POWIADOMIENIE

WSKAZÓWKA

DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ

SUKCES

  1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta i ciastka
  4. Szybkie ciasto ze śliwkami i z kruszonką

Szybkie ciasto ze śliwkami i z kruszonką

Ciasto drożdżowe uwielbia wilgotność i owoce – my kochamy smak drożdżówki z owocami. Wszystko się zgadza. Truskawki, rabarbar, jabłka, jagody i… śliwki. Właśnie dzisiaj przychodzimy z przepisem na ciasto ze śliwkami i z kruszonką. Smak sezonowych śliwek nadaje ciastu wyjątkową słodycz i soczystość, a kruszonka – chrupiącego akcentu. To idealny przepis na szybkie ciasto ze śliwkami, które można przygotować wtedy, gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego. Chociaż może się wydawać, że ciasto drożdżowe wymaga dużego zaangażowania, to nasza propozycja jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść składniki, a drożdże wykonają całą pracę za ciebie.

Szybkie ciasto ze śliwkami i z kruszonką

łatwy

80min.

45min.

12 Porcje
Na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej Dobre Plony
1/2 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka Milsani
25 g świeżych drożdży
3/4 kostki masła Milsani
2 jajka Wesoły Kurnik
szczypta soli Le Gusto
500 g śliwek
Na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki Dobre Plony
1/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła Milsani
Poleć przepis

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Prostokątną małą foremkę (20 × 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Możesz także nasmarować ją masłem i oprószyć mąką.

Krok 2

Przygotuj rozczyn drożdżowy. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstaw na 10–15 minut, aby urósł i się spienił. W tym czasie roztop masło w rondelku i odstaw do przestudzenia.

Krok 3

W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę, pozostałą część cukru i szczyptę soli. Dodaj rozczyn drożdżowy, roztopione masło i jajka. Zagnieć ciasto. Musi być gładkie i elastyczne.

Krok 4

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło.

Krok 5

W tym czasie przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i masło. Rozcieraj składniki, aż powstaną grudki.

Krok 6

Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na przygotowaną formę. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Ułóż je na wierzchu ciasta skórką do góry, lekko wciskając je w masę.

Krok 7

Posyp wierzch ciasta przygotowaną kruszonką.

Krok 8

Piecz ciasto w piekarniku przez 40–45 minut, aż wierzch będzie złocisty, a patyczek wbity
w środek będzie suchy. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

Poleć przepis

Jaka odmiana śliwek będzie najlepsza do placka ze śliwkami?

Jaki jest sekret smaku łatwego ciasta ze śliwkami? Dobrze wybierz owoce. Najlepsze odmiany śliwek do ciasta to węgierki, renklody i śliwki stanley. Mrożone śliwki również doskonale się sprawdzą. Można je kupić w sklepie lub zamrozić samodzielnie. Wykorzystaj letni czas i napełnij swoją zamrażarkę sezonowymi owocami. Ciesz się smakiem placka ze śliwkami nawet jesienią czy zimą.

Aby zamrozić śliwki, umyj je, przekrój na połówki, usuń z nich pestki, ułóż je skórą do góry na desce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki. Zamrażaj śliwki przez kilka godzin, a następnie przełóż je do woreczków strunowych.

Jak układać śliwki na cieście?

Śliwki najlepiej układać skórką do góry. Zapobiega to rozpadaniu się owoców podczas pieczenia. Ułóż je równomiernie na cieście, zachowując niewielkie odstępy między połówkami. Dzięki temu ciasto upiecze się równomiernie i pozostanie puszyste – konsystencja będzie wilgotna, bez zakalca.

Szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę – jak zwiększyć porcje składników?

Aby przygotować szybkie ciasto ze śliwkami na dużą blachę, należy zwiększyć ilość składników. W przypadku formy o wymiarach 25 × 35 cm proporcje składników warto podwoić. Dzięki temu ciasto nie tylko pokryje całą powierzchnię foremki, lecz także pięknie wyrośnie.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch