Obok tak oczywistych wyborów jak kiełbaski czy karkówka, na grillu możesz też przyrządzić na przykład golonkę. To niecodzienne danie cechuje się wysoką kalorycznością, ale też wyjątkowym smakiem. Przygotowanie golonki z grilla będzie wymagało od Ciebie co prawda pewnych umiejętności kulinarnych i odrobiny czasu, ale dzięki naszemu przepisowi na pewno poradzisz sobie z tym wyzwaniem!
trudny
13godz. 15min.
1godz. 30min.
1 Porcje | |
---|---|
1 | golonka wieprzowa, |
2 | posiekane ząbki czosnku, |
2 łyżki | soli |
1 łyżeczka | pieprzu |
1 łyżeczka | słodkiej papryki |
1 łyżeczka | ostrej papryki |
2 łyżki | brązowego cukru |
1 łyżka | suszonego majeranku |
1 łyżka | oleju roślinnego |
Golonkę wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez godzinę
W międzyczasie wymieszaj posiekany czosnek, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, brązowy cukier, majeranek i olej roślinny, tworząc aromatyczną marynatę do golonki.
Podgotowaną i ostudzoną golonkę delikatnie ponacinaj nożem, aby ułatwić wchłanianie marynaty.
Dokładnie natrzyj golonkę przygotowaną marynatą, starając się równomiernie pokryć całą powierzchnię mięsa.
Umieść zamarynowaną golonkę w przykrytym naczyniu i wstaw ją do lodówki (nawet na całą noc), aby mięso wchłonęło smak i aromat przypraw.
Golonkę nabij na specjalny rożen i grilluj nad żarem przez około 90 minut, regularnie ją obracając i smarując resztą marynaty.
Zdejmij golonkę z rożna i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jak wspomnieliśmy w naszym przepisie, zanim umieścisz golonkę na grillu, należy ją najpierw podgotować w wodzie. Takie rozwiązanie zalecane jest ze względu na dość twardą konsystencję mięsa. Dzięki temu procesowi stanie się ono jednak miękkie i delikatne, co znacząco ułatwi i przyspieszy jego grillowanie.
Pamiętaj, że do osolonego wrzątku możesz dodać również takie składniki jak podsmażona cebula, przekrojony czosnek, poszatkowana marchewka czy liczne przyprawy – na przykład liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dzięki temu gotowana golonka wchłonie dodatkowe aromaty jeszcze przed marynowaniem!
Choć niektórzy ograniczają się do podgotowania golonki w aromatycznym wywarze i od razu umieszczają ją na rożnie, w przepisie warto uwzględnić też proces marynowania mięsa. Zalewa stworzona na bazie oleju roślinnego nada wieprzowinie wyrazisty smak. Najlepiej sprawdzą się w jej przypadku wymienione już wcześniej przyprawy, a więc sól, pieprz, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz różne rodzaje papryki. Jeśli jednak zastanawiasz się, jak zamarynować golonkę, a lubisz eksperymentować, dobry użytek zrobisz też z kminku, szałwii, sosu sojowego, a nawet cynamonu!
Tradycyjnie golonkę podaje się z pieczywem (najlepiej chlebem) oraz tartym chrzanem. Znakomitym dodatkiem do mięsa okażą się też opiekane lub grillowane ziemniaczki. Aby urozmaicić smak dania, warto sięgnąć również po kiszoną kapustę, ogórki oraz różnego rodzaju sosy i dipy – na przykład takie na bazie jogurtu.
Jak widzisz, przyrządzanie golonki z grilla może okazać się nieco wymagającym zadaniem, ale warto stawić mu czoła. Jeśli chcesz podać swoim bliskim to wyjątkowe danie z rusztu, zacznij od zakupów w sklepie ALDI!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)