Ciasto z borówkami to lato zamknięte w pysznym, domowym wypieku. Możesz cieszyć się nim przez cały rok. Klasyczny przepis zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Borówki amerykańskie nie tylko dodają ciastu soczystości i słodyczy, ale również są bogatym źródłem cennych składników — antyoksydantów. Delikatne ciasto ucierane stanowi idealną bazę dla owoców. Ten przepis jest prosty w wykonaniu. Dzięki temu placek z borówkami może stać się Twoim klasykiem na każdym stole. Koniecznie wypróbuj.
łatwy
15min.
50min.
12 Porcje | |
---|---|
1 szklanka | gęstego jogurtu naturalnego MILSANI |
2/3 szklanki | cukru |
3 | jajka WESOŁY KURNIK |
1/2 szklanki | oleju rzepakowego BELLASAN |
2 szklanki | mąki pszennej (tortowej) DOBRE PLONY |
2 łyżeczki | proszku do pieczenia BACK FAMILY |
1 łyżeczka | ekstraktu waniliowego |
1 | szczypta soli |
1 i 1/2 szklanki | borówek amerykańskich |
1 łyżka | cukru pudru |
W dużej misce wymieszaj jogurt z cukrem. Cukier powinien się rozpuścić. Kryształki nie mogą być widoczne. Dodaj jajka, olej i wanilię. Mieszaj do połączenia się składników.
Do oddzielnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Powoli mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Borówki umyj, osusz, delikatnie obtocz w łyżce mąki, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Mąka zapobiegnie opadaniu owoców na dno blaszki.
Przelej ciasto z borówkami do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Ciasto piecz przez około 50 minut, aż będzie złote od wierzchu. Wbity patyczek (test wykałaczki) powinien być czysty.
Placek z borówkami ostudź przed pokrojeniem i wyjęciem z foremki. Ciasto podaj posypane cukrem pudrem.
Tak, do ciasta z borówkami możesz użyć mrożonych owoców. Przed dodaniem ich do masy nie musisz ich rozmrażać. Dzięki temu unikniesz nadmiernego uwolnieniu wody do ciasta. Mrożone borówki mogą jednak nieco wydłużyć czas pieczenia.
Mrożone owoce zachowują smak i wartości odżywcze swoich świeżych odpowiedników. Są dobrą alternatywą, gdy nie masz dostępu do sezonowych owoców, a chcesz upiec szybkie ciasto z borówkami. Ciasto z mrożonymi borówkami jest praktyczne i pozwala cieszyć się smakiem tych zdrowych owoców przez cały rok.
Składniki do ciasta jogurtowego z borówkami powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwiej będą się ze sobą łączyć. Zapewni to także jednolitą konsystencję ciasta. Zbyt chłodne składniki mogą skutkować zbyt gęstą masą i utrudnią Ci mieszanie.
Oprócz tego, jajka w temperaturze pokojowej tworzą stabilniejszą emulsję z tłuszczem, a jogurt nie zmienia swojej konsystencji (nie waży się). To przekłada się na lepszą puszystość ciasta. Dzięki temu upieczesz delikatne i wilgotne ciasto, które zachwyci smakiem i swoją strukturą. Zastosowanie składników w odpowiedniej temperaturze jest kluczem do sukcesu w pieczeniu.
Pójdź o krok dalej — przygotuj jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką. Postępuj zgodnie z przepisem. Na etapie nagrzewania odpowiedniej temperatury pieca przygotuj kruszonkę. Jak? Wykorzystaj 50 gramów masła, 50 gramów cukru i 100 gramów mąki. Utrzyj masło z cukrem, dodaj mąkę i całość dobrze połącz. Powstałą kruszonką posyp masę z borówkami. Postępuj dalej zgodnie ze sprawdzonym przepisem.
Standardowy przepis przewidziany jest na formę o wymiarach około 20x30 cm. Powierzchnia klasycznej blachy o dużych wymiarach (30x40 cm) jest dwukrotnie większa. Aby dostosować przepis na ciasto ucierane z borówkami do dużej blachy, należy podwoić ilość wszystkich składników.
Twoje ciasto będzie równie pyszne, jeśli wyjdzie nieco wyższe lub bardziej płaskie niż zakłada przepis. Wszystko zależy od wielkości Twojej blaszki. Pamiętaj, jednak, aby kontrolować czas pieczenia. Ta sama ilość masy będzie potrzebowała nieco więcej czasu w mniejszej blaszce i analogicznie mniej czasu w większej.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)