Boczniaki to wyjątkowe grzyby, które w przeciwieństwie do gatunków leśnych stanowią bogate źródło białka, błonnika, witamin i minerałów. Odznaczają się też słodkawym smakiem, wyrazistym aromatem i delikatną konsystencją. Są więc chętnie wybierane zarówno jako główny składnik dań wegańskich, jak i w charakterze dodatku do mięs. Popularne ostatnio danie stanowią na przykład boczniaki z grilla. Chcesz dowiedzieć się, jak je przyrządzić? Sprawdź nasz prosty przepis!
łatwy
30min.
8min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | boczniaków |
3-4 łyżki | oliwy z oliwek |
2-3 | posiekane ząbki czosnku |
sok z 1 cytryny | |
1 łyżeczka | suszonego tymianku |
sól i pieprz do smaku | |
świeże zioła do dekoracji (np. natka pietruszki lub świeża bazylia) |
Jeśli boczniaki są duże, możesz pokroić je na mniejsze kawałki. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, zostaw je w całości.
W misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, sok z cytryny, tymianek oraz szczyptę soli i pieprzu.
Włóż boczniaki do miski z marynatą i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie grzyby były dokładnie pokryte. Pozostaw je w zalewie na około 15 – 20 minut, aby nabrały smaku.
Umieść marynowane boczniaki na ruszcie. Grilluj je przez około 3 – 4 minuty z każdej strony, aż staną się miękkie i lekko zarumienione. Czas grillowania może się różnić w zależności od rozmiaru grzybów i temperatury grilla, więc zachowaj czujność i regularnie sprawdzaj, czy się nie przypalają.
Gotowe boczniaki możesz posypać świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki lub bazylia, i skropić dodatkowo sokiem z cytryny.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby boczniaki usmażyć również na patelni. Jeśli więc pogoda nie pozwala Ci na rozpalenie grilla, nie rezygnuj z przyrządzania smacznych, delikatnych grzybów. Wlej po prostu na patelnię odrobinę oliwy i rozgrzej ją do wysokiej temperatury. Następnie wrzuć marynowane boczniaki na ogień i smaż je przez około 7 minut, odwracając w międzyczasie przynajmniej raz.
Podczas smażenia boczniaków zauważysz, że tracą one dużo wody. Poczekaj więc, aż większość płynu odparuje i zdejmij grzyby z ognia w chwili, kiedy będą zarumienione i chrupiące. Najlepiej do takiej obróbki boczniaków nada się patelnia grillowa.
Diety wegańskie i wegetariańskie obejmują różne dania z boczniaków, wśród których znajdziesz zarówno ryże i makarony, jak i tosty czy pizze. Grzybki znakomicie sprawdzą się również jako dodatek do grillowanych mięs i warzyw. Możesz podawać je też z dipami na bazie jogurtu, salsy, hummusu, guacamole lub w sałatkach. Boczniaki mają tak uniwersalny charakter, że z łatwością wykorzystasz je na potrzeby dań każdego typu!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)