łatwy
20min.
4 Porcje | |
---|---|
100 g czekolady Moser Roth Premium z zaw. 70 % kakao | |
4 dojrzałe banany | |
2 łyżki stołowe miodu wielokwiatowego | |
opcjonalnie do dekoracji - bita śmietana Milsani i napój kakaowy w proszku Schovit |
Banany razem ze skórą natnij wzdłuż, jednak uważaj, żeby nie przekroić ich na pół.
Połam tabliczkę czekolady na dość spore kawałki i wetknij do bananów. Na górę dodaj miód i lekko ściśnij banany.
Banany piecz na grillu do momentu, aż czekolada się rozpuści, a banany zmiękną.
Grillowane banany można też udekorować gotową bitą śmietaną Milsani oraz posypać napojem kakaowym w proszku Schovit
Grillowane owoce to świetna alternatywa dla ciast. Nie tylko dzieci ucieszy bowiem deser w postaci bananów z grilla z czekoladą. Połączenie słodyczy grillowanych bananów i gorzkiej czekolady podanych w towarzystwie kwaśnych porzeczek lub malin albo gałki lodów sprawi, że taki deser na długo pozostanie niezapomniany. Warto pamiętać, że gorzka czekolada jest zdrowsza niż mleczna czy deserowa. Pamiętaj o tym, aby zawierała ona minimum 70 procent kakao. Dobrej jakości czekolada pomaga w walce z nadciśnieniem i brakiem koncentracji.
Grillowane banany należy przyrządzać na środkowej części rusztu. Owoce te opiekamy około 10 minut. Banany będą gotowe, gdy miąższ zacznie odchodzić od skórki, a czekolada się roztopi. Gdy to nastąpi, przenosimy banany na talerz, wykorzystując szeroką łopatkę. Ciepłe banany z grilla podajemy z gałką lodów polane sokiem lub z dodatkiem owoców.
Banany to owoce posiadające w sobie nieziemską słodycz, którą grillowanie zdecydowanie intensyfikuje, pozwalając wydobyć się karmelowemu aromatowi z ich złocistego wnętrza. Owoce te łatwo łączą się z ogólnie dostępnymi dodatkami i innymi owocami, a deser z grilla wykonany z ich udziałem bardzo prosto się przygotowuje.
Grillowane banany szczególnym uznaniem cieszą się wśród najmłodszych gości, albowiem owoce te serwowane z rozpływającą się w ustach czekoladą stanowią niezwykły rarytas dla podniebienia. Obok grillowanych mięs stanowią one miłą odmianę i smaczny deser. Warto więc zaskoczyć nieco gości i podać je na ciepło.
Grillując banany dla dzieci, wykorzystajmy miód. Możemy wlać go do środka, nacinając skórkę z jednej strony.
Dla dorosłych gości można banana skropić alkoholem. Do tego celu doskonale nadaje się rum. Ułożone na grillu banany pieczemy wówczas przez kilka minut, a kiedy pęknie im skórka, nacinamy ją i wlewamy odrobinę trunku.
Przez okres całego lato możemy piec na grillu nie tylko banany, ale również inne egzotyczne owoce takie jak arbuz, ananas, figi i morele, brzoskwinie czy nektarynki. Zamykając letni sezon grillowy we wrześniu, możemy również opiekać jabłka, gruszki i śliwki.
Brzoskwinie, nektarynki czy morele dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Usuwamy z nich pestki i lekko skropione oliwą grillujemy z obu stron przez kilkanaście minut, aż będą bardzo miękkie i gorące. Podajemy z jogurtem, miodem i listkami tymianku. Ananasa nie obieramy. Kroimy go w centymetrowe półplasterki i po wycięciu środka kładziemy na grillu.
Śliwki i winogrona przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki, po czym układamy na ruszcie i grillujemy około 4 minut z każdej strony. Podajemy z mascarpone i miodem.
Arbuza posmarowanego miodem kroimy w plastry i grillujemy 2 minuty z każdej strony. Świetnie smakuje podany w sałatce z fetą i miętą.
Z kolei jabłka i gruszki kroimy na pół i wydrążamy. Każdą połówkę zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 10 minut. Po czym odwijamy folię i wypełniamy otwory po gniazdach miodem, masłem, orzechami lub rodzynkami. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)