łatwy
50min.
4 Porcje | |
---|---|
400 g | jabłek |
25 g | orzechów włoskich Trader Joe's |
20 g | masła Milsani (do znalezienia w lodówce) |
1/2 łyżeczki | cynamonu Portland |
40 g | cukru Diadem |
1 łyżeczka | soku z cytryny |
25 g | rodzynek sułtańskich Trader Joe's |
20 g | bułki tartej Albona |
opakowanie | ciasta francuskiego (do znalezienia w lodówce) |
1 | jajko |
Niektóre produkty są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Rozgrzej piekarnik do 180 °C (górna i dolna grzałka) lub do 160 °C (termoobieg).
Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój je w wąskie paski.
Posiekaj orzechy włoskie. Masło rozpuść.
Jabłka zmieszaj z cynamonem, sokiem z cytryny, rodzynkami, bułką tartą i orzechami włoskimi.
Ciasto francuskie rozwałkuj, rozsmaruj na nim płynne masło z pomocą pędzla, a następnie wyłóż na ciasto jabłkowe nadzienie.
1/3 ciasta po dłuższej stronie oraz ok. 2 cm przy brzegach pozostaw wolne.
Bregi ciasta zawiń na nadzienie, a następnie zroluj całość.
Rozbełtaj jajko i rozsmaruj je na cieście – najlepiej za pomocą pędzla.
Piecz w piekarniku ok. 25-30 min.
Jeśli chcesz, możesz posypać strudel cukrem pudrem.
Aby nadać rodzynkom rumowego smaku, dokładnie je umyj i osusz, a następnie przełóż do szklanki lub słoika i zalej rumem, tak aby rodzynki były zakryte. Następnie odstaw je na ok. 2 godziny i dopiero wtedy dodaj do nadzienia.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)