Ryby stanowią bardzo ważny składnik diety człowieka. Zawierają między innymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe – przede wszystkim omega-3 – a także witaminy A, D, E i z grupy B oraz wartościowe minerały (np. wapń, magnez, potas, żelazo, jod itd.). To zresztą nie jedyna ich zaleta, bo dobrze przyrządzone, delikatne mięso ryby może okazać się prawdziwym rarytasem. Jak je usmażyć, aby w pełni wykorzystać jego potencjał? Zapoznaj się z naszymi wskazówkami!
Smażenie ryby należy zacząć od właściwych przygotowań. Nie są one zbyt uciążliwe, choć mogą się takie wydawać, zwłaszcza w przypadku zakupu świeżego mięsa. Zdecydowanie mniej pracy będzie wymagała od Ciebie obróbka ryby mrożonej. Jak więc postępować w obu sytuacjach?
Jeśli kupisz w sklepie świeżą rybę, z dużym prawdopodobieństwem będzie już ona wypatroszona. W przeciwnym razie należy rozciąć jej brzuch i usunąć wszystkie wnętrzności. Następny krok powinien polegać na oczyszczeniu ryby z łusek – skutecznym sposobem okaże się w tym przypadku przeciąganie ostrzem noża od jej ogona ku głowie. Oczyszczone mięso dokładnie opłucz pod zimną wodą, a później osusz je za pomocą ręcznika papierowego.
Nieco mniej problematyczne okaże się przygotowanie do smażenia mrożonych filetów. Wystarczy odpowiednio wcześnie wyjąć je z zamrażarki i pozostawić, aby odtajały. Proces ten najlepiej przeprowadzać w lodówce, w której panuje minimalnie dodatnia temperatura. Unikaj natomiast umieszczania mrożonej ryby w ciepłej wodzie, ponieważ może ona negatywnie wpłynąć na jakość mięsa. Kiedy będzie już ono odmrożone, opłucz je i wysusz, aby nadmiar wilgoci nie powodował rozprysków oleju na gorącej patelni.
Odpowiednio przygotowane mięso możesz umieścić bezpośrednio na patelni. Aby wzbogacić jego smak, warto jednak najpierw obtoczyć je w panierce. W czym panierować rybę? Wybór zależy wyłącznie od Twoich indywidualnych preferencji – jedni ograniczają się po prostu do mąki, inni uwzględniają w przepisie także jajko oraz bułkę tartą.
Podczas panierowania mięsa nie zapominaj także o przyprawach. Zanim podejmiesz decyzję, w czym moczyć rybę przed smażeniem, posyp ją solą oraz pieprzem. Zauważ jednak, że ta pierwsza ma właściwości wyciągające wilgoć, więc najlepiej użyć jej bezpośrednio przed panierowaniem, aby mięso nie zdążyło się wysuszyć.
Aby usmażyć rybę na patelni, niezbędny okaże się odpowiedni olej. W przypadku tego mięsa będziesz potrzebować tłuszczu, który można bezpiecznie rozgrzać do temperatury przekraczającej 180 stopni Celsjusza. Postaw więc na oliwę, masło klarowane bądź olej rzepakowy. Pamiętaj też, aby wybrany produkt wlewać na gorącą patelnię i dobrze go rozgrzać – dzięki temu białko ryby zetnie się szybko, co zapobiegnie wysuszeniu mięsa.
Czas smażenia ryby będzie zależał zarówno od jej rodzaju, jak i od tego, czy przyrządzasz ją w formie filetów, czy w całości. Zazwyczaj obróbka ta nie powinna trwać dłużej niż 10 minut. Przyjmuje się, że rybę bez panierki smaży się po 3 – 4 minuty z każdej strony, a w panierce po 4 – 5 minut.
Zasady te trzeba jednak zweryfikować na przykład podczas przyrządzania ryby ze skórą. Jeśli są to cienkie filety, należy smażyć je przez około 7 – 8 minut od strony skóry i przez dodatkowe 4 minuty po odwróceniu. Jeszcze dłuższej obróbki wymagają tłuste ryby przygotowywane w całości. Takie o grubości 5 – 7 cm powinno się smażyć łącznie od 15 do 35 minut, a te 10-centymetrowe nawet około godziny!
Ile smażyć rybę w zależności od jej gatunku?
Rozpadające się mięso to jedna z najczęstszych bolączek podczas smażenia ryby. Mogą stać za tym takie przyczyny jak nadmierna wilgoć, zbyt wysoka temperatura, przykrywanie patelni czy częste obracanie. Zanim przystąpisz do obróbki mięsa, zastanów się więc, jak przyrządzić rybę, aby zachowała jednolitą strukturę i apetyczny wygląd. Pomocne okażą się w tej sytuacji następujące wskazówki:
Smażona ryba to zdrowy, sycący i smaczny posiłek dla każdego. Zrób więc zakupy w sklepie ALDI i wybierz wysokiej jakości mięso od renomowanych producentów, a następnie skorzystaj z naszych praktycznych porad. Stanowią one prostą odpowiedź na pytanie, jak smażyć rybę, zachowując jej wartości odżywcze, walory smakowe i apetyczny wygląd.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)