POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Wypróbuj ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi! Przygotuj ciasto dosłownie w 20 minut (a potem 45 min pieczenia)! Zobacz naszą wersję jesiennego wypieku w zdrowej odsłonie! Poczuj smak korzennych przypraw, połączony ze słodyczą marchewki. Szybkie i tanie ciasto marchewkowe – koniecznie musisz sprawdzić ten przepis.
łatwy
20min.
45min.
12 Porcje | |
---|---|
1 | szklanka mąki pszennej DOBRE PLONY |
1 | szklanka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej) DOBRE PLONY |
4 | jajka WESOŁY KURNIK |
3 | łyżki miodu GRANDESSA |
4 | średnie marchewki |
1 | szklanka oleju rzepakowego BELLASAN |
2 | łyżeczki proszku do pieczenia BACK FAMILY |
1 | łyżeczka cynamonu |
1/2 | łyżeczki gałki muszkatołowej |
1/2 | szklanki orzechów włoskich TRADER JOE’S |
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Obierz marchewki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach
Orzechy pokrój na mniejsze kawałki
Wymieszaj w misce suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy.
Rozpuść miód (w rondelku lub mikrofalówce) i wymieszaj go z olejem.
Wbij jajka do dużej miski i ubij je na puszystą masę.
Do jajecznej masy dodaj olej z miodem. Dobrze wymieszaj.
Do mokrych składników powoli dodaj suche. Całość delikatnie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Do ciasta przełóż startą marchewkę i połącz ją z masą. Następnie dodaj orzechy i ponownie całość wymieszaj.
Ciasto przelej do blaszki. Piecz przez 45 minut.
Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia (jeszcze w blaszce).
Do masy możesz dodać ulubione bakalie. Doskonale sprawdzą się suszone morele i orzechy nerkowca – zamiast orzechów włoskich lub wraz z nimi.
Wierzch wypieku możesz posmarować słodkim twarożkiem. Jak przygotować bardzo prosty krem do ciasta marchewkowego? Wymieszaj twaróg z wiaderka (200 g) z 1 łyżką miodu (20 g).
Co jest sekretem w sprawdzonym przepisie na ciasto marchewkowe? Pieczenie w keksówce. Dzięki temu masa wyrasta wysoko, jest wilgotna, pulchna i puszysta w środku.
Chcesz przygotować ciasto w dużej blaszce (np. w tortownicy)? Przygotuj więcej masy – podwój ilość składników na placek.
Ciasto piecz 45 minut, w 180°C, na programie z termoobiegiem.
Najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz także dokładnie owinąć blaszkę folią spożywczą. Tak zabezpieczone ciasto przechowuj w lodówce.
Ciasto możesz zamrozić – jednak tylko to w wersji bez serka na wierzchu. Pokrój je na porcje i przełóż do pojemnika lub woreczków strunowych. Przechowuj w zamrażarce do 3 miesięcy.
W naszej wersji? Tak! Jednak pamiętaj, że nie wynika to tylko z samego faktu dodania marchewki. Równie duże znaczenie ma wykorzystanie oleju roślinnego (zamiast masła), mąki razowej (pół na pół z pszenną) i dodatek orzechów.
Serek na wierzchu zamiast lukru także robi robotę!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)