1. ALDI wzmacnia komunikację z pracownikami i uruchamia nową platformę internetową dla obecnych i przyszłych pracowników - praca.aldi.pl.

26.06.2020

c

Sieć sklepów ALDI wzmacnia komunikację z pracownikami i podejmuje kolejne działania budujące wizerunek atrakcyjnego pracodawcy. W tym celu ALDI uruchomiło specjalną platformę  - praca.aldi.pl, na której znajdują się, m.in. najważniejsze informacje na temat pracy w sieci, wyszukiwarka ofert, interaktywne formularze aplikacyjne czy blog. Strona skierowana jest zarówno do osób poszukujących pracy, jak i do obecnych pracowników.

ALDI w Polsce jest częścią międzynarodowej Grupy Przedsiębiorstw ALDI NORD, która zatrudnia obecnie 60 000 pracowników w Europie. W Polsce liczba pracowników ALDI wynosi niemal 3000, w tym 85% stanowią kobiety. Liczba osób zatrudnionych w ALDI cały czas wzrasta, dlatego sieć przykłada dużą wagę do budowania poczucia wspólnoty i lojalności wśród pracowników. W trakcie epidemii koronawirusa, w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo pracowników ALDI wdrożył specjalne procedury sanitarno – higieniczne, utworzył dedykowaną infolinię dla pracowników oraz przyznał im specjalne nagrody finansowe za wzmożoną pracę.

Sieć dba również o transparentną i otwartą komunikację z pracownikami oraz osobami poszukującymi pracy, dlatego uruchomiła właśnie specjalną zakładkę praca.aldi.pl, która skierowana jest do przyszłych i obecnych pracowników ALDI.

- Budując nową zakładkę chcieliśmy stworzyć spójną, kompleksową platformę wiedzy na temat pracy w ALDI, gdzie przydatne informacje znajdą zarówno kandydaci rozważający podjęcie pracy w naszej sieci, jak i nasi pracownicy. Zdajemy sobie sprawę, że transparentna komunikacja związana z warunkami zatrudnienia, zasadami rekrutacji, czy pakietami benefitów to dziś niezbędna podstawa, dlatego na nowej platformie poza podstawowymi danymi znajduje się szereg ciekawostek i inspiracji, które pozwalają poznać zespół, oddają atmosferę i pokazują kwintesencję pracy w naszej firmie. Na naszej stronie postawiliśmy na prostotę i jasny przekaz - wyjaśnia Marcin Karcz, Kierownik Działu HR ALDI Polska.

Na platformie praca.aldi.pl znaleźć można wszystkie aktualne ogłoszenia o pracę w podziale na obszary: sklep, magazyn i biuro. Wyszukiwarka zintegrowana jest z mapą, która zlicza i wskazuje aktualne oferty dostępne w Polsce w poszczególnych regionach, tradycyjnie też funkcjonuje kryterium wyszukiwania po stanowisku lub mieście. Poza ogłoszeniami zaprezentowane są także opisy procesów rekrutacji czy informacje dla osób rozpoczynających pracę - tzw. niezbędnik nowego pracownika.

Ciekawostką jest przedstawienie osób prowadzących rekrutacje w firmie wraz z interaktywnym formularzem kontaktowym i mailem do Działu Rekrutacji. Na stronie można znaleźć odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania od kandydatów. Sieć zadbała również o swoich aktualnych pracowników przygotowując odpowiedzi na najczęściej nurtujące ich pytania.

Uzupełnieniem treści rekrutacyjnych jest blog, gdzie zainteresowani znajdą ciekawe zdjęcia pracowników sieci, filmy, informacje o ich hobby pracowników i podejmowanych w firmie aktywnościach.

Zależało nam na tym, aby naszej stronie obok standardowych treści HR-owych i rekrutacyjnych, znalazła się również przestrzeń, gdzie pokażemy jak na co dzień wygląda praca w ALDI. Takim miejscem jest właśnie nasz blog „Dzieje się”, gdzie prezentujemy zainteresowania, dokonania, a nawet relacje z dnia pracy naszych koleżanek i kolegów. Firmę tworzą ludzie, którzy poza wykonywanymi zadaniami, prowadzą życie pełne rozmaitych aktywności, dlatego wyeksponowanie ich historii jest dla nas bardzo ważne – dodaje Marcin Karcz.

ALDI oferuje atrakcyjne wynagrodzenia i pakiety benefitów. Początkującym pracownikom na stanowisku sprzedawcy przysługuje wynagrodzenie powyżej płacy minimalnej krajowej. Sieć docenia także ich lojalność i zaangażowanie, co skutkuje pozytywnym wizerunkiem wśród osób zatrudnionych w ALDI. Podwyżki dla pracowników sklepów i magazynu przyznawane są w oparciu o staż pracy i wskaźniki rynkowe - ALDI gwarantuje wzrost zarobków z każdym rokiem zatrudnienia, monitoruje rynek i wszystkie jego wyzwania, dostosowując wynagrodzenia do zmieniających się okoliczności. Wśród benefitów pozapłacowych znajdują się pakiety zdrowotne dofinansowywane przez pracodawcę oraz pakiety sportowe w ramach współpracy z  OK System. Firma dofinansowuje również spotkania integracyjne poszczególnych zespołów, a wraz z wynagrodzeniem jako dodatek pracownicy otrzymują  bony żywieniowe.

___________________________

ALDI to międzynarodowa sieć dyskontów posiadająca głównie na zachodzie i południu Polski 140 sklepów i zatrudniająca niemal 3000 pracowników. Jest jedną z wiodących firm handlowych w Europie. Strategia ALDI to wyselekcjonowany asortyment wysokiej jakości w dobrej cenie. Oprócz tego spółka stawia na długotrwałe, sprawiedliwe i niezawodne relacje handlowe z dostawcami oraz spełnianie wymogów firmy odpowiedzialnej społecznie. Nowe hasło marki brzmi „Raz ALDI, zawsze ALDI”, bo po ulubione produkty chętnie się wraca.

• Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.