Grillowana kiełbasa to pierwsza myśl, jaka przychodzi do głowy podczas przyrządzania jedzenia na świeżym powietrzu. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga absolutnie żadnych umiejętności kulinarnych. Przed rozgrzaniem rusztu warto jednak zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi tego, jak zrobić kiełbasę na grilla. Oto one!
Polska od kilkuset lat słynie z produkcji kiełbas, toteż wybór tej odpowiedniej na grilla może stanowić nie lada wyzwanie. Nie każda będzie bowiem równie smaczna, gdy zdejmiesz ją z rusztu. Jakich zasad przestrzegać podczas zakupów?
Przede wszystkim zwróć uwagę na zawartość wody w kiełbasie. Im mniejsza, tym mięso bardziej suche i trudniejsze do grillowania:
Pod uwagę weź również stopień rozdrobnienia mięsa. Wybieraj wyłącznie kiełbasy średnio- (np. toruńska) lub grubo-rozdrobnione (np. dębicka), unikając drobno-rozdrobnionych (np. salami) i homogenizowanych (np. parówki).
Podsumowując, najlepszą kiełbasą na grilla będzie taka o stosunkowo dużej zawartości wody i niewielkim rozdrobnieniu mięsa, czyli na przykład śląska lub zwyczajna.
Choć przyjęło się zawsze nacinać kiełbasę przed umieszczeniem jej na ruszcie, metoda ta ma również swoich przeciwników. Wychodzą oni z założenia, że mięso traci w ten sposób to, co najważniejsze – tłuszcz, czyli nośnik smaku. Zwolennicy nacinania mogą stwierdzić, że w wyniku pękania kiełbasek na grillu tłuszcz i tak wycieknie. To oczywiście prawda, ale nie będzie się on wytapiał od samego początku, tylko od pewnego momentu, więc strata powinna okazać się znacznie mniejsza.
Jaki z tego wniosek? Decyzję warto uzależnić od tego, czy wolisz kiełbaski mocno wypieczone, czy tłuste i soczyste. Ciekawą alternatywą może też okazać się nakłuwanie mięsa zamiast jego nacinania.
Jeśli jednak zdecydujesz się na klasyczne nacinanie, zadasz sobie pewnie pytanie, jak pokroić kiełbasę na grilla. Możesz robić pojedyncze nacięcia po skosie lub takie układające się w szachownicę. To drugie rozwiązanie sprawi, że skórka popęka i przypiecze się w atrakcyjny wzór, zapewniając mięsu apetyczny wygląd. Zawsze uważaj jednak na to, aby nacięcia nie miały więcej niż 3 mm głębokości. W przeciwnym razie kiełbaski na grilla mogą rozpadać się na ruszcie.
Pieczenie kiełbas na grillu jest wyjątkowo proste, więc proces ich przygotowania można tak naprawdę ograniczyć do nacięcia mięsa i położenia go na ruszcie. Warto jednak zastanowić się również nad przyprawieniem kiełbasek…
Kiełbasy to produkty gotowe do grillowania. Upieczone na ruszcie, będą miały słony, wyrazisty smak i charakterystyczny aromat. Nie oznacza to jednak, że nie można nadać im dodatkowych walorów.
Warto sięgnąć po czosnek oraz zioła i natrzeć nimi kiełbaski przed umieszczeniem ich na grillu. Ciekawym rozwiązaniem okaże się również specjalna mieszanka przypraw barbeque. Jeśli chcesz, możesz też zawinąć kiełbasę w folię aluminiową razem z cebulą, masłem i innymi dowolnymi składnikami. Pieczona w taki sposób, przesiąknie dodatkowymi aromatami.
Proces przygotowania kiełbasy z grilla będzie różnił się przede wszystkim w zależności od tego, jakie źródło ciepła wybierzesz do jej obróbki:
Jeśli chcesz nadać mięsu niepowtarzalny smak, zawsze możesz zdecydować się na przygotowanie marynaty do kiełbasy na grilla. W tym celu wystarczy zmieszać musztardę z miodem i dodać do nich drobno posiekany czosnek, oliwę z oliwek, odrobinę soku z cytryny oraz ulubione przyprawy. Obtocz mięso w takiej zalewie i pozostaw w lodówce na około 2,5 godziny.
Marynatę do kiełbasy z grilla możesz przygotować także w wersji ziołowej lub pikantnej. Wszystko zależy od Twoich własnych upodobań. Niezależnie od tego, na jaki wariant się zdecydujesz, niezbędne składniki znajdziesz w sklepie ALDI!
Z BBQ zostaniesz mistrzem grillowania! To nasza marka, której asortyment stanowią produkty doskonale nadające się do grillowania. Skosztuj pysznych mięs i ryb w marynatach i przyprawach i spraw, by Twój grill był doskonały!
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Pyszne wędliny wieprzowe, z kurczaka i z indyka, w tym polędwice, kiełbasy, parówki, kabanosy, schab i nie tylko - to asortyment naszej marki Wędliniarnia.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)