POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Drożdżowe wypieki – kto ich nie kocha? Puszyste i mięciutkie z kruszonką, lukrem lub cukrem pudrem (albo jednym i drugim). Co jednak zrobić, aby ciasto drożdżowe zachwyciło czymś nowym? Czekoladowy smak to jest to! Ciasto drożdżowe w wersji czekoladowej to interesująca odmiana klasycznego wypieku. Dodatek kakao nadaje mu głęboki smak, który doskonale komponuje się ze świeżymi truskawkami i kruszonką.
łatwy
80min.
40min.
16 Porcje | |
---|---|
Na ciasto: | |
2 | szklanki mąki pszennej DOBRE PLONY |
3 | łyżki kakao ALBONA |
2/3 | szklanki cukru |
1/4 | kostki świeżych drożdży (25 g) |
1 | szklanka mleka MILSANI |
1/2 | kostki masła MILSANI |
2 | jajka WESOŁY KURNIK |
szczypta soli | |
Na kruszonkę: | |
1/2 | szklanki mąki DOBRE PLONY |
50 g | masła MILSANI |
50 g | cukru |
Dodatkowo: | |
2 | szklanki truskawek |
Podgrzej mleko, aż będzie letnie (nie może być gorące). Rozpuść w nim drożdże z łyżeczką cukru. Odstaw na 10 minut, aż roztwór zacznie się pienić.
W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier i szczyptę soli. Dodaj rozpuszczone drożdże, roztopione masło i jajka. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, masło i cukier, aż powstaną okruszki. Konsystencja kruszonki powinna być sypka.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia. Ułóż na wierzchu truskawki, lekko wciskając je w ciasto. Posyp całość kruszonką.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 35-40 minut. Zrób test wykałaczki. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Tak, mrożone owoce bardzo dobrze sprawdzają się w drożdżowych wypiekach. Mrożone truskawki podczas pieczenia zachowują swoją strukturę, a po upieczeniu smakują tak samo dobrze, jak świeże.
Dodaj je bez rozmrażania, aby podczas pieczenia uniknąć wydostawania się z owoców do ciasta nadmiaru wody.
Drożdżowe wypieki piecz najlepiej na trybie góra-dół bez termoobiegu. Zapewnia to równomierne pieczenie i odpowiednie wyrastanie ciasta.
Jeśli wolisz piec na trybie z termoobiegiem, zwiększ temperaturę do 200 °C.
Do ciasta czekoladowego z owocami zamiast truskawek możesz użyć śliwek, porzeczek, jeżyn lub rabarbaru. Możesz również przygotować ciasto wieloowocowe, łącząc różne gatunki owoców.
Wykorzystaj przepis na drożdżowe czekoladowe ciasto z truskawkami jako bazę, do tego, aby upiec słodki deser ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami jest idealne na różne okazje. Satysfakcja z jedzenia drożdżowych wypieków jest zawsze tak samo duża – niezależnie od okazji, prawda?
Ze względu na szybkość i łatwość przygotowania, czekoladowe ciasto z truskawkami świetnie sprawdzi się „do kawy”, kiedy najdzie ochota na coś słodkiego. Jest też doskonałe na grille, pikniki, imprezy rodzinne i spotkania z przyjaciółmi.
Drożdżowe wypieki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, przykryte ściereczką, aby nie wysychało z wierzchu. Aby ciasto było dłużej świeże, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Możesz je także zamrozić. Po rozmrożeniu zachowa świeżość i pyszny smak. Pokrój je na porcję i przechowuj w zamrażalce w szczelnych woreczkach/pojemnikach do 3 miesięcy.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)