POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Jak sernik, to z rodzynkami czy bez? Odwieczne pytanie, które dzieli na dwa obozy. Co powiesz jednak na ciasto, ale w nieco innej odsłonie? Sernik borówkowy to wspaniała alternatywa dla tradycyjnej wersji. Dzięki owocom i galaretce jest on wyjątkowo smaczny. Kruchy spód i aksamitna masa serowa doskonale komponują się ze świeżymi owocami. Sernik z borówkami i białą czekoladą? Sprawdź!
średni
30min.
4godz. 15min.
12 Porcje | |
---|---|
Na kruchy spód: | |
1 | szklanka mąki pszennej Dobre Plony |
1/2 | kostki masła (100 g) Milsani |
1/3 | szklanki cukru pudru |
1 | żółtko |
Na masę serową: | |
1 kg | twarogu z wiaderka Milsani |
1 | szklanka cukru |
4 | jajka Wesoły Kurnik |
200 ml | śmietany 18% Milsani |
1 | łyżka mąki ziemniaczanej Dobre Plony |
2 | łyżeczki cukru wanilinowego Back Family |
Na wierzch: | |
1 | szklanka borówek amerykańskich |
1 | opakowanie galaretki cytrynowej Back Family |
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zagnieć mąkę, masło, cukier puder i żółtko na jednolitą masę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie cienką warstwę ciasta na blaszce. Następnie gęsto nakłuj je widelcem. Piecz przez 15 minut, aż lekko się zarumieni.
W dużej misce zmiksuj na gładką masę twaróg, cukier, jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Wylej ją na podpieczony spód.
Piecz sernik przez 50-60 minut, aż masa serowa stężeje i lekko się zarumieni. Po upieczeniu pozostaw do pełnego ostygnięcia.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw ją do ostygnięcia (lekkiego stężenia).
Na ostudzony sernik wyłóż borówki. Zalej je tężejącą galaretką i wstaw do lodówki, aby całkowicie stężała.
Sernik podawaj na zimno.
Do sernika z borówkami amerykańskimi najlepiej sprawdzi się twaróg z wiaderka – pewny wybór to twaróg sernikowy Milsani, który jest gładki i nie wymaga dodatkowego mielenia.
Alternatywą może być samodzielne zmielenie twarogu. Wykorzystaj twaróg tłusty (również marki Milsani) dla klasycznego smaku lub twaróg chudy Milsani z dodatkiem skyru, by przygotować pieczony sernik z borówkami w wersji fit.
Sernik z borówkami na kruchym cieście można urozmaicić, dodając kolejną teksturę – chrupiącą warstwę białej czekolady.
Jak to zrobić? Roztop w kąpieli wodnej tabliczkę białej czekolady (np. Choceur). Polej nią sernik przed dodaniem borówek i galaretki. Całość schłodź, aż czekolada zgęstnieje. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.
Inna opcja to dodanie skórki cytrynowej do masy serowej – w ten sposób podbijesz smak cytrynowej galaretki.
Dzięki temu prosty sernik z borówkami może stać się deserem, który na długo zapisze się
w pamięci każdego, kto sięgnie po kawałek tego pysznego ciasta.
Jak najbardziej – w przepisie na sernik z borówkami można wykorzystać również jagody. Owoce te świetnie komponują się ze smakiem serowej masy i podbijają smak cytrynowej galaretki. W porównaniu do borówek są trochę kwaśniejsze, a podczas jedzenia bardziej „chrupią” pod zębami. Jeśli zdecydujesz się na wersję z jagodami, pamiętaj, aby dokładnie je umyć i osuszyć przed dodaniem na wierzch ciasta. Sernik z jagodami możesz przygotować także z mrożonych owoców, dzięki czemu galaretka szybciej stężeje.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)