POWIADOMIENIE
WSKAZÓWKA
DZIĘKUJEMY ZA WIADOMOŚĆ
SUKCES
średni
1godz. 10min.
15min.
8 Porcje | |
---|---|
250 g | mąki pszennej DOBRE PLONY |
125 g | zimnego masła MILSANI |
2 | łyżki cukru pudru (opcjonalnie) |
1 | żółtko jaja WESOŁY KURNIK |
2-3 | łyżki zimnej wody |
szczypta soli |
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzyj składniki palcami, aż ich konsystencja będzie przypominała kruszonkę. Jeśli przyrządzasz tartaletki wytrawne, pomiń cukier puder.
Wbij do miski żółtko i stopniowo dodawaj wodę. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Uformuj ciasto w kulę, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).
Rozwałkuj zimne ciasto na grubość około 3 mm i wytnij kółka o średnicy nieco większej niż foremki do babeczek.
Dokładnie wysmaruj foremki masłem, a następnie umieść w nich ciasto. Dociśnij je do spodu oraz ścianek i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 10 minut.
Umieść babeczki w piekarniku i piecz przez 12–15 minut
Wypełnij tartaletki dowolnym nadzieniem. W wersji na słodko możesz na przykład ubić śmietankę z cukrem pudrem i dodać do niej mascarpone. W wariancie wytrawnym postaw na twarożek lub pastę z awokado.
W niektórych sytuacjach ciasto na tartaletki może się skurczyć w piekarniku. Nie nadasz mu wtedy charakterystycznej formy babeczek. Aby uniknąć takiego problemu, postaraj się dobrze schłodzić ciasto i mocno nagrzać piekarnik. Możesz nawet ustawić go na 200°C, umieścić tartaletki w środku, szybko zamknąć komorę i dopiero po 1–2 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C. Kiedy babeczki będą już gotowe, odczekaj około 5 minut, zanim wyjmiesz je z foremek.
Nie wiesz jakim nadzieniem wypełnić tartaletki? Mamy gotową listę inspiracji.
● Tartaletki z owocami – jeśli chcesz przyrządzić tartaletki w ich najpopularniejszej formie, wypełnij je kremem ze śmietanki i mascarpone. To świetna baza dla owocowych dodatków, takich jak maliny, borówki czy truskawki.
● Tartaletki z musem lub dżemem – w myśl idei zero waste możesz wykorzystać resztki owoców (np. obierki czy gniazda nasienne jabłek), aby przygotować mus, którym wypełnisz tartaletki.
● Tartaletki z pastą jajeczną – aby podać tartaletki na śniadanie lub kolację, zblenduj jajka z majonezem, musztardą i szczypiorkiem. Do wytrawnego nadzienia możesz też dodać resztki sałatki.
● Tartaletki z budyniem – ugotuj swój ulubiony budyń i wypełnij nim tartaletki, aby zaserwować je na słodko. Ciekawą alternatywą mogą się również okazać babeczki z galaretką.
● Tartaletki z hummusem – w wersji wytrawnej mini tarty świetnie smakują z hummusem i dodatkiem pieczonej marchewki lub buraka. Jest to przy okazji łatwy sposób, aby wykorzystać resztki warzyw z poprzedniego dnia.
Tartaletki świetnie sprawdzą się jako przekąska na rozmaite okazje – od uroczystości rodzinnych, po spotkania biznesowe. Tylko od ciebie zależy, z czym je podasz i jaki nadasz im charakter. Jeśli chcesz zaserwować je na przyjęciu dla dzieci, wypełnij je budyniem i owocami. Jeżeli zamierzasz zachwycić znajomych z pracy tartaletkami na słono, dodaj do nich na przykład łososia.
Patera z tartaletkami uświetni każde wydarzenie. To nie tylko fantastyczny deser do rodzinnego obiadu, ale też znakomita przekąska na dowolne święta, urodziny, garden party czy romantyczną kolację.
Jeśli chcesz przygotować tartaletki z wyprzedzeniem, pamiętaj tylko o tym, żeby odpowiednio je przechowywać. Najlepiej umieść kruche ciasto w szczelnym pojemniku lub owiń folią aluminiową i trzymaj je w miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Staraj się jednak podać babeczki w ciągu 2–3 dni.
Jeśli z wyprzedzeniem chcesz przyrządzić także krem do tartaletek, upewnij się, że korzystasz ze składników, które wytrzymają w lodówce do czasu podania deseru. Pamiętaj też, aby do ostatniej chwili nie napełniać babeczek nadzieniem. W przeciwnym razie kruche ciasto całkiem rozmoknie.
Gotowe tartaletki z kremem budyniowym lub innym nadzieniem przechowuj w lodówce do 24 godzin. Staraj się ich nie mrozić, ponieważ po wyjęciu z zamrażarki krem straci swoją konsystencję, a ciasto rozmoknie. W zamrażalniku możesz jednak przechowywać same spody babeczek. Nawet po kilku tygodniach będą one jak świeże.
Wiesz już jak zrobić tartaletki? W takim razie koniecznie odwiedź sklep ALDI, zaopatrz się w niezbędne składniki i przygotuj pyszne babeczki na każdą okazję!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)