łatwy
15min.
10min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | mielonej wołowiny |
1 | cebula |
2 | posiekane ząbki czosnku |
1 łyżka | musztardy |
1 łyżeczka | sosu sojowego |
sól i pieprz do smaku | |
4 | bułki do hamburgerów |
sałata, plastry pomidora i cebuli, kiszone ogórki, ser do burgerów (np. cheddar) | |
ketchup i majonez | |
oliwa z oliwek |
W misce wymieszaj mięso mielone z posiekaną cebulą, czosnkiem, musztardą, sosem sojowym, solą i pieprzem.
Uformuj kotlety mielone o grubości około 2,5 cm.
Umieść kotleciki na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 4 – 5 minut z każdej strony. Dostosuj stopień wysmażenia do własnych preferencji.
W międzyczasie przekrój bułki na pół i posmaruj od wewnątrz oliwą z oliwek. Grilluj je przez 1 – 2 minuty, aż lekko się zarumienią.
Na ostatnią minutę grillowania umieść na burgerach plastry sera, aby się roztopiły.
Zdejmij kotlety z grilla i połóż je na bułkach.
Dodaj do kanapek sałatę, plastry pomidora i cebuli i kiszone ogórki. Możesz wzbogacić je też o sos z majonezu i ketchupu.
Aby wybrać odpowiednie mięso mielone do hamburgerów z grilla, zwróć uwagę przede wszystkim na jego zawartość tłuszczu. Najpopularniejsza opcja to wołowina 80/20, czyli taka, w której tłuszcz stanowi 20% mięsa. Jeśli zależy Ci na dietetycznej wersji burgerów, możesz jednak sięgnąć po wołowinę 85/15 lub nawet 90/10.
Postaw również na wołowinę, która jest dobrze ukrwiona. Dzięki temu burgery na grillu będą soczyste i wyraziste w smaku. Mięso powinno pochodzić z odpowiednich części tuszy, takich jak udziec, antrykot czy rostbef.
Jeśli zależy Ci na dobrej wołowinie do burgerów z grilla, kup mięso w kawałku i samodzielnie je zmiel. Pamiętaj, aby je umyć i nie doprowadzać go do temperatury pokojowej. Podczas przygotowań powinno być zimne. Uformuj z niego kotlety w taki sposób, aby zachowały swoją formę podczas smażenia. Uważaj jednocześnie na to, żeby wołowina nie była za mocno zbita.
Jeśli nie odpowiadają Ci składniki z powyższego przepisu na burgery z grilla, do dyspozycji masz też wiele innych przypraw. Do nieoczywistych rozwiązań należą na przykład:
Wspomnieliśmy już o tym, że mięso na burgery powinno być zimne. Dlaczego? Dzięki temu utrzyma swoją strukturę podczas smażenia. W przeciwnym razie kotlety mogłyby wytracić zbyt dużą ilość tłuszczu, przez co stałyby się mniej soczyste. Zimne mięso mielone jest też łatwiejsze do formowania. Aby szybko i łatwo ulepić burgery, nie doprowadzaj więc wołowiny do temperatury pokojowej.
Burgery z grilla będą gotowe, kiedy ich temperatura wewnętrzna przekroczy 70°C. Powinno to nastąpić po upływie ok. 8 – 10 minut smażenia. Pamiętaj jednak, aby w połowie czasu odwrócić kotlety na drugą stronę. Postaraj się też nie odchodzić od rusztu, ponieważ chwila nieuwagi może przyczynić się do przesuszenia mięsa i utraty jego soczystości.
Jeśli warunki nie pozwalają Ci rozpalić tradycyjnego rusztu, zdecyduj się na burgery wołowe z grilla elektrycznego. W tym celu skorzystaj z naszego przepisu, aby doprawić mięso, a następnie umieść kotlety w urządzeniu. Miej na uwadze, że opieka ono burgery z obu stron naraz, więc prawdopodobnie usmażą się one nieco szybciej niż na grillu węglowym czy gazowym. Powinno wystarczyć Ci ok. 6 – 8 minut, choć ostateczny czas obróbki będzie oczywiście zależał od Twoich osobistych preferencji.
Chcesz przyrządzić smaczne i soczyste burgery z grilla? Zaopatrz się w niezbędne składniki ze sklepu ALDI i przetestuj nasz przepis w praktyce!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)