaraz po rozmrożeniu.

Jak szybko rozmrozić mięso? – Które sposoby na rozmrażanie mięsa są najszybsze?

Najszybszym sposobem rozmrażania mięsa jest poddanie go temu procesowi za pomocą piekarnika albo mikrofalówki z funkcją defrost. Rozmrożenie półkilowego kawałka mięsa trwa wówczas tylko ok. 15 minut, a drób rozmraża się od 8 do 10 minut.

Jednak absolutnie nie powinniśmy przyspieszać rozmrażania poprzez położenie mięsa na słonecznym miejscu lub włożenie do gorącej wody, ponieważ pogarszamy jego smak oraz ryzykujemy zatrucie.

Jak długo można mrozić mięso?

Każde surowe mięso możemy mrozić, jednak musimy przestrzegać czasu jego przechowywania. Wołowinę i cielęcinę można przetrzymywać w zamrażarce do 8 miesięcy, wieprzowinę do 6 miesięcy, mięso mielone tylko do 2 miesięcy. Kotlety schabowe i gulasze przechowujemy do 6 miesięcy, ryby od 3 do 4 miesięcy. Warto zwrócić uwagę, iż mięso drobiowe przechowujemy stosunkowo najkrócej – najwyżej do 3 miesięcy z uwagi na dużą ilość łatwo się utleniających tłuszczów nienasyconych.

rozmrazanie

Jak rozmrozić rybę?

j

Jak rozmrozić rybę, którą zamierzamy upiec? Aby ją rozmrozić, można wykorzystać piekarnik. Innym sposobem jest kąpiel pod bieżącą wodą, na zmianę zimną i letnią.
Wykorzystanie wody gazowanej o temperaturze pokojowej sprawi, że rozmrożenie ryby potrwa szybciej.
Podobnie działa również kąpiel w mleku, które nadaje rybie dodatkowo delikatny smak.
Jednak zdecydowanie najbezpieczniejszym sposobem jest rozmrażanie w lodówce, które niestety trwa najdłużej.

Jak szybko rozmrozić rybę?

Aby szybko rozmrozić rybę, należy włożyć ją do miski i polewać zimną wodą z kranu, stopniowo zwiększając temperaturę albo zanurzyć rybę w misce z gazowaną wodą lub mlekiem. Posypanie zamrożonej ryby solą znacznie przyspieszy proces rozmarzania.

Innym sposobem jest wstawienie ryby do zimnego piekarnika i ustawienie temperatury 70 stopni Celsjusza. Najszybszym sposobem jest jednak pominięcie etapu rozmrażania i duszenie, pieczenie w folii lub smażenie zamrożonych kawałków.

Jakich błędów nie popełniać przy rozmrażaniu ryby?

Najczęstszym błędem popełnianym przy rozmrażaniu ryby jest zalewanie jej gorącą wodą — duże różnice temperatur spowodują, że białko się zetnie i nie będzie ona smaczna.

rozmrazanie
rozmrazanie

Jak rozmrozić chleb?

k

Najprostszym sposobem na uzyskanie smacznego pieczywa po wyjęciu go z zamrażarki jest rozmrażanie go w piekarniku. Aby chleb po rozmrożeniu przypominał świeżo upieczony, należy nagrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza i włożyć do niego zimny bochenek na ok. 40 minut. Można też rozmrozić chleb w folii, a potem włożyć bez folii do piekarnika w temperaturze 175 stopni Celsjusza na 10–15 minut.

Jak szybko rozmrozić chleb?

Aby szybko rozmrozić chleb, można skorzystać m.in. z tostera, rozmrażając pojedyncze jego kromki.
Specjalną funkcję rozmrażania mają często także mikrofalówki. Dzięki nim w niecałe 10 minut możemy otrzymać produkt gotowy do spożycia. Ten rodzaj rozmrażania chleba powinno się jednak stosować jedynie w ostateczności, gdyż pieczywo rozmrożone w ten sposób bywa niesmaczne.

rozmrazanie
f

Jak rozmrozić drożdże?

 

Jeśli potrzebujemy szybko rozmrozić drożdże, najlepiej pozostawić je na kilka godzin w miseczce. Rozwiązaniem dla osób cierpliwych jest też rozmrażanie drożdży w lodówce i pozostawienie ich tam na całą noc. Jeżeli jednak nie mamy tyle czasu, warto skorzystać ze sprawdzonych sposobów.

Jak szybko rozmrozić drożdże?

Jednym ze sposobów rozmrażania drożdży jest dodanie do nich ciepłej wody lub lekko podgrzanego mleka w proporcjach podanych w przepisie. Trzeba jednak zwrócić uwagę, by dolewane płyny nie były zbyt gorące, ponieważ drożdże mogą wówczas stracić swoje właściwości. Unikajmy natomiast wkładania drożdży do mikrofalówki.

rozmrazanie

Jak rozmrozić grzyby?

k

Grzyby mrożone na surowo można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy, a jeśli zostały one poddane wcześniejszej obróbce termicznej – do 1 roku. Temperatura mrożenia powinna wynosić minimum -20 stopni Celsjusza.

Po rozmrożeniu grzybów nie wolno mrozić ich ponownie. Można pozostawić je w lodówce przez całą noc, ale trzeba pamiętać, by nie leżały w niej dłużej niż 24 godziny.
Grzyby można również rozmrozić w wodzie. Zajmie to około 2 godziny. Szczelnie zamknięty worek zanurza się wówczas w misce z zimną wodą, którą powinniśmy wymieniać co 15–20 minut.
Najszybszym sposobem jest jednak rozmrażanie grzybów w kuchence mikrofalowej.

rozmrazanie
j

Jak rozmrozić owoce?

Wszystkie owoce można rozmrozić w lodówce, w mikrofalówce lub piekarniku. Można też przelać je ciepłą wodą i odsączyć z soku. Czasem jednak nie trzeba tego robić wcale, ponieważ nie wszystkie owoce muszą być rozmrożone przed zjedzeniem. Po wyjęciu z opakowania można bezpośrednio poddać je obróbce termicznej.

Jak szybko rozmrozić owoce?

Miękkie owoce, np. truskawki, wiśnie czy maliny, można szybko rozmrozić, umieszczając je razem z opakowaniem w miseczce z letnią wodą lub delikatnie przelewając je ciepłą wodą. Skróci to czas rozmrażania, ale może spowodować, że owoce nie będą wyglądać atrakcyjnie.
Natomiast najszybszym sposobem na rozmrożenie owoców jest użycie mikrofalówki z funkcją defrost, co pozwala rozmrozić je w ciągu 7–8 minut, bez uszczerbku dla jakości.

 

s

All Seasons

Twórz pyszne dania pełne zdrowych warzyw i owoców przez cały rok z przetworami i mrożonkami All Seasons.

Więcej
Logo Golden Seafood

Golden Seafood

Złów COŚ świeżego w ALDI! Wyrusz w podróż pełną smaków z mórz i oceanów z naszą marką Golden Seafood.

Więcej

Mrożonki i dania gotowe

Więcej
s

Ryby mrożone

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch