O tym, że grillować można karczek, kiełbaski lub boczek, wie każdy Polak. Coraz więcej osób w naszym kraju na ruszcie kładzie też cukinie, bakłażany czy różnego rodzaju sery. Mało kto może jednak pochwalić się przyrządzaniem w ten sposób ananasa. Okazuje się jednak, że jest to znakomity pomysł na deser z grilla. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować taki przysmak, skorzystaj z naszego prostego przepisu!
łatwy
15min.
5min.
3 Porcje | |
---|---|
1 | świeży ananas |
1/4 szklanki | brązowego cukru |
1 łyżka | cynamonu |
2 łyżki | masła |
Obierz ananas i pokrój go na kawałki o grubości około 1 – 2 cm. Pamiętaj o usunięciu łyka z każdego plasterka.
W małym garnku rozpuść masło i dodaj cukier oraz cynamon. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a składniki połączą się, tworząc słodką marynatę.
Umieść kawałki ananasa na grillu i posmaruj je przygotowanym sosem masłowo-cynamonowym.
Grilluj ananas przez około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż będzie miękki i delikatnie zarumieniony.
Gdy ananas będzie gotowy, zdejmij go z grilla i podawaj na gorąco. Możesz wykorzystać go na potrzeby deserów z lodami lub bitą śmietaną.
W przepisie wspomnieliśmy o tym, że przed grillowaniem ananas należy pokroić. Aby było to jednak możliwe, trzeba go najpierw obrać. W tym celu odetnij jego spód, a następnie górę. Tak przygotowany owoc połóż na desce i zacznij obierać ze skóry, okrawając nożem jego boki. Pamiętaj, aby z miąższu usunąć też charakterystyczne ciemne oczka. Kiedy ananas zostanie w ten sposób oczyszczony, możesz pokroić go na plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich będzie jeszcze wymagał wydrążenia otworu w środku, w miejscu, gdzie znajduje się łyko.
Bądź zero waste! Nie wyrzucaj od razu skórki z ananasa. Z powodzeniem wykorzystasz ją na przykład do przygotowania wody ananasowej. Umytą skórkę zalej po prostu wodą i gotuj przez 20 minut. Dla wzbogacenia smaku naparu, po ostudzeniu możesz dodać do niego takie składniki jak miód lub kawałki innych owoców. To prosty pomysł na orzeźwiający i zdrowy napój!
Grillowany ananas zachwyca swoim słodkim smakiem i owocowym aromatem, które pod wpływem obróbki termicznej stają się jeszcze bardziej wyraziste. Aby z takiego przysmaku stworzyć prawdziwy deser na grilla, musisz jednak wzbogacić go dodatkowymi składnikami, takimi jak na przykład:
Pamiętaj, że grillowany ananas będzie nie tylko fantastycznym pomysłem na deser, ale też oryginalnym i zdrowym dodatkiem do grillowanych mięs. Bez względu na sposób, w jaki go podasz, warto więc przetestować nasz przepis, aby urozmaicić swoje uczty w plenerze. Niezbędne składniki do wszelkich potraw z grilla czekają na Ciebie naturalnie w sklepach ALDI!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)