łatwy
10min.
5min.
3 Porcje | |
---|---|
1 | bochenek chleba (np. francuskiego), |
1/2 | szklanki masła w temperaturze pokojowej, |
3 | ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane, |
sól i pieprz do smaku. |
Przekrój chleb na kromki o grubości około 1 cm.
W misce wymieszaj masło, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
Posmaruj kromki chleba przygotowanym masłem.
Umieść kromki chleba na grillu, z warstwą masła zwróconą do góry.
Grilluj przez około 2 — 3 minuty, aż spód chleba stanie się chrupiący.
Obróć kromki chleba i grilluj przez kolejne 2 — 3 minuty.
Posmaruj kromki resztą masła czosnkowego i podawaj na ciepło.
Chlebek na grilla możesz dodawać do dowolnych potraw i przekąsek, takich jak na przykład:
Do przyrządzenia chleba czosnkowego na grilla nie potrzebujesz tradycyjnego rusztu. Wystarczy Ci patelnia grillowa bądź piekarnik. W pierwszym przypadku smaż posmarowane masłem kromki pieczywa przez 1 — 2 minuty z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące, lecz wciąż miękkie w środku. W drugim rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, ułóż chlebek czosnkowy na blasze pokrytej papierem i piecz go przez 10 — 15 minut, aż do zarumienienia.
Chlebek czosnkowy na grilla to prosty i pyszny dodatek, który możesz przyrządzić w każdej chwili. Skorzystaj więc z naszych wskazówek i delektuj się jego smakiem!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)