1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Jak ugotować kaszę?
kasza

Jak ugotować kaszę? – Gotowanie różnych rodzajów kaszy

Kasza to zdrowy i wartościowy składnik diety. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do zup i dań głównych, a ponadto jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak gotować różne rodzaje kaszy, zapoznaj się z naszym krótkim poradnikiem!

Jak ugotować kaszę na sypko i w woreczku? – Poradnik krok po kroku

Kaszę w sklepie możesz zakupić w formie sypkiej lub w torebkach. Jak gotować każdy z tych produktów?

Niektórzy są zdania, że nawet kaszę zakupioną w woreczkach należy najpierw z nich wysypać. Dzięki temu nie gotujesz jedzenia razem z folią i nie odlewasz wody zawierającej cenne składniki odżywcze (takie jak błonnik). Jeśli jednak zdecydujesz się na pozostawienie kaszy w torebkach, wrzuć je po prostu do lekko osolonego wrzątku, przykryj i gotuj przez około 15 minut bez mieszania.

Jak ugotować kaszę bez woreczka? W takim przypadku musisz przede wszystkim przestrzegać odpowiednich proporcji. Wynoszą one 1:2, co oznacza, że na każdą szklankę kaszy powinny przypadać dwie szklanki wody. Przykryj garnek i trzymaj go na minimalnym ogniu przez 10 – 20 minut (w zależności od rodzaju produktu), aż kasza wchłonie całą wodę.

Jak ugotować poszczególne rodzaje kasz?

Czas gotowania kaszy będzie zależał przede wszystkim od jej rodzaju. Dowiedz się, jakich zasad przestrzegać w każdym przypadku:

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Kaszę gryczaną wrzuć do wrzącej wody w proporcjach 1:2, dodaj odrobinę soli i pomieszaj, aby ziarna od razu nie przywarły do dna garnka. Kiedy woda ponownie się zagotuje, zmniejsz gaz, gotuj kaszę przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zdejmij ją z ognia i odstaw na kolejne 10 minut, aby wchłonęła całą wodę.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Przed gotowaniem kaszy jaglanej dokładnie opłucz ją na sitku, aby pozbawić ją gorzkiego posmaku. Kiedy przepływający przez nią strumień będzie już całkiem przezroczysty, przelej ziarna wrzątkiem i wsyp je do gotującej się wody w proporcjach 1:2. Pomieszaj kaszę tylko na początku, a potem gotuj ją przez 15 – 20 minut pod przykryciem.

Jak ugotować kaszę jęczmienną?

Przed gotowaniem kaszy jęczmiennej również warto przepłukać ziarna. Następnie wsyp je do wrzątku, zwiększając nieco jego udział w proporcji – zastosuj nawet 2 i ⅓ szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Zamieszaj ziarna, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 15 – 20 minut.

Jak ugotować kaszę pęczak?

Kaszę pęczak jest odmianą kaszy jęczmiennej, toteż należy przyrządzać ją według wskazówek opisanych wyżej. Na uwadze miej jedynie nieco dłuższy czas jej gotowania – nawet 20 minut. Możesz go skrócić poprzez namoczenie kaszy w zimnej wodzie.

Jak ugotować kaszę bulgur?

Gotując kaszę bulgur, możesz zmniejszyć udział wody w proporcji – wystarczy Ci 1,5 szklanki wody na szklankę ziaren. Co więcej, drobnoziarniste produkty tego typu (podobnie jak kuskus) nie wymagają trzymania na ogniu. Należy jedynie zalać kaszę wrzątkiem i trzymać ją pod przykryciem przez 20 minut, aż wchłonie całą wodę.

Ile czasu gotować kaszę? – FAQ

Dzięki naszym poradom nie będziesz mieć najmniejszych problemów z gotowaniem kaszy różnych rodzajów! Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat, zapoznaj się z odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania:

Ile gotować kaszę gryczaną?

Kaszę gryczaną gotuj przez 15 minut, a następnie odstaw na kolejne 10 minut, aby wchłonęła całą wodę.

Ile czasu gotować kaszę jaglaną?

Kaszę jaglaną należy gotować przez 15 – 20 minut w zależności od wybranej metody i preferowanej konsystencji.

Jak długo gotować kaszę jęczmienną?

Drobne kasze jęczmienne (np. perłowa, łamana) zagotują się w około 15 minut.

Ile gotować kaszę pęczak?

Kasza pęczak to odmiana, na której ugotowanie potrzeba około 20 minut. Po zdjęciu z gazu warto trzymać ją w wodzie jeszcze przez 15 minut.

Ile minut gotować kaszę bulgur?

Drobnoziarnistą kaszę bulgur wystarczy namaczać przez 20 minut w zagotowanej wodzie. Gruboziarnista wymaga natomiast przynajmniej 12 minut gotowania.

kasza

Kliknij i pobierz ściągę z naszymi wskazówkami!

Dobre Plony

Dobre Plony

W asortymencie marki Dobre Plony znajdują się produkty mączne oraz kasze, groch, fasola oraz cała gama chlebów tostowych. Wszystko to, co naturalnie zebrane prosto z pola, otrzymane od natury, zebrane przez rolnika i dostarczone prosto do ALDI. Na zdrowie!

Więcej
s

Kasze

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch