Mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego niż gotowanie makaronu. Kiedy zaczniesz się jednak zastanawiać nad szczegółami, szybko okaże się, że nie jest to takie oczywiste. Ile soli użyć, jaki ogień ustawić i jak długo gotować makaron? Odpowiedzi na te i inne pytania poznasz dzięki naszym praktycznym wskazówkom!
Gotowanie makaronu należy rozpocząć od wyboru odpowiedniego garnka. Choć powinien on być podyktowany rodzajem i ilością produktu, to warto stawiać na stosunkowo duże naczynia. Muszą one umożliwiać swobodne mieszanie makaronu.
Aby dobrać właściwy garnek, możesz posłużyć się prostą proporcją. Przyjmuje się, że na 100 gramów suchego makaronu powinien przypadać mniej więcej 1 litr wody. Jeśli gotujesz więc na przykład 250 g produktu, potrzebujesz naczynia o objętości większej niż 2,5 l – woda nie może przecież wylewać się z garnka.
Często pojawiającym się pytaniem jest to, kiedy należy umieścić makaron w wodzie. Prawidłowa odpowiedź jest tylko jedna – dodaje się go dopiero do wrzątku. Możesz więc na dużym ogniu doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie dodać do niej suchy makaron i zmniejszyć gaz. Pamiętaj też, aby przed rozpoczęciem gotowania wsypać do garnka odpowiednią ilość soli.
Miękkość makaronu to kwestia sporna, zależna wyłącznie od osobistych preferencji kulinarnych. Swoich zwolenników mają oba sposoby przyrządzania tego produktu:
Ostateczny wybór pomiędzy makaronem na miękko a al dente powinien więc zależeć przede wszystkim od tego, jakie danie przygotowujesz i na jakich walorach produktu Ci zależy.
Czas gotowania makaronu zależy od tego, czy chcesz go spożywać na miękko, czy al dente. Pod uwagę musisz jednak wziąć także jego rodzaj, ponieważ ze względu na grubość, każdy typ tego produktu wymaga nieco innej obróbki termicznej. Dokładne informacje na temat tego, ile gotuje się makaron, znajdziesz na jego opakowaniu. Zazwyczaj czas ten powinien wynosić:
Uwzględnić warto także rodzaj mąki użytej w składzie produktu. Makaron razowy (pełnoziarnisty) będzie zazwyczaj potrzebował nieco dłuższego gotowania niż tradycyjny. Nie bez znaczenia okaże się także zawartość jajek – odmiany bezjajeczne ugotują się szybciej niż jajeczne.
Zazwyczaj podczas gotowania makaronu nie używa się pokrywki. Zwiększa ona bowiem prawdopodobieństwo rozgotowania ciasta i wykipienia wody. Możesz jednak wykorzystać przykrycie, aby szybciej osiągnąć moment wrzenia. Zastanawiając się nad tym, ile gotuje się woda na makaron, warto też sięgnąć po czajnik elektryczny. Dzięki niemu w ciągu minuty lub dwóch uzyskasz wrzątek, który następnie przelejesz do garnka.
Przyjmuje się, że na 1 l wody (a więc 100 g makaronu) używa się pół łyżki soli. Ilość tę możesz zmodyfikować zgodnie z własnymi preferencjami, ale uważaj, aby nie przesolić makaronu!
Przepłukanie makaronu zimną wodą zaraz po ugotowaniu może zapobiec jego sklejaniu. Okaże się to zatem dobrym pomysłem w przypadku wielu dań. Jeżeli jednak chcesz podać makaron z sosem, unikaj takiego rozwiązania, ponieważ woda mogłaby wypłukać skrobię, która pomaga w łączeniu się tych składników.
Aby odcedzić makaron, możesz posłużyć się durszlakiem lub zwykłą pokrywką, za pomocą której odlejesz nadmiar wody. Do alternatywnych rozwiązań należy wykorzystanie szczypiec do przełożenia makaronu bezpośrednio z garnka na talerz.
Choć gotowanie makaronu wydaje się wyjątkowo proste, po zapoznaniu się z powyższymi wskazówkami wiesz już, że w procesie tym można popełnić sporo błędów. Do najczęstszych należą:
Unikaj wymienionych wyżej praktyk, aby zapewnić makaronowi odpowiedni smak i konsystencję!
Choć nasze praktyczne wskazówki odpowiadają na większość pytań związanych z gotowaniem makaronu, wciąż możesz mieć pewne wątpliwości wynikające z różnorodności dostępnych na rynku produktów. Jak więc gotować poszczególne rodzaje makaronu?
Gotując spaghetti, pamiętaj o proporcjach 100g makaronu/1l wody/0,5 łyżki soli. Z uwagi na to, że długie nitki nie mieszczą się w garnku, staraj się je zanurzać we wrzątku stopniowo, regularnie mieszając. Odpowiedź na pytanie, ile gotować makaron spaghetti, już znasz – w zależności od rodzaju ciasta powinno wystarczyć Ci 7 – 10 minut.
Makaron do lasagne nie zawsze musi być gotowany. Jego płaty są bowiem na tyle cienkie, że nabywają odpowiednią strukturę wskutek opiekania potrawy w piekarniku. Jeśli chcesz mieć jednak pewność co do miękkości makaronu, możesz na samym początku obgotować go przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Nie potrzebujesz w tym celu garnka – wystarczy głębsza patelnia. Nie gotuj całej partii makaronu lasagne jednocześnie – wkładaj do wrzątku pojedyncze płaty.
Poza klasycznym makaronem pszennym czy żytnim do dyspozycji masz także makaron ryżowy. Gotuje się go jednak tak samo jak inne rodzaje tego produktu. Wystarczy pilnować wspomnianych proporcji, wrzucić go do wody i mieszać przez chwilę, aby się nie skleił. Będzie gotowy do spożycia po około 7 minutach.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)