Mięsa i warzywa z rusztu to prawdziwa uczta dla podniebienia, ale każdy obiad powinien być przecież zwieńczony pysznym deserem. Jeśli organizujesz spotkanie przy grillu, zastanów się więc, jakie ciasto podać do posiłku. My proponujemy Ci aksamitny sernik na zimno – zobacz, jak go przygotować!
średni
30min.
4godz.
8 Porcje | |
---|---|
200 g herbatników | |
80 g stopionego masła MILSANI | |
500 g serka homogenizowanego MILSANI (np. twarogu) | |
250 ml śmietany MILSANI (30% tłuszczu) | |
100 g cukru | |
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego | |
10 g żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody | |
skórka z 1 cytryny | |
świeże owoce (np. truskawki, borówki, maliny) |
Herbatniki umieść w woreczku strunowym i zgniataj wałkiem lub użyj blendera, aby je pokruszyć na drobne kawałki.
W misce połącz pokruszone ciastka z roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
Przenieś masę do formy do tarty (o średnicy około 22 – 24 cm), równomiernie rozprowadź i dociskaj, aby utworzyć spodnią warstwę ciasta. Umieść formę w lodówce, aby masa stężała.
W międzyczasie wymieszaj serek homogenizowany, śmietanę kremówkę, cukier i ekstrakt waniliowy, tworząc z nich gładką masę.
Dodaj rozpuszczoną żelatynę do masy serowej i ponownie dokładnie wymieszaj.
Dodaj startą skórkę z cytryny, aby nadać sernikowi świeży aromat.
Wyjmij z lodówki formę ze spodem ciasta, a następnie wlej na tę warstwę masę serową. Wyrównaj wierzch za pomocą łopatki lub łyżki.
Przykryj sernik i umieść go w lodówce na co najmniej 4 godziny (lub najlepiej na całą noc), aby dobrze stężał.
Przed podaniem sernika na zimno, udekoruj go świeżymi owocami (np. truskawkami, borówkami lub malinami).
Nie przepadasz za sernikiem? Nic straconego! Mamy dla Ciebie mnóstwo pomysłów na inne lekkie ciasta do grilla. Pamiętaj jednak, że posiłki na świeżym powietrzu rządzą się swoimi prawami, więc nie każdy wypiek sprawdzi się równie dobrze. Musisz uważać przede wszystkim na składniki, które mogłyby się szybko roztopić na słońcu (takie jak np. czekolada). Warto stawiać też na owocowe smaki i świeże aromaty, aby deser miał orzeźwiający charakter i atrakcyjnie komponował się z grillowanymi daniami.
Smaczne ciasta na upalne dni obejmują na przykład:
Podczas grillowania warto natomiast unikać takich wyborów jak:
Jeśli chcesz przygotować szybkie ciasto na grilla, do wyboru masz całe mnóstwo ciekawych przepisów. Znakomitym pomysłem okaże się między innymi tarta na cieście francuskim z mascarpone i owocami. Poza czasem na jej formowanie potrzebujesz jedynie 15 minut na pieczenie. Stosunkowo szybko przygotujesz również truskawkowe blondies (z masła, mąki, jajka i truskawek) lub proste ciasto jogurtowe (z mąki, jaj, cukru, oleju i jogurtu naturalnego), które w piekarniku muszą spędzić jedynie ok. pół godziny.
Masz już pomysł na to, jakie ciasto podać do grilla? Zaopatrz się w niezbędne składniki ze sklepu ALDI i korzystając z naszych porad, przygotuj słodki poczęstunek dla swoich bliskich!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)