łatwy
40min.
12 Porcje | |
---|---|
Składniki na muffiny: | |
150g | masła Milsani |
150g | czekolady |
300g | mąki Dobre Plony |
2 łyżeczki | proszku do pieczenia Albona |
½ łyżeczki | sody oczyszczonej Albona |
2 łyżki | kakao |
1 łyżka | kawy zbożowej |
1 szklanka | cukru |
1 łyżka | cukru wanilinowego Albona |
2 | duże jajka |
Składniki na krem kawowy | |
250g | serka mascarpone |
130g | śmietanki Milsani 30% |
4 łyżeczki | cukru pudru |
3 łyżeczki | kawy rozpuszczalnej |
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Piekarnik rozgrzej do 180⁰C. Formę na muffiny (12 sztuk) wyłóż papilotkami. Masło rozpuść na małym ogniu, a później odstaw do wystudzenia.
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj sodę, kakao, kawę zbożową, cukier wanilinowy i całość dokładnie wymieszaj. Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki i na chwilę odłóż na bok.
W osobnej misce mikserem rozmieszaj jajka z mlekiem. Dodaj masę jajeczną do mieszanki sypkich składników i delikatnie rozmieszaj je łyżką. Dodaj roztopione masło i kawałki czekolady i rozmieszaj całość łyżką, jednak niezbyt długo.
Wyłóż ciasto do przygotowanych papilotek – do ok. 2/3 ich wysokości. Piecz przez ok. 25 minut aż do wyrośnięcia i suchego patyczka.
Kawę rozpuszczalną zalej 1 łyżką gorącej wody, rozmieszaj i pozostaw do przestudzenia. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Przestudzoną kawę rozmieszaj z serkiem mascarpone, a następnie dodaj do niego śmietanę, mieszając wszystko mikserem na najniższych obrotach. Kremem udekoruj babeczki – najlepiej używając rękawa kuchennego. Przed podaniem możesz oprószyć babeczki kakao albo startą czekoladą.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)