Jeśli właśnie organizujesz grill party i szukasz ciekawej alternatywy do tradycyjnych ziemniaków, zainteresować Cię mogą słodkie ziemniaki, czyli... bataty! Idealnie sprawdzają się na grilla, a ich przygotowanie jest szybkie i proste. Można je podawać jako przekąskę lub dodatek do innych dań. Z poniższego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić bataty na grillu.
łatwy
40min.
20min.
2 Porcje | |
---|---|
4 | bataty |
2 łyżki | oliwy z oliwek, |
1 łyżeczka | soli |
1/2 łyżeczki | czarnego pieprzu, |
1/2 łyżeczki | papryki w proszku, |
1/2 łyżeczki | brązowego cukru, |
opcjonalnie: | ulubione przyprawy, takie jak cynamon, kumin lub czosnek w proszku. |
Dokładnie umyj bataty pod bieżącą wodą, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
Nie obieraj skórek, ale usuń ewentualne plamy lub zanieczyszczenia.
Pokrój bataty wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Możesz również nadać im formę frytek.
Wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, paprykę w proszku, brązowy cukier i inne wybrane przyprawy oraz zioła.
Umieść plastry batatów w miseczce z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby zostały pokryte zalewą z obu stron. Pozostaw je na około 15 – 30 minut, aby składniki dobrze się wchłonęły.
Ułóż plastry batatów na ruszcie i grilluj przez około 8 – 10 minut z każdej strony, aż warzywa staną się miękkie. Możesz też zdecydować się na bataty z grilla w folii aluminiowej, która zapewni im równomierne opiekanie i pozwoli zachować naturalną wilgoć.
Bataty charakteryzują się wyjątkowym, słodkim smakiem, co daje Ci szerokie możliwości w zakresie ich doprawiania. Najciekawsze kompozycje gwarantują takie składniki jak:
Jeśli chcesz przygotować grillowane bataty w piekarniku, postępuj według zamieszczonego wyżej przepisu, a następnie umieść warzywa na blasze. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza i piecz słodkie ziemniaki aż do momentu, gdy staną się miękkie.
Czas obróbki termicznej będzie zależał przede wszystkim od grubości batatów. Jeśli przyrządzasz je w formie frytek lub plastrów, prawdopodobnie wystarczy Ci 20 minut, ale jeżeli pieczesz je w całości, możesz potrzebować nawet godziny.
Zastanawiasz się, jak urozmaicić smak grillowanego batata? Najlepiej komponuje się on z następującymi sosami:
Słodki smak grillowanych batatów znakomicie pasuje do wielu różnych potraw z rusztu. Warzywa idealnie sprawdzą się więc jako dodatek do takich mięs jak soczysta karkówka, słony boczek czy wyraziste steki wołowe. Z powodzeniem połączysz je również ze smażonymi rybami i potrawami wegańskimi – grillowanym bakłażanem, cukinią, faszerowanymi pieczarkami czy papryką.
Masz ochotę na słodkie bataty z grilla? Zrób szybkie zakupy w ALDI i przetestuj nasz przepis!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)