Burgery z grilla

Burgery wołowe z grilla to jedno z najciekawszych dań, jakie możesz przyrządzić na ruszcie. Zachwycają wyjątkowym aromatem i pozwalają urozmaicić każdą ucztę na świeżym powietrzu. Chcesz dowiedzieć się, jak je przygotować? Oto sprawdzony przepis na burgery z grilla!

burgery z grilla

łatwy

15min.

10min.

4 Porcje
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
4 bułki do hamburgerów
sałata, plastry pomidora i cebuli, kiszone ogórki, ser do burgerów (np. cheddar)
ketchup i majonez
oliwa z oliwek
Poleć przepis

Burger wołowy z grilla – przepis

Krok 1

W misce wymieszaj mięso mielone z posiekaną cebulą, czosnkiem, musztardą, sosem sojowym, solą i pieprzem.

Krok 2

Uformuj kotlety mielone o grubości około 2,5 cm.

Krok 3

Umieść kotleciki na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 4 – 5 minut z każdej strony. Dostosuj stopień wysmażenia do własnych preferencji.

Krok 4

W międzyczasie przekrój bułki na pół i posmaruj od wewnątrz oliwą z oliwek. Grilluj je przez 1 – 2 minuty, aż lekko się zarumienią.

Krok 5

Na ostatnią minutę grillowania umieść na burgerach plastry sera, aby się roztopiły.

Krok 6

Zdejmij kotlety z grilla i połóż je na bułkach.

Krok 7

Dodaj do kanapek sałatę, plastry pomidora i cebuli i kiszone ogórki. Możesz wzbogacić je też o sos z majonezu i ketchupu.

Poleć przepis

Jakie mięso na burgery wybrać?

Aby wybrać odpowiednie mięso mielone do hamburgerów z grilla, zwróć uwagę przede wszystkim na jego zawartość tłuszczu. Najpopularniejsza opcja to wołowina 80/20, czyli taka, w której tłuszcz stanowi 20% mięsa. Jeśli zależy Ci na dietetycznej wersji burgerów, możesz jednak sięgnąć po wołowinę 85/15 lub nawet 90/10.

Postaw również na wołowinę, która jest dobrze ukrwiona. Dzięki temu burgery na grillu będą soczyste i wyraziste w smaku. Mięso powinno pochodzić z odpowiednich części tuszy, takich jak udziec, antrykot czy rostbef.

Jak przygotować mięso na burgery?

Jeśli zależy Ci na dobrej wołowinie do burgerów z grilla, kup mięso w kawałku i samodzielnie je zmiel. Pamiętaj, aby je umyć i nie doprowadzać go do temperatury pokojowej. Podczas przygotowań powinno być zimne. Uformuj z niego kotlety w taki sposób, aby zachowały swoją formę podczas smażenia. Uważaj jednocześnie na to, żeby wołowina nie była za mocno zbita.

Jak przyprawić mięso wołowe na burgery?

Jeśli nie odpowiadają Ci składniki z powyższego przepisu na burgery z grilla, do dyspozycji masz też wiele innych przypraw. Do nieoczywistych rozwiązań należą na przykład:

  • kawa i kakao – gwarantują głęboki, oryginalny smak mięsa,
  • sos teriyaki – zapewnia wołowinie intensywny słodko-pikantny charakter,
  • pesto – np. bazyliowe lub pomidorowe,
  • curry i jogurt grecki – ciekawa opcja dla miłośników kuchni hinduskiej,
  • chimichurri – czyli sos z pietruszki, czosnku, octu, oliwy z oliwek i suszonego oregano,
  • przyprawa do taco – nadaje wołowinie smak typowy dla meksykańskich potraw,
  • sos tzatziki – pozwala uzyskać świeży, ziołowy aromat z nutą czosnku.

Dlaczego warto zadbać, aby mięso do burgerów było zimne?

Wspomnieliśmy już o tym, że mięso na burgery powinno być zimne. Dlaczego? Dzięki temu utrzyma swoją strukturę podczas smażenia. W przeciwnym razie kotlety mogłyby wytracić zbyt dużą ilość tłuszczu, przez co stałyby się mniej soczyste. Zimne mięso mielone jest też łatwiejsze do formowania. Aby szybko i łatwo ulepić burgery, nie doprowadzaj więc wołowiny do temperatury pokojowej.

Jak i ile smażyć burgery wołowe na grillu?

Burgery z grilla będą gotowe, kiedy ich temperatura wewnętrzna przekroczy 70°C. Powinno to nastąpić po upływie ok. 8 – 10 minut smażenia. Pamiętaj jednak, aby w połowie czasu odwrócić kotlety na drugą stronę. Postaraj się też nie odchodzić od rusztu, ponieważ chwila nieuwagi może przyczynić się do przesuszenia mięsa i utraty jego soczystości.

Jak zrobić burgery na grillu elektrycznym?

Jeśli warunki nie pozwalają Ci rozpalić tradycyjnego rusztu, zdecyduj się na burgery wołowe z grilla elektrycznego. W tym celu skorzystaj z naszego przepisu, aby doprawić mięso, a następnie umieść kotlety w urządzeniu. Miej na uwadze, że opieka ono burgery z obu stron naraz, więc prawdopodobnie usmażą się one nieco szybciej niż na grillu węglowym czy gazowym. Powinno wystarczyć Ci ok. 6 – 8 minut, choć ostateczny czas obróbki będzie oczywiście zależał od Twoich osobistych preferencji.

Burgery z grilla – podsumowanie

Chcesz przyrządzić smaczne i soczyste burgery z grilla? Zaopatrz się w niezbędne składniki ze sklepu ALDI i przetestuj nasz przepis w praktyce!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch