POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Do ciasta ucieranego z owocami najczęściej wybieramy truskawki, maliny czy brzoskwinie. Chcemy jednak nieco odświeżyć klasyczne smaki. Poznaj przepis na ciasto ucierane z nutą pomarańczy i śliwkami. Wspaniała propozycja, kiedy chcesz zaserwować coś domowego, pachnącego i pełnego smaku.
łatwy
30min.
50min.
12 Porcje | |
---|---|
Ciasto: | |
200 g masła MILSANI | |
200 g cukru | |
4 jajka WESOŁY KURNIK | |
300 g mąki pszennej DOBRE PLONY | |
2 łyżeczki proszku do pieczenia BACK FAMILY | |
1 pomarańcza | |
500 g śliwek | |
Kruszonka: | |
100 g mąki pszennej DOBRE PLONY | |
50 g cukru | |
50 g masła MILSANI |
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż tortownicę papierem.
Sparz pomarańczę. Zetrzyj z niej skórkę. Unikaj tarcia białych części. Skórkę odłóż do miseczki.
Owoc przekrój na pół i wyciśnij z niego sok. Usuń pestki.
Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym jajku. Przez cały czas miksuj, do momentu aż składniki się połączą. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy. Całość jeszcze raz wymieszaj.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej suche składniki i dodaj je do masy. Mieszaj delikatnie, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto przełóż do formy i równomiernie rozprowadź.
Śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż owoce na wierzchu ciasta, lekko je w nie wciśnij.
W misce połącz składniki na kruszonkę: mąkę, cukier i masło. Rozetrzyj palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę równomiernie posyp na śliwkach.
Piecz ciasto przez około 45–50 minut, aż wierzch będzie złocisty. Patyczek wbity w ciasto powinien wyjść suchy.
Po upieczeniu i przed podaniem wystudź ciasto na kratce.
Do ciasta ucieranego można użyć różnych owoców. My proponujemy śliwki. Ty jednak możesz wykorzystać te, które akurat są dostępne – w zależności od sezonu i upodobań.
Świetnie sprawdzą się:
Jeśli chcesz użyć mrożonych owoców do ciasta ucieranego, nie rozmrażaj ich przed przygotowaniem.
Mrożone owoce dodaj bezpośrednio na wierzch ciasta. W ten sposób unikniesz nadmiaru wody w cieście i nadmiernego rozmiękczenia owoców.
Możesz lekko obtoczyć owoce w mące. Dzięki temu nie opadną na dno formy.
W przypadku wykorzystywania mrożonych owoców czas pieczenia może być nieco dłuższy – przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem/wykałaczką sprawdź, czy placek jest dobrze upieczony.
Ten przepis na wilgotne ciasto z owocami sprawdzi się również w większych rozmiarach. Jeśli zamiast tortownicy chcesz użyć standardowej blachy o wymiarach 20 × 30 cm, podwój ilość składników.
Pamiętaj również o dostosowaniu czasu pieczenia – większe ciasto może wymagać więcej czasu w piekarniku.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)