Grill bez mięsa? Zapewne wiele Twoich gości będzie zachwyconych! Według Panelu Ariadna już prawie co 10 osoba w naszym kraju nie je mięsa a raport „Postawy Polaków wobec produktów roślinnych”, podaje, że 3,2 mln Polaków z niego rezygnuje.
Przed badaniem dietę bezmięsną deklarowało 8,4 proc. 6,6 proc. dietę wegetariańską a 1,8 proc. wegańską. Co więc można podawać na bezmięsnym grillu?
Z całą pewnością dania bezmięsne na grillu docenią nie tylko wegetarianie i weganie, ale również goście, którzy na co dzień spożywają mięso. Grillowane warzywa są bowiem po prostu pyszne, zyskują one lśniący kolor, bardziej intensywny aromat oraz lekko chrupiącą skórkę, oraz słodki, dymny, karmelizowany smak.
Grill wegetariański daje jednak dużo więcej możliwości niż tylko warzywa. Jako dania wegetariańskie na grilla sprawdza się wegetariańska pizza, wegetariańskie szaszłyki, grillowane sery i potrawy z ich dodatkiem. W przypadku wegan oferta jest nieco bardziej ograniczona, ale ciągle mamy do dyspozycji szaszłyki oraz kotlety oparte o proteinę sojową, tofu seitan, tempeh oraz bogaty wybór warzyw i owoców.
Wegetariański grill jest doskonałą alternatywą dla tłustych mięsnych potraw.
Na bezmięsny ruszt możemy wrzucać: bakłażany, ziemniaki i bataty, kalafior, boczniaki, pieczarki i inne grzyby, brzoskwinie, ananas, awokado, tofu, ser halloumi, pleśniowe camemberty grillowe i mnóstwo innych przepysznych serów
Najpopularniejsze danie, czyli wegetariańskie szaszłyki na grilla najłatwiej przygotować z pokrojonej w kostkę kolorowej papryki, cebulki, cukinii, naturalnego lub wędzonego tofu, kostek oraz żółtego sera. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sos sojowy i oliwa z oliwek. Pod koniec grillowania takie szaszłyki podsypujemy czarnuszką lub prażonym sezamem.
Oprócz warzyw na wegetariańskim grillu sprawdzą się sery Mamy tu do dyspozycji całą ich gamę, począwszy od oscypka i halloumi, które można układać bezpośrednio na ruszcie, po fetę i sery pleśniowe grillowane na tackach lub zawinięte w folię aluminiową. Doskonale smakują one z żurawiną.
Na wegańskim grillu, należy wyeliminować składniki pochodzenia zwierzęcego. Zamiast masła należy używać margaryny, miód zastąpić syropem klonowym, a mleko krowie ryżowym, sojowym lub migdałowym.
Podstawą kuchni wegańskiej są warzywa. Na grillu świetnie sprawdza się w takiej roli bakłażan marynowany w sosie sojowym, cukinia, ćwiartki papryki czy bataty. Upieczone w folii świetnie smakuje również ciecierzyca i pomidory. Warzywa można marynować za pomocą ziół, sosu sojowego, sosu BBQ, lub pomidorowego z dodatkiem chili
Każde z nich wymaga jednak trochę innej obróbki.
Cukinię i bakłażany można wcześniej zamarynować, aby smak przypominał bardziej mięso z grilla, cebulę pokroić w ćwiartki lub na plastry a z pieczarek usunąć nóżki i grillować je w całości same, lub z farszem w kapeluszu. Paprykę kroimy po prostu na podłużne kawałki, a ze szparagów odcinamy zdrewniałą końcówkę.
Istnieje dużo sposobów na grillowane ziemniaki i bataty. Przekrojone na pół, można grillować z dodatkiem masełka czosnkowego. Równie dobre są pieczone na ruszcie w mundurkach lub w postaci marynowanych plastrów. Pomidory, najlepiej małe koktajlowe, grillujemy w całości, podobnie jak i marchewkę z dodatkiem ziół i odrobiny oliwy.
Choć potrawy na grilla przygotowywane są najczęściej na słono lub ostro, oryginalną potrawą może stać się też deser z grillowanych owoców. Świetnie na wegańskim grillu sprawdzają się banany z dodatkiem wiórek kokosowych, płynnej czekolady lub drobno posiekanych orzechów. Możemy podawać je też posypane cynamonem, szafranem albo wanilią.
Innym grillowym przysmakiem mogą okazać się również gruszki lub jabłka, wcześniej namoczone w białym winie lub posypane cynamonem, a także ananasy i brzoskwinie z wiórkami, lub orzechami. Można grillować także owoce leśne i cytrusy, ale należy pamiętać, że bardzo łatwo je przypalić.
Aby przyrządzić gorącego melona, pozbawiamy go gniazda nasiennego i grillujemy przez minutę. Natomiast figę lub arbuza moczymy wcześniej w occie balsamicznym, posypujemy cukrem i kładziemy na posmarowanym oliwą ruszcie, a przed podaniem posypujemy cynamonem.
