łatwy
5godz. 45min.
50min.
10 Porcje | |
---|---|
Składniki na ciasto | |
forma do pieczenia o średnicy 21-23 cm | |
280 g | mąki |
3-4 | łyżeczki cukru pudru |
szczypta soli | |
130 g | masła Milsani |
3 | jajka Wesoły Kurnik |
odrobina mleka Milsani | |
Składniki na masę owocową | |
10-12 | śliwek |
50 g | masła Milsani |
100 g | cukru pudru |
50 g | płatków migdałowych Back Family |
3 | łyżeczki mąki Dobre Plony |
szczypta cynamonu Le Gusto |
Wymieszaj sypkie składniki, dodaj masło, posiekaj i zmiksuj. Wlej 2 żółtka i 60 ml zimnej wody, dobrze wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na blat i ugniataj, aż stanie się gładka. Podziel ciasto na 2 części, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce 30 min. Większy kawałek rozwałkuj i wyłóż nim formę, tak by brzegi wystawały ok. 3 cm. Pozostaw w lodówce. Drugi kawałek rozwałkuj i potnij na paski.
Śliweczki czekają! Umyte owoce bez pestek podziel na połówki, masło pokrój w kostkę, podsmaż migdały na złoto na patelni. Wszystkie składniki wymieszaj.
Owocową masę wyłóż na ciasto. Posmaruj jego brzegi ubitym żółtkiem z odrobiną mleka. Paski ciasta ułóż na wierzchu i połącz z brzegami wystającymi poza formę. Posmaruj całość jajkiem, posyp cukrem pudrem i wstaw do lodówki na 30 min.
Piecz w 200ºC przez 20 min, następnie w 180ºC - przez kolejne 20-30 min.
Smacznego!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)