POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
Ciasto drożdżowe uwielbia wilgotność i owoce – my kochamy smak drożdżówki z owocami. Wszystko się zgadza. Truskawki, rabarbar, jabłka, jagody i… śliwki. Właśnie dzisiaj przychodzimy z przepisem na ciasto ze śliwkami i z kruszonką. Smak sezonowych śliwek nadaje ciastu wyjątkową słodycz i soczystość, a kruszonka – chrupiącego akcentu. To idealny przepis na szybkie ciasto ze śliwkami, które można przygotować wtedy, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Chociaż może się wydawać, że ciasto drożdżowe wymaga dużego zaangażowania, to nasza propozycja jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść składniki, a drożdże wykonają całą pracę za ciebie.
łatwy
80min.
45min.
12 Porcje | |
---|---|
Na ciasto: | |
2 | szklanki mąki pszennej Dobre Plony |
1/2 | szklanki cukru |
1 | szklanka ciepłego mleka Milsani |
25 g | świeżych drożdży |
3/4 | kostki masła Milsani |
2 | jajka Wesoły Kurnik |
szczypta soli Le Gusto | |
500 g | śliwek |
Na kruszonkę: | |
1/2 | szklanki mąki Dobre Plony |
1/4 | szklanki cukru |
1/4 | kostki masła Milsani |
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Prostokątną małą foremkę (20 × 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Możesz także nasmarować ją masłem i oprószyć mąką.
Przygotuj rozczyn drożdżowy. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstaw na 10–15 minut, aby urósł i się spienił. W tym czasie roztop masło w rondelku i odstaw do przestudzenia.
W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, pozostałą część cukru i szczyptę soli. Dodaj rozczyn drożdżowy, roztopione masło i jajka. Zagnieć ciasto. Musi być gładkie i elastyczne.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i masło. Rozcieraj składniki, aż powstaną grudki.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na przygotowaną formę. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Ułóż je na wierzchu ciasta skórką do góry, lekko wciskając je w masę.
Posyp wierzch ciasta przygotowaną kruszonką.
Piecz ciasto w piekarniku przez 40–45 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek wbity
w środek będzie suchy. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Jaki jest sekret smaku łatwego ciasta ze śliwkami? Dobrze wybierz owoce. Najlepsze odmiany śliwek do ciasta to węgierki, renklody i śliwki stanley. Mrożone śliwki również doskonale się sprawdzą. Można je kupić w sklepie lub zamrozić samodzielnie. Wykorzystaj letni czas i napełnij swoją zamrażarkę sezonowymi owocami. Ciesz się smakiem placka ze śliwkami nawet jesienią czy zimą.
Aby zamrozić śliwki, umyj je, przekrój na połówki, usuń z nich pestki, ułóż je skórą do góry na desce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki. Zamrażaj śliwki przez kilka godzin, a następnie przełóż je do woreczków strunowych.
Śliwki najlepiej układać skórką do góry. Zapobiega to rozpadaniu się owoców podczas pieczenia. Ułóż je równomiernie na cieście, zachowując niewielkie odstępy między połówkami. Dzięki temu ciasto upiecze się równomiernie i pozostanie puszyste – konsystencja będzie wilgotna, bez zakalca.
Aby przygotować szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę, należy zwiększyć ilość składników. W przypadku formy o wymiarach 25 × 35 cm proporcje składników warto podwoić. Dzięki temu ciasto nie tylko pokryje całą powierzchnię foremki, lecz także pięknie wyrośnie.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)