POWIADOMIENIE

WSKAZÓWKA

DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ

SUKCES

Ciasto dyniowe

Jesień to idealny czas na sezonowe wypieki. A co króluje na stołach? Dynia w różnych odsłonach – placek z dyni, dyniowe babeczki, różnego rodzaju desery z dynią, a nawet kawa… Kto nie kocha Pumpkin Spice Latte? W tylu przepisach czasem aż trudno się połapać. Od czego zacząć? Wypróbuj nasz naprawdę banalny przepis na ciasto dyniowe.

Ciasto dyniowe

łatwy

30min.

60min.

10 Porcje
500 g dyni
3 jajka WESOŁY KURNIK
1/2 szklanki mąki pszennej DOBRE PLONY
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju rzepakowego BELLASAN
1 łyżeczka proszku do pieczenia BACK FAMILY
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej BACK FAMILY
1 łyżeczka cynamonu LE GUSTO
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
Poleć przepis

Ciasto dyniowe – przepis

Pulpa z dyni:

Krok 1

Umyj dynię, przekrój ją na pół, usuń pestki i całość pokrój na mniejsze kawałki (słupki). Dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj folią. Możesz użyć naczynia żaroodpornego z przykryciem. To ważny krok – dzięki temu dynia nie spiecze się nadmiernie i będzie wilgotna.

Piecz ją piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż miąższ będzie miękki. Następnie zblenduj upieczoną dynię na gładką pulpę.

Uwaga! Dyni Hokkaido nie musisz obierać – jej skórka jest jadalna. Z innych gatunków zdejmij skórkę – zrób to po upieczeniu, przed zblendowaniem. Tak będzie łatwiej, niż w przypadku obierania surowej dyni.  

Ciasto:

Krok 2

W misce ubij jajka z cukrem. Ma powstać puszysta jasna masa. 

Krok 3

Do masy jajecznej dodaj olej i pulpę z pieczonej dyni. Delikatnie wymieszaj składniki. 

Krok 4

W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.

Krok 5

Wlej masę do drugiej miski. Mieszaj tylko do momentu, aż składniki się połączą. Niech nie trwa to zbyt długo – dzięki temu ciasto pozostanie napowietrzone. 

Krok 6

Wyłóż foremkę (keksówkę) papierem do pieczenia. Do foremki delikatnie przełóż puszyste ciasto dyniowe. 

Krok 7

Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem (wykałaczką), czy ciasto z dyni jest upieczone – jeśli wyciągniesz suchy patyczek, ciasto jest gotowe.

Przed pokrojeniem odstaw do ostygnięcia.

Poleć przepis

Jaką odmianę dyni wybrać do ciasta?

Najlepszym wyborem do przepisu na wilgotne ciasto z dyni jest odmiana Hokkaido. Ma najwyższą zawartość skrobi. Dzięki temu konsystencja masy będzie jednolita i zachowa odpowiednio gęstą strukturę. Dodatkowo dynia Hokkaido ma lekko orzechowy posmak, który idealnie komponuje się z korzennymi przyprawami.

Inne gatunki, które sprawdzą się do przygotowania purée z dyni, to dynia piżmowa (ta podłużna, o kształcie gruszki) i dynia prowansalska (duża, z zieloną skórką).

Dynia zwyczajna i dynia makaronowa po upieczeniu mogą być zbyt wodniste. Przez to z puszystego ciasta z dyni może wyjść zakalec. 

Czy można zrobić ciasto z mrożonej dyni?

Choć najlepiej użyć świeżej dyni, ciasto możesz zrobić również z mrożonki. Pamiętaj jednak, że mrożone warzywa mogą mieć w sobie więcej wody. To niestety może niekorzystnie wpłynąć na konsystencję ciasta.

Jeśli pulpa wyjdzie zbyt wodnista, przełóż ją do garnka i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj, aż woda wyparuje i pulpa zgęstnieje. Uwaga! Przed dodaniem do ciasta, koniecznie wystudź purée z dyni. 

Wariacje i dodatki do ciasta dyniowego – jak można urozmaicić ciasto z dyni?

Ciasto z pieczonej dyni możesz w prosty sposób urozmaicić. Dodaj do masy ulubione pokrojone bakalie – orzechy włoskie, migdały, suszone morele, daktyle lub rodzynki.

Zrób to zaraz po połączeniu mokrych i suchych składników. Ciasto mieszaj bardzo lekko i delikatnie. 

Jak udekorować ciasto dyniowe?

Cukier puder, lukier czy może coś bardziej ambitnego? Wszystko zależy od ciebie!

Lukier cytrynowy

Do przygotowania prostego lukru potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2–3 łyżki soku z cytryny (bez pestek i miąższu)

Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Uzyskasz gładką konsystencję. Polej ciasto lukrem – pamiętaj, że musi być całkowicie wystudzone.

Krem z serka

  • Do polewy z serka potrzebujesz:
  • 1 opakowanie serka śmietankowego (kanapkowego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

W misce ubij serek z masłem. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozsmaruj krem na wystudzonym cieście dyniowym. 

Jak przechowywać ciasto dyniowe?

Aby wilgotne ciasto z dyni zachowało świeżość na dłużej, przechowuj je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz położyć na cieście kawałek ręcznika papierowego, który wchłonie ewentualny nadmiar wilgoci. Ciasto przechowuj maksymalnie 3–4 dni.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch