łatwy
15min.
5min.
4 Porcje | |
---|---|
2 | cukinie |
1 | kulka mozzarelli, |
2 łyżki | oliwy z oliwek, |
1 łyżka | soku z cytryny, |
1 | ząbek czosnku, drobno posiekany, |
sól i pieprz do smaku. |
Rozgrzej grill do średniej temperatury.
Umyj cukinie i przekrój je na długie plastry o grubości około 1 cm.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
Posmaruj plastry cukinii przygotowaną wcześniej zalewą.
Umieść plastry cukinii na grillu i opiekaj je przez około 2 — 3 minuty z każdej strony, aż staną się miękkie.
Pokrój mozzarellę na cienkie plastry.
Na każdym kawałku cukinii ułóż po jednym plasterku mozzarelli.
Grilluj cukinię jeszcze przez około 1 — 2 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać.
Zdejmij cukinię z grilla i podawaj natychmiast.
Choć przygotowanie grillowanej cukinii z serem jest wyjątkowo proste, możesz natrafić na takie przeszkody jak niesprzyjające warunki pogodowe. W tej sytuacji do dyspozycji zawsze masz specjalną patelnię grillową. Wystarczy ułożyć na niej plastry warzywa i smażyć z obu stron aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Na sam koniec przygotuj mozzarellę z grilla, kładąc ser bezpośrednio na cukinii.
Przepis na grillowaną cukinię z mozzarellą ma na tyle uniwersalny charakter, że z można go wyjątkowo łatwo dostosować do osobistych preferencji smakowych lub aktualnej dostępności składników. Zmodyfikować warto przede wszystkim zalewę, której zawartość zależy wyłącznie od Twoich upodobań. Możesz dodać do niej różne przyprawy, takie jak oregano, bazylia czy papryka chili. Przekąskę wzbogacisz też, umieszczając pod grillowaną mozzarellą specjalne składniki — na przykład smażone mięso, pieczarki czy innego typu farsz.
Skoro wiesz już, jak zrobić cukinię na grillu, nie pozostaje Ci nic innego jak zaopatrzyć się w świeże warzywa z ALDI i oddać się grillowaniu!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)