POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Jesień to idealny czas na sezonowe wypieki. A co króluje na stołach? Dynia w różnych odsłonach – placek z dyni, dyniowe babeczki, różnego rodzaju desery z dynią, a nawet kawa… Kto nie kocha Pumpkin Spice Latte? W tylu przepisach czasem aż trudno się połapać. Od czego zacząć? Wypróbuj nasz naprawdę banalny przepis na ciasto dyniowe.
łatwy
30min.
60min.
10 Porcje | |
---|---|
500 g | dyni |
3 | jajka WESOŁY KURNIK |
1/2 | szklanki mąki pszennej DOBRE PLONY |
1 | szklanka cukru |
1/2 | szklanki oleju rzepakowego BELLASAN |
1 | łyżeczka proszku do pieczenia BACK FAMILY |
1/2 | łyżeczki sody oczyszczonej BACK FAMILY |
1 | łyżeczka cynamonu LE GUSTO |
1/2 | łyżeczki gałki muszkatołowej |
szczypta soli |
Umyj dynię, przekrój ją na pół, usuń pestki i całość pokrój na mniejsze kawałki (słupki). Dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj folią. Możesz użyć naczynia żaroodpornego z przykryciem. To ważny krok – dzięki temu dynia nie spiecze się nadmiernie i będzie wilgotna.
Piecz ją piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, aż miąższ będzie miękki. Następnie zblenduj upieczoną dynię na gładką pulpę.
Uwaga! Dyni Hokkaido nie musisz obierać – jej skórka jest jadalna. Z innych gatunków zdejmij skórkę – zrób to po upieczeniu, przed zblendowaniem. Tak będzie łatwiej, niż w przypadku obierania surowej dyni.
W misce ubij jajka z cukrem. Ma powstać puszysta jasna masa.
Do masy jajecznej dodaj olej i pulpę z pieczonej dyni. Delikatnie wymieszaj składniki.
W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
Wlej masę do drugiej miski. Mieszaj tylko do momentu, aż składniki się połączą. Niech nie trwa to zbyt długo – dzięki temu ciasto pozostanie napowietrzone.
Wyłóż foremkę (keksówkę) papierem do pieczenia. Do foremki delikatnie przełóż puszyste ciasto dyniowe.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Sprawdź patyczkiem (wykałaczką), czy ciasto z dyni jest upieczone – jeśli wyciągniesz suchy patyczek, ciasto jest gotowe.
Przed pokrojeniem odstaw do ostygnięcia.
Najlepszym wyborem do przepisu na wilgotne ciasto z dyni jest odmiana Hokkaido. Ma najwyższą zawartość skrobi. Dzięki temu konsystencja masy będzie jednolita i zachowa odpowiednio gęstą strukturę. Dodatkowo dynia Hokkaido ma lekko orzechowy posmak, który idealnie komponuje się z korzennymi przyprawami.
Inne gatunki, które sprawdzą się do przygotowania purée z dyni, to dynia piżmowa (ta podłużna, o kształcie gruszki) i dynia prowansalska (duża, z zieloną skórką).
Dynia zwyczajna i dynia makaronowa po upieczeniu mogą być zbyt wodniste. Przez to z puszystego ciasta z dyni może wyjść zakalec.
Choć najlepiej użyć świeżej dyni, ciasto możesz zrobić również z mrożonki. Pamiętaj jednak, że mrożone warzywa mogą mieć w sobie więcej wody. To niestety może niekorzystnie wpłynąć na konsystencję ciasta.
Jeśli pulpa wyjdzie zbyt wodnista, przełóż ją do garnka i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj, aż woda wyparuje i pulpa zgęstnieje. Uwaga! Przed dodaniem do ciasta, koniecznie wystudź purée z dyni.
Ciasto z pieczonej dyni możesz w prosty sposób urozmaicić. Dodaj do masy ulubione pokrojone bakalie – orzechy włoskie, migdały, suszone morele, daktyle lub rodzynki.
Zrób to zaraz po połączeniu mokrych i suchych składników. Ciasto mieszaj bardzo lekko i delikatnie.
Cukier puder, lukier czy może coś bardziej ambitnego? Wszystko zależy od ciebie!
Do przygotowania prostego lukru potrzebujesz:
Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Uzyskasz gładką konsystencję. Polej ciasto lukrem – pamiętaj, że musi być całkowicie wystudzone.
W misce ubij serek z masłem. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozsmaruj krem na wystudzonym cieście dyniowym.
Aby wilgotne ciasto z dyni zachowało świeżość na dłużej, przechowuj je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz położyć na cieście kawałek ręcznika papierowego, który wchłonie ewentualny nadmiar wilgoci. Ciasto przechowuj maksymalnie 3–4 dni.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)