POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Sernikobrownie z malinami to połączenie dwóch uwielbianych praktycznie przez wszystkich ciast: sernika z brownie. Jest idealną propozycją słodkiego deseru dla osób, które kochają czekoladę, ale w swoich wypiekach nie mogą obejść się bez owoców. W tym przepisie czekoladowa baza brownie łączy się z kremową warstwą masy serowej, a całość dopełniają świeże maliny, które dodają deserowi lekkości i orzeźwienia. Czy to nie brzmi smakowicie?
łatwy
20min.
50min.
16 Porcje | |
---|---|
Na brownie: | |
2 | tabliczki gorzkiej czekolady Choceur |
1/2 | kostki masła Milsani |
1 | szklanka cukru |
3 | jajka Wesoły Kurnik |
1/2 | szklanki mąki pszennej Dobre Plony |
1 | łyżeczka proszku do pieczenia Back Family |
Na masę serową: | |
500 g | półtłustego twarogu Milsani |
1 | szklanka cukru |
2 | jajka Wesoły Kurnik |
1 | opakowanie budyniu waniliowego |
Dodatkowo: | |
1 | szklanka malin |
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blaszkę (tortownicę lub keksówkę) papierem do pieczenia.
W rondelku na małym ogniu rozpuść czekoladę z masłem. Mieszaj, aż powstanie gładka masa. Odstaw do przestudzenia.
W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszaj
Do masy czekoladowej przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
W osobnej misce zmiksuj twaróg, cukier, jajka i budyń (proszek) na gładką masę serową.
Wlej połowę masy brownie do przygotowanej formy. Następnie równomiernie rozprowadź masę serową. Na wierzch wylej pozostałą część masy brownie. Wykałaczką wymieszaj warstwy ciasta – zrób fale, tak aby masa serowa gdzieniegdzie połączyła się z masą brownie
Na wierzchu ułóż maliny, delikatnie wciskając je w ciasto. Jeśli używasz mrożonych owoców, dodaj je bez rozmrażania.
Piecz sernikobrownie z malinami przez 45-50 minut. Po upieczeniu pozostaw w formie do ostygnięcia.
Do masy serowej najlepiej użyć tłustego lub półtłustego twarogu (świetnie sprawdzi się twaróg półtłusty Milsani). Jego konsystencja jest idealna do uzyskania gładkiej, kremowej masy, która dobrze połączy się z brownie i utrzyma maliny w wierzchu ciasta.
Tłusty twaróg nada masie serowej aksamitność, ale półtłusty będzie nieco lżejszy
i odpowiednio kremowy.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowywania masy, możesz wykorzystać twaróg
z wiaderka (warto wybrać twaróg sernikowy Milsani). W tej opcji serowa warstwa ciasta może być nieco mniej zbita.
W przepisie na brownie z serem i malinami możesz użyć mrożonych malin.
Ważne, aby mrożone owoce dodawać bezpośrednio z zamrażarki – bez ich wcześniejszego rozmrażania. Dzięki temu maliny zachowają swój kształt i nie zmienią się w papkę podczas pieczenia. Dodadzą ciastu świeżości i lekkiej kwaskowatości.
W sernikobrownie możesz wykorzystać różne inne owoce jagodowe – truskawki, jagody, poziomki czy jeżyny. Świetnie sprawdzą się również te sezonowe, np. brzoskwinie – zarówno świeże, jak i z puszki. Sernikobrownie możesz cieszyć się przez cały rok – wystarczy, że dobierzesz odpowiednie owoce.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)