Jajka to jeden z tych wspaniałych produktów spożywczych, które możesz przygotować na niezliczoną ilość sposobów. Jeśli przejadły ci się sadzone, omlety czy jajecznica, koniecznie spróbuj jajek poszetowych. Czym się charakteryzują i jak je przyrządzić – na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym poradniku
Jajko w koszulce nie ma skorupki i cechuje się płynnym żółtkiem oraz miękkim, ale zwartym białkiem. Jest to efekt jego bardzo delikatnego ścięcia we wrzątku. Choć taki rarytas przygotujesz w dość łatwy sposób, musisz uzbroić się w cierpliwość. Dlaczego? Odpowiedź na pytanie, jak zrobić jajko w koszulce, kryje się w precyzji.
Jeśli zastanawiasz się, jakie jajka wybrać na potrzeby tego dania, musisz wiedzieć tylko jedno: powinny być świeże. W takich jajkach białko jest bardziej zwarte i ma żelowatą konsystencję, dzięki czemu łatwiej nadać im właściwy kształt podczas gotowania (starsze jajka mogą rozwarstwiać się w wodzie). Aby ugotować idealne jajka w koszulkach, najlepiej sięgaj po świeże produkty z ekologicznych hodowli.
Sam proces gotowania jajka bez skorupki jest bardzo prosty. Mimo to podchodź do niego z respektem, ponieważ chwila nieuwagi może zniweczyć wszystkie starania. Poniżej sprawdzony przepis na jajko w koszulce.
Stopień trudności: łatwy
Liczba porcji: 1
Czas: 4 minuty
Składniki
Przygotowanie
Jajka gotowane bez skorupki ścinają się bardzo szybko, więc nie spuszczaj ich z oka. Choć w przepisie zalecamy trzymać je we wrzątku przez ok. 3 minuty, w niektórych sytuacjach mogą potrzebować nieco więcej czasu. Zależy to między innymi od ich wielkości czy temperatury początkowej. Jajka prosto z lodówki będą wymagały dodatkowej minuty lub dwóch. Pamiętaj jednak, że im dłużej je gotujesz, tym bardziej ryzykujesz całkowite ścięcie żółtka.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w jednym czasie przygotować kilka jajek poszetowych. Jest to o tyle trudne, że mogą one zderzać się ze sobą, a w efekcie rozpływać. Jeśli zdecydujesz się na taki krok, zaopatrz się w odpowiednio duży garnek i zrezygnuj z tworzenia wiru w wodzie. Jajka wlewaj do wrzątku w różnych miejscach i zawsze czekaj, aż jedno zacznie się ścinać, zanim dodasz kolejne.
Boisz się, że przy twoich zdolnościach kulinarnych zamiast jajek w koszulkach wyjdzie ci zupa jajeczna? Nic straconego! Zawsze możesz skorzystać z prostych sposobów na jajka poszetowe dla początkujących.
Niezależnie od tego, jaki sposób na jajka w koszulkach wybierzesz, przyda ci się wiedza na temat tego, z czym je podawać. Możesz serwować je na przykład:
Skoro wiesz już, jak ugotować jajko w koszulce i z czym je podawać, zaopatrz się w ekologiczne produkty z ALDI i wzbogać swój jadłospis o ten wyjątkowy specjał!
Czy można przygotować jajko w koszulce bez octu?
Tak. Ocet możesz zastąpić na przykład sokiem z cytryny. Jajka w koszulce bez octu przygotujesz też w mikrofalówce lub w piekarniku.
Jak zrobić jajko w koszulce z mikrofali?
Aby przyrządzić jajko w koszulce z mikrofali, zaopatrz się w niewielkie naczynie z przykryciem. Wlej do niego odrobinę wody, ostrożnie wbij jajko i dodaj szczyptę soli. Nastaw mikrofalę na 800 W i uruchom ją na 30 sekund.
Ile kalorii ma jajko w koszulce?
W zależności od rozmiaru jedno jajko w koszulce może mieć od 70 do 85 kcal.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)