POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Ciasto 3 Bit to klasyka wśród deserów bez pieczenia. Dzięki odpowiedniemu połączeniu masy krówkowej, budyniowej, bitej śmietany i czekolady smakuje jak popularny baton. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Wypróbuj i spraw, by osłodziło twoje spotkania z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości czy codzienne popijanie kawy. Przepis jest nieskomplikowany, dlatego każdy, nawet początkujący kucharz, poradzi sobie z jego przygotowaniem.
średni
35min.
120min.
12 Porcje | |
---|---|
500 g | herbatników lub ciasteczek maślanych BISCOTTO |
1 | puszka masy krówkowej (kajmakowej) |
1 | budyń waniliowy BACK FAMILY |
2 | szklanki mleka MILSANI |
200 g | masła MILSANI |
500 ml | śmietany 30% MILSANI |
2 | łyżki cukru pudru |
1 | tabliczka mlecznej czekolady CHOCEUR |
Budyń ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ale z wykorzystaniem 2 szklanek mleka. Jeśli używasz budyniu bez cukru, dodaj go podczas gotowania (ok. 2 łyżki – wedle preferencji). Cukier możesz zastąpić miodem, jednak dodaj go dopiero podczas ubijania w kroku 2.
Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
Gdy budyń będzie chłodny, zmiksuj go z masłem na gładką masę. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Całość ubijaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
Keksówkę wyłóż papierem. Na dnie formy ułóż pierwszą warstwę całych herbatników.
Masę kajmakową (w temperaturze pokojowej) równomiernie rozsmaruj na herbatnikach. Na masie ułóż kolejną warstwę herbatników.
Przełóż schłodzoną masę budyniową do foremki i równomiernie ją rozprowadź. Ponownie ułóż kolejną warstwę herbatników.
Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i rozprowadź na ostatniej warstwie herbatników.
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posyp nią wierzch ciasta.
Przykryj ciasto folią i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Ciasto 3 Bit bez pieczenia najlepiej smakuje po minimum dwóch godzinach chłodzenia, ale najlepiej przygotować je dzień wcześniej. Pozwoli to wszystkim warstwom dobrze się przegryźć. Herbatniki staną się miękkie, warstwy kremów pod wpływem temperatury zgęstnieją, a ciasto łatwiej będzie pokroić i wyjąć z foremki.
Tak, ciasto 3 Bit na krakersach to ciekawa alternatywa. Krakersy dodają słonego posmaku, który doskonale komponuje się ze słodyczą masy kajmakowej i śmietany. Sprawia to, że deser jest mniej słodki, jednak smak jest nieco bardziej podkręcony.
Przepis na ciasto 3 Bit na herbatnikach uwzględnia składniki na przygotowanie go w keksówce. Jeśli chcesz zrobić większą porcję, użyj większej blachy. Wówczas:
Ciasto 3 Bit można przechowywać w lodówce przez około 3–4 dni. Przykryj je folią spożywczą lub przechowuj w szczelnym pojemniku, aby nie przesiąkło innymi zapachami z lodówki.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)