Spienianie mleka jest istotną częścią przygotowywania wielu popularnych napojów kawowych, takich jak latte i cappuccino. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem kawy i posiadasz niezbędne narzędzia, czy chcesz zaoszczędzić na profesjonalnym spieniaczu, ten przewodnik dostarczy Ci wiedzy potrzebnej do przygotowania pysznej, kremowej pianki do ulubionego napoju!
Zanim zaczniesz zastanawiać się, jak spienić mleko do kawy, wybierz odpowiedni do tego produkt. Spotkasz się bowiem z różnymi opiniami dotyczącymi tego, jaki rodzaj mleka najlepiej nadaje się do spieniania. Niektórzy twierdzą na przykład, że kluczowa jest w tym przypadku zawartość tłuszczu. Okazuje się jednak, że to nieprawda. Miłośnicy kawy chętnie wybierają mleko 3,2%, ale to dlatego, że tłuszcz stanowi nośnik smaku. Nie wpływa jednak na konsystencję pianki.
Kryterium, które powinno Cię interesować, jest natomiast zawartość białka w mleku. Im go więcej, tym gęstsza i trwalsza okaże się pianka. Możesz więc zdecydować się zarówno na mleko krowie, jak i roślinne. Znakomicie sprawdzi się każdy rodzaj, który ma stosunkowo wysoką ilość białka.
Jak spienić mleko do kawy? Przede wszystkim podgrzewając je, jednocześnie wprowadzając do niego powietrze. Warto zauważyć, że optymalna temperatura mleka do spieniania to około 60 — 65°C. Taki napój łatwiej się spienia, a zarazem zachowuje swój naturalny smak. Pamiętaj, że zbyt ciepłe mleko może utracić swoje walory smakowe i zapachowe, a zbyt zimne mogłoby okazać się trudne do spienienia.
Zastanawiając się nad tym, jak zrobić piankę z mleka, możesz wykorzystać zarówno specjalistyczne spieniacze, jak i domowe sposoby. W tej pierwszej grupie znajdą się przyrządy ręczne oraz elektryczne, a w tej drugiej przede wszystkim urządzenia służące na co dzień innym celom.
Jak już wspominaliśmy, spienianie mleka wymaga jego podgrzewania oraz napowietrzania. W celu zrobienia pianki możesz więc wykorzystać dowolne urządzenia o takim działaniu. W dalszej części poradnika wyjaśnimy Ci, które z nich sprawdzą się najlepiej.
Jeśli należysz do wielbicieli kawy z pianką, możesz zainwestować w profesjonalny spieniacz do mleka. To niewielkie, kompaktowe urządzenie, które zawsze pozwoli Ci cieszyć się idealną konsystencją napoju:
Najwygodniejszy w użyciu okaże się bez wątpienia elektryczny spieniacz do mleka. Jak zrobić piankę do kawy za jego pomocą? Wystarczy podłączyć urządzenie do prądu i wlać do niego zimne mleko. Następnie uruchom spieniacz i wybierz rodzaj kawy, jeśli masz taką możliwość. Po kilku chwilach otrzymasz aromatyczną, lekką piankę, którą można delikatnie przelać do kubka lub przełożyć łyżeczką do innego naczynia. Pamiętaj, aby po każdym użyciu dokładnie umyć spieniacz.
W sklepach znajdziesz także tłokowe spieniacze do mleka, które nie wymagają dostępu do prądu. Składają się one z dzbanka oraz przykrywki z tłoczkiem i sitkiem. W tym przypadku należy najpierw podgrzać mleko do optymalnej temperatury, a następnie wlać je do naczynia i zacząć energicznie ubijać tłokiem. Po zakończeniu pracy warto odczekać chwilę, aby pianka stała się bardziej aksamitna.
Rozwiązanie pośrednie stanowi ręczny spieniacz na baterie. To malutkie urządzenie, przypominające nieco miniaturowy blender. Posiada specjalną sprężynkę w formie spirali, która zanurzona w mleku i wprawiona w ruch skutkuje spienieniem płynu. Pamiętaj, że ten sposób również wymaga uprzedniego podgrzania napoju. Ogromną zaletą spieniaczy na baterie są ich niskie ceny i łatwa obsługa.
Jeżeli nie posiadasz w swojej kuchni żadnego z wymienionych wyżej urządzeń, pewnie zastanawiasz się, jak spienić mleko bez spieniacza. Do dyspozycji masz następującego rozwiązania:
Wykorzystanie dyszy ekspresu do kawy to jedna z najszybszych i najskuteczniejszych metod na spienianie mleka. Niektóre z urządzeń tego typu posiadają bowiem specjalną funkcję, pozwalającą nawet na regulację stopnia spienienia napoju. Wszystko, co trzeba zrobić, to zanurzyć dyszę w dzbanku z mlekiem i uruchomić emisję pary. Końcówka rurki powinna znajdować się jedynie 0,5 — 1 cm pod powierzchnią płynu. Trzymaj naczynie pod kątem, a gdy mleko zacznie zwiększać objętość, zanurz dyszę nieco głębiej i przechyl dzbanek tak, aby pianka wirowała.
Spieniacz lub ekspres do kawy z powodzeniem zastąpisz zwykłym blenderem lub mikserem. Proces przygotowywania pianki będzie wówczas przypominał ubijanie białka jaj. Pamiętaj, aby podgrzać mleko do temperatury około 65°C, a następnie ustaw urządzenie na niewielkie obroty. Po krótkiej chwili spienione mleko będzie gotowe!
Prasa francuska (french press) to jedno z urządzeń powszechnie wykorzystywanych podczas przygotowywania kawy. Jeśli zastanawiasz się, jak ubić mleko za jego pomocą, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość — cały proces trwa od kilku do kilkudziesięciu sekund. Wystarczy podgrzać napój do 65°C, wlać nieco zagotowanej wody do prasy w celu jej ogrzania, a następnie nalać do niej mleka. Na koniec włóż do przyrządu specjalny tłoczek i dociśnij go do dna, powtarzając tę czynność parę razy.
Jeżeli spienianie mleka blenderem lub prasą francuską nie wchodzi w grę, możesz sięgnąć po jeszcze jeden ciekawy sposób. Wiele osób zastanawiając się, jak spienić mleko domowym sposobem, decyduje się na wykorzystanie... zwykłego słoika. To bardzo proste rozwiązanie, które wymaga jedynie trochę siły i determinacji. Jak zrobić piankę do kawy w słoiku? Podgrzej mleko do ok. 70°C, wypełnij nim naczynie do połowy, a następnie szczelnie zakręć zakrętką. Energicznie potrząsaj słoikiem aż do uzyskania spienionego mleka.
Dzięki naszym wskazówkom wiesz już, jakie mleko do spieniacza wybrać i jakie przyrządy wykorzystać do jego ubicia. Sięgnij więc po dowolny sposób, aby zawsze móc wzbogacić swoją ulubioną kawę gęstą, aromatyczną pianką!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)