Nie wyobrażasz sobie swoich ulubionych dań bez sosu? Nie ma się co dziwić, bo to właśnie on jest podstawą wielu kulinarnych klasyków. Rodzaje sosów różnią się nie tylko smakiem, ale również konsystencją. Dowiedz się, jak zagęścić sos, aby najlepiej smakował Tobie i Twoim najbliższym.
Najpopularniejszą metodą zagęszczania sosu jest dodanie do niego roztworu z mąki. Stosowały ją już nasze babcie. Niewątpliwą zaletą metody jest możliwość dostosowania poziomu gęstości do swoich własnych preferencji.
Jak zaprawić sos mąką? Dodaj do miseczki około łyżki mąki i trochę wody. Dokładnie wymieszaj, tak aby usunąć grudki. Następnie dodawaj powoli zawiesinę do gotującego się sosu. Dokładnie wymieszaj całość i podgrzewaj przez kilka minut. Mąką możesz z powodzeniem zagęścić m.in. sos mięsny.
Inny sposób na zagęszczenie sosu mąką to zasmażka. W tym przypadku najpierw musisz podsmażyć mąkę na maśle do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj do niego trochę wody i dokładnie wymieszaj. Tak powstałą mieszankę dokładnie rozprowadź w garnku z sosem.
Wiesz już, co zrobić, żeby sos zgęstniał. Najlepsze efekty uzyskasz jednak, gdy użyjesz odpowiedniej mąki.
W przypadku zasmażki świetnie sprawdzi się mąka pszenna albo razowa. Jeśli Ty albo Twoi najbliżsi nie tolerujecie glutenu, z powodzeniem możesz ją zastąpić np. mąką ryżową. W przypadku zagęszczania sosu zawiesiną postaw na mąkę pszenną, ziemniaczaną albo skrobię kukurydzianą.
Zagęszczenie sosu może odbyć się bez mąki. Istnieje wiele sprawdzonych sposobów, które dają równie dobre efekty. Poniżej doradzamy, co zrobić, żeby sos zgęstniał bez użycia mąki.
Jeśli chcesz zagęścić sos bez mąki, wypróbuj odparowywanie. Co prawda zajmie to trochę więcej czasu, ale dzięki temu nie zmienisz smaku potrawy i jeszcze łatwiej dostosujesz do swoich upodobań poziom gęstości.
Jak zredukować sos? Podgrzewaj go w wysokiej temperaturze przez kilka minut, regularnie mieszając. Uważaj, aby się nie przypalił. Nie stosuj przykrywki.
Masło po rozpuszczeniu jest płynne, więc na pierwszy rzut oka pewnie nie wydaje Ci się odpowiednie do zagęszczania sosu. Okazuje się jednak, że da się je wykorzystać w tym procesie. Jeśli chcesz zagęścić sos masłem, pokrój schłodzoną kostkę na kawałki i dorzuć kilka do swojego dania. W ten sposób sos nabierze aksamitności.
Chcesz zagęścić swój sos, ale boisz się, że jego smak straci na wartości? Pomyśl o wykorzystaniu serka topionego albo mascarpone. Dzięki temu nie tylko sprawisz, że danie będzie kremowe, ale również wzbogacisz jego smak. Wystarczy, że rozpuścisz serek w odrobinie sosu, dodasz do sosu i zagotujesz.
Nie masz pod ręką najpopularniejszych składników do zagęszczania sosu? Sprawdź, czy w Twojej kuchni znajdziesz choć trochę bułki tartej. Ten składnik nadaje się świetnie do zagęszczania różnych sosów, w tym w szczególności sosów pieczeniowych. Bułkę tartą dodaje się prosto do sosu. Cały czas mieszaj potrawę i kontroluj na bieżąco konsystencję.
Bardzo popularnym sposobem jest też zagęszczanie sosu śmietaną. Efekt nie jest może tak silny, jak w przypadku mąki, ale kremowa konsystencja to wynagradza. Śmietany lepiej nie dodawać do gorącego sosu, bo może się zważyć. Spróbuj ją wcześniej zahartować. To łatwiejsze, niż myślisz.
Odlej trochę sosu do miseczki. Dodaj do niego śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopiero tak powstałą mieszankę przelej do sosu. Połącz składniki np. przy pomocy trzepaczki. Sposób zagęszczania sosu ze śmietaną świetnie sprawdza się, jeśli chcesz zagęścić sos grzybowy lub sos pieczarkowy.
Sos do spaghetti – szczególnie ten oparty na pomidorach z puszki – często ma za dużo wody. Taka potrawa nie wygląda apetycznie, dlatego warto spróbować uratować sytuację. Jak zagęścić sos pomidorowy?
Jeśli Twój sos do spaghetti jest zbyt rzadki, spróbuj go dokładnie zmiksować. Wystarczy blender i kilka sekund pracy. W razie potrzeby możesz później odparować część wody albo dodać śmietanę.
Dobrym sposobem na zagęszczenie sosu pomidorowego jest też dodanie do niego koncentratu pomidorowego. Wystarczy kilka łyżeczek, które wymieszasz z potrawą. W ten sposób poprawi się konsystencja i wzmocni smak Twojego sosu. Koncentrat pomidorowy możesz zastąpić ketchupem.
Dietetyczne zagęszczanie sosu najlepiej przeprowadzić z użyciem zdrowszej mąki, chudego jogurtu albo wspomnianego już blendera. Dla osób dbających o linię polecamy mąkę ryżową, którą możesz zrobić samodzielnie w młynku do kawy. Innym rozwiązaniem, które nie powoduje wzrostu kaloryczności dania, jest zastąpienie śmietany jogurtem albo zmiksowanie sosu i odparowanie nadmiaru wody.
Sos możesz też zagęścić na zimno. Jeśli przygotowujesz sos czosnkowy, już na wstępie zadbaj o wybór odpowiedniego jogurtu. Odpowiedni będzie np. jogurt grecki. Gdy po przygotowaniu okaże się, że to nie wystarczyło, dodaj do potrawy majonezu. Już kilka łyżeczek sprawi, że sos zgęstnieje i łatwiej będzie go zjeść.
W asortymencie marki Dobre Plony znajdują się produkty mączne oraz kasze, groch, fasola oraz cała gama chlebów tostowych. Wszystko to, co naturalnie zebrane prosto z pola, otrzymane od natury, zebrane przez rolnika i dostarczone prosto do ALDI. Na zdrowie!
MILSANI to produkty na każdą okazję, których skład sprawi, że zarówno kanapka, jak i deser staną się jeszcze pyszniejsze! Poznaj je i zaproś do swojej kuchni.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)