łatwy
1,30godz.
16 Porcje | |
---|---|
300 g | mąki pszennej |
3 łyżki | cukru |
3 łyżeczki | cukru waniliowego |
250 g | masła Milsani (do znalezienia w lodówce) |
2 łyżeczki | proszku do pieczenia |
1 | jajko |
1,5 kg | jabłek |
1 łyżeczka | cynamonu |
2 łyżeczki | cukru |
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Przygotuj kruche ciasto. Zmieszaj ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodaj jajko i pokrojone na mniejsze kawałki masło (powinno być twarde, prosto z lodówki). Zagnieć szybko wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.
Jabłka umyj, obierz i usuń ich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż jabłka do garnka, dodaj 2 łyżki cukru i smaż, aż powstanie gęsty mus. Na koniec dodaj cynamon i odstaw masę do wystygnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (górna i dolna grzałka)
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na pół. Jedną połową wyklej dno blachy do pieczenia wyłożonej uprzednio papierem. Na spód wyłóż przygotowany wcześniej mus jabłkowy i wyrównaj jego powierzchnię. Pozostałą połowę ciasta rozwałkuj do powstania placka o wymiarach blachy i przykryj nią mus.
Ciasto piecz przez ok. 50-60 minut aż do zrumienienia. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika i przestudzeniu możesz – według uznania – oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)