Banany z grilla z czekoladą

Choć grill kojarzy nam się głównie z mięsem, może także świetnie posłużyć do przyrządzenia deseru. Serwując banany z grilla z czekoladą, można zaskoczyć znajomych i sprawić wielką przyjemność najmłodszym gościom.

banany

łatwy

20min.

4 Porcje
100 g czekolady Moser Roth Premium z zaw. 70 % kakao
4 dojrzałe banany
2 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego
opcjonalnie do dekoracji - bita śmietana Milsani i napój kakaowy w proszku Schovit
Poleć przepis

Krok 1

Banany razem ze skórą natnij wzdłuż, jednak uważaj, żeby nie przekroić ich na pół. 

Krok 2

Połam tabliczkę czekolady na dość spore kawałki i wetknij do bananów. Na górę dodaj miód i lekko ściśnij banany. 

Krok 3

Banany piecz na grillu do momentu, aż czekolada się rozpuści, a banany zmiękną. 

Nasza rada

Grillowane banany można też udekorować gotową bitą śmietaną Milsani oraz posypać napojem kakaowym w proszku Schovit

Poleć przepis
f
Opak. 125 g
MOSER ROTH Czekolada
Czekolada
0630Bita śmietana w sprayu
Opak. 250 ml
MILSANI Bita śmietana w sprayu
Bita śmietana w sprayu
e
pr
470-g-Słoik
Miód polski
Miód polski
3351Napój kakaowy w proszku
Opak. 800 g
SCHOVIT Napój kakaowy w proszku
Napój kakaowy w proszku
baner grill

Przygotowanie grillowanych bananów – wskazówki

Grillowane owoce to świetna alternatywa dla ciast. Nie tylko dzieci ucieszy bowiem deser w postaci bananów z grilla z czekoladą. Połączenie słodyczy grillowanych bananów i gorzkiej czekolady podanych w towarzystwie kwaśnych porzeczek lub malin albo gałki lodów sprawi, że taki deser na długo pozostanie niezapomniany. Warto pamiętać, że gorzka czekolada jest zdrowsza niż mleczna czy deserowa. Pamiętaj o tym, aby zawierała ona minimum 70 procent kakao. Dobrej jakości czekolada pomaga w walce z nadciśnieniem i brakiem koncentracji.

Grillowane banany należy przyrządzać na środkowej części rusztu. Owoce te opiekamy około 10 minut. Banany będą gotowe, gdy miąższ zacznie odchodzić od skórki, a czekolada się roztopi. Gdy to nastąpi, przenosimy banany na talerz, wykorzystując szeroką łopatkę. Ciepłe banany z grilla podajemy z gałką lodów polane sokiem lub z dodatkiem owoców.

Banany z grilla – smakołyk dla dzieci i dorosłych

Banany to owoce posiadające w sobie nieziemską słodycz, którą grillowanie zdecydowanie intensyfikuje, pozwalając wydobyć się karmelowemu aromatowi z ich złocistego wnętrza. Owoce te łatwo łączą się z ogólnie dostępnymi dodatkami i innymi owocami, a deser z grilla wykonany z ich udziałem bardzo prosto się przygotowuje.

 Grillowane banany szczególnym uznaniem cieszą się wśród najmłodszych gości, albowiem owoce te serwowane z rozpływającą się w ustach czekoladą stanowią niezwykły rarytas dla podniebienia. Obok grillowanych mięs stanowią one miłą odmianę i smaczny deser. Warto więc zaskoczyć nieco gości i podać je na ciepło.

Grillując banany dla dzieci, wykorzystajmy miód. Możemy wlać go do środka, nacinając skórkę z jednej strony.

Dla dorosłych gości można banana skropić alkoholem. Do tego celu doskonale nadaje się rum. Ułożone na grillu banany pieczemy wówczas przez kilka minut, a kiedy pęknie im skórka, nacinamy ją i wlewamy odrobinę trunku.

Jakie owoce można jeszcze grillować?

Przez okres całego lato możemy piec na grillu nie tylko banany, ale również inne egzotyczne owoce takie jak arbuz, ananas, figi i morele, brzoskwinie czy nektarynki. Zamykając letni sezon grillowy we wrześniu, możemy również opiekać jabłka, gruszki i śliwki.

Brzoskwinie, nektarynki czy morele dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Usuwamy z nich pestki i lekko skropione oliwą grillujemy z obu stron przez kilkanaście minut, aż będą bardzo miękkie i gorące. Podajemy z jogurtem, miodem i listkami tymianku. Ananasa nie obieramy. Kroimy go w centymetrowe półplasterki i po wycięciu środka kładziemy na grillu.

Śliwki i winogrona przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki, po czym układamy na ruszcie i grillujemy około 4 minut z każdej strony. Podajemy z mascarpone i miodem.

Arbuza posmarowanego miodem kroimy w plastry i grillujemy 2 minuty z każdej strony. Świetnie smakuje podany w sałatce z fetą i miętą.

Z kolei jabłka i gruszki kroimy na pół i wydrążamy. Każdą połówkę zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 10 minut. Po czym odwijamy folię i wypełniamy otwory po gniazdach miodem, masłem, orzechami lub rodzynkami. Przed podaniem posypujemy cynamonem.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch