Rosół to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej, bez którego wielu osobom trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad. W swojej standardowej wersji powstaje na bazie mięsa poddawanego gotowaniu. Chcesz nauczyć się przyrządzać tę wyjątkową zupę? Najpierw musisz dowiedzieć się, jakie mięso na rosół wybrać!
Na samym wstępie warto zaznaczyć, że nie ma jednej właściwej odpowiedzi na pytanie o to, na czym gotować rosół. Smaczny, aromatyczny wywar może powstać na bazie niemal każdego mięsa. Tradycyjnie przygotowuje się go z kury, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast niej użyć innego mięsa drobiowego, wołowiny, a nawet królika czy dziczyzny. Często ważniejsze niż gatunek mięsa okaże się jednak to, jaką jego część wykorzystasz.
Jak łatwo się domyślić, rosół najlepiej przygotowywać ze świeżego mięsa. Im lepsza jego jakość, tym smaczniejszy wywar. Jeśli zależy Ci na dodatkowych walorach zupy, możesz też skorzystać z przepisu na rosół z pieczonego mięsa. Obróbka termiczna poprzedzająca proces gotowania wydobywa z niego więcej aromatów i nadaje wywarowi głębszy kolor. Unikaj natomiast przyrządzania rosołu z mrożonego mięsa, ponieważ nie zapewni ono zupie odpowiednio intensywnego smaku.
Zastanawiając się nad tym, jakie mięso do rosołu wybrać, możesz zdecydować się na jedną z poniższych opcji:
Jak już wspomnieliśmy, wybór samego gatunku mięsa nie jest jednak tak istotny jak to, którą jego część wykorzystasz. Warto mianowicie stawiać przede wszystkim na fragmenty z kością. Dlaczego? Ponieważ element ten zawiera szpik, który uwalniany do wywaru, nadaje mu charakterystyczny posmak. To właśnie z nim najmocniej kojarzy się tradycyjny rosół.
Aby dostarczyć rosołowi niezbędny szpik kostny, sięgaj więc po takie części mięsa drobiowego jak:
Jeśli szukasz z kolei mięsa wołowego na rosół, stawiaj przede wszystkim na szponder. Na porcję rosołową nadaje się również mostek i pręga.
Przyrządzenie smacznego rosołu wymaga wykorzystania dobrej jakości mięsa, które staje się zbędne, kiedy wywar jest już gotowy. Jeśli chcesz jednak stosować się do zasad idei zero waste, do dyspozycji masz na szczęście całe mnóstwo pomysłów na to, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. Posłużą Ci one zazwyczaj do przygotowania:
Ze względu na formę, jaką mięso przybiera po rozgotowaniu, najlepiej wykorzystać je w przepisach zakładających jego zmielenie. Zachowasz w ten sposób charakterystyczny dla niego smak i wartości odżywcze, umożliwiając sobie jednocześnie nadanie mu dowolnych kształtów.
Dzięki naszym wskazówkom wiesz już, jakie mięso na rosół wybrać. Jeśli szukasz dodatkowych informacji na ten temat, zapoznaj się z odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania:
Jakie mięso na rosół drobiowy?
Najlepsze mięso na rosół to udka, korpus, szyja lub skrzydełka z kurczaka. Jeśli zależy Ci na chudszej wersji wywaru, przed gotowaniem drobiu usuń z niego skórę.
Jakie mięso na rosół wołowy?
Aby przygotować rosół z wołowiny, wybierz szponder, mostek lub pręgę.
Ile mięsa na rosół?
Przyrządzając rosół, przestrzegaj proporcji 1 kg mięsa (wraz z kośćmi) na 1,5 l wody.
Z jakiego mięsa będzie najzdrowszy rosół?
Najmniej kaloryczny okaże się rosół z białego mięsa – kurczaka, indyka lub królika. Zdrowy jest także rosół z cielęciny.
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)