Grillowany ser halloumi jest słony i twardy, a przez to idealny do wielu dań. Znakomicie sprawdza się przede wszystkim jako baza do bruschetty lub do prostych sałatek z grilla (np. z brzoskwiniami). Chcesz dowiedzieć się, jak go przyrządzić? Zapoznaj się z naszym prostym przepisem!
łatwy
10min.
2 Porcje | |
---|---|
1 opakowanie | sera halloumi Lyttos |
2 łyżki | oliwy z oliwek |
1 łyżka | soku z cytryny |
1 ząbek | czosnku |
sól i pieprz do smaku | |
świeże zioła (np. bazylia lub oregano) |
Pokrój blok sera halloumi na kawałki o grubości ok. 1 cm, tak aby nie rozpadły się na grillu.
Jeśli chcesz, możesz zamarynować halloumi w mieszance oliwy z oliwek, soku z cytryny, posiekanego czosnku, soli, pieprzu i świeżych ziół. Pozostaw ser w marynacie na około 30 minut, aby nabrał smaku.
Rozgrzej grill do średniej temperatury i umieść ser na ruszcie.
Grilluj halloumi przez 3 minuty z każdej strony, aż nabierze złocistobrązowej barwy.
Zdejmij halloumi z grilla i podawaj od razu.
Grillowany ser Halloumi jest słony i twardy, a przez to idealny do wielu zastosowań, ale przede wszystkim jako baza do bruschetty lub do prostych sałatek z grilla (np. z brzoskwiniami).
Możesz także dodać ser Halloumi do warzywnych szaszłyków i grillować w ten sposób, zrobić z niego kanapkę z serem oraz ze świeżym pesto, a także położyć na burgerze.
Halloumi doskonale nadaje się na grilla, ponieważ nie roztapia się, tylko nabiera chrupkości. Uważaj jednak, żeby go nie przesuszyć. Unikaj więc bardzo wysokiej temperatury i nie pozostawiaj sera na ruszcie zbyt długo.
Jeśli chcesz, możesz też przyrządzić ser halloumi z grilla elektrycznego. W takim przypadku smażysz go od razu z obu stron, więc łączny czas obróbki skróć do 3 – 4 minut.
Z łatwością przygotujesz również ser halloumi grillowany na patelni. W pierwszej kolejności rozgrzej na niej odrobinę oliwy z oliwek. Następnie wrzuć na nią pokrojone kawałki sera i smaż je na złoty kolor przez 3 – 4 minuty z każdej strony.
Ser halloumi z grilla może przyjmować rozmaite formy, dzięki czemu znakomicie sprawdza się zarówno jako danie główne, jak i w charakterze składnika większych potraw. Zastanawiasz się, jak go podawać? Oto kilka ciekawych propozycji:
● szaszłyki z grilla z serem halloumi (z mięsem i warzywami lub samymi