łatwy
10min.
10min.
3 Porcje | |
---|---|
1 | kalafior |
2 łyżki | oliwy z oliwek, |
1 łyżeczka | curry LE GUSTO |
1 | limonka |
1 | cebula dymka, |
1 | pęczek kolendry, |
1 | papryczka chili, |
1/2 łyżeczki | mięty, |
sól i pieprz do smaku. |
Oczyść kalafior i pokrój jego główkę na „steki” o grubości około 2 cm.
Posmaruj plastry kalafiora oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem oraz przyprawą curry.
Przygotuj sos, łącząc posiekaną dymkę, kolendrę, papryczkę chili oraz miętę. Wymieszaj te składniki z oliwą z oliwek i sokiem z limonki, a następnie dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Plastry kalafiora umieść na ruszcie i grilluj przez około 5 min z każdej strony, aż staną się miękkie.
Steki z kalafiora podawaj z przygotowanym wcześniej sosem.
Grillowany kalafior sam w sobie nie ma charakterystycznego smaku, więc ostateczny efekt zależy wyłącznie od wykorzystanych przez Ciebie przypraw. Możesz ograniczyć się do tych zaproponowanych powyżej bądź przyrządzić marynatę ze swoich ulubionych składników. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak doprawić kalafiora z grilla, mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych propozycji:
Jeśli nie masz dostępu do tradycyjnego rusztu bądź natrafisz na niesprzyjające warunki pogodowe, grillowanego kalafiora możesz przyrządzić również na patelni grillowej lub w piekarniku. Wystarczy, że zastosujesz się do poniższych wskazówek:
Choć kalafior z grilla dobrze sprawdzi się jako samodzielne danie wegańskie, to zdecydowanie lepiej podać go jako dodatek do grillowanego kurczaka, ryby, karkówki lub boczku. Jest to również warzywo, które z powodzeniem można wykorzystać w charakterze składnika różnych sałatek czy nadzienia do wrapów.
Jeśli zaserwować podać swoim bliskim pożywne i zdrowe danie z grilla, steki z kalafiora okażą się jednym z najlepszych rozwiązań. Zrób więc zakupy w ALDI i skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)