Idealną potrawą na wegańskiego grilla będą również faszerowane jabłka. Łyżeczką wydrążamy ich środek, nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, którym może być konfitura z dodatkiem orzechów i rodzynek Tak przygotowane jabłka kładziemy z boku rusztu i grillujemy przez około 30 minut. Aby przyrządzić grillowane brzoskwinie, ściągamy z nich skórkę, dodajemy goździki, posypujemy cukrem i cynamonem, i po zawinięciu ich w folię aluminiową grillujemy je około 20 minut.
Oto kilka interesujących przepisów na dania wege na grilla. Smacznego!
Należy przygotować:
• zielone szparagi – pęczek,
• tofu –300 gram,
• sok z cytryny - 2 łyżki,
• olej - 1 łyżka,
• sól i pieprz.
Następnie tofu pokrojone w grubą kostkę i wkładamy do naczynia i zalewamy wcześnie przygotowaną marynatą.
Aby ją uzyskać, mieszamy sok z cytryny, olej z solą i pieprzem. Po zalaniu marynatą tofu należy odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Odcinamy zdrewniałe końców ze szparagów i kroimy je na niewielkie kawałki, po czym nabijamy na patyczki do szaszłyków wraz z tofu. Szaszłyki grillujemy z każdej strony po około 5 minut. Można je podawać z sosem.
Należy przygotować:
• paprykę 3-4 sztuki
• kaszę kuskus,
• listki świeżej bazylii,
• pomidory - 2-3 sztuki
• ser parmezan,
• czosnek,
• cebulę,
• oliwę z oliwek.
Z przygotowanego wcześniej kuskusu, przeciśniętego przez praskę czosnku, podduszonych pomidorów z cebulą i parmezanu robimy farsz. Wypełnione nim papryki skropione oliwą grillujemy zawinięte w folię aluminiową ok. 30 minut.
Przygotuj:
• pieczarki w dużym rozmiarze,
• cukinia – 1 sztuka,
• papryka czerwona – 1 sztuka
• cebula – 1 sztuka
• suszone pomidory – kilka sztuk,
• mozzarella – 1 sztuka,
• czosnek niedźwiedzi suszony,
• olej,
• sól, pieprz,
• szczypiorek.
Pieczarki należy umyć i usunąć z nich nóżki.
Cukinię, paprykę, cebulę i pomidory trzeba pokroić w kostkę, wymieszać, podsmażyć na oleju, i doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Kapelusze z pieczarek posolić i napełnić farszem z papryki i cukinii, a potem grillować na tacce, pod przykryciem.
Przygotowaną poprawę posypać startą mozzarellą i szczypiorkiem.
Należy przygotować:
• sera halloumi do grilla – 1 sztuka
• mieszankę sałat z rukolą – 1 paczka
• miąższ arbuza pokrojony w kostkę – 2 szklanki
• awokado – 1 sztuka
• oliwa z oliwek – 3 łyżki
• sok z cytryny - 2 łyżki,
• miód – 1 łyżka,
• ocet balsamiczny,
• sól, pieprz.
Należy wymieszać w misce oliwę, sok z cytryny i miód, doprawić solą i pieprzem, dodać sałatę i ponownie wymieszać. Następnie wykładamy całość na talerze, kładąc na sałatę kawałki arbuza i awokado. Pokrojony w plasterki i obtoczony w oliwie ser układamy na grillu i opiekamy z dwóch stron. Następnie ser trzeba ułożyć na sałatce, doprawić pieprzem i skropić octem.
Należy przygotować:
•młodą kapusty – 1 ćwiartka,
•marchewka – 1 sztuka,
•wegański majonez – 2 łyżki,
•sok z cytryny – 1 łyżka,
• szczypta cukru,
• roślinne burgery – 2 opakowania,
• bułki do hamburgerów – 4 sztuki,
• boczniaki - 200 gram,
• pomidory – 2 sztu,
• pikle,
• oliwa – 2 łyżki,
• sól, pieprz.
Kapustę szatkujemy, marchewkę mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem do smaku. Boczniaki trzeba skropić oliwą, osól, opieprz i opiecz nad rozgrzanym rusztem. Burgery pieczemy 2 minuty z każdej strony. Na dolną bułkę układamy surówkę, grillowane boczniaki, burger, plastry z pomidorem i piklami i nakrywamy górną bułką.
Z BBQ zostaniesz mistrzem grillowania! To nasza marka, której asortyment stanowią produkty doskonale nadające się do grillowania. Skosztuj pysznych mięs i ryb w marynatach i przyprawach i spraw, by Twój grill był doskonały!
Poznaj wszystkie rodzaje pieczywa wypiekane na miejscu w ALDI! Wybierz Twoje ulubione spośród naszych produktów!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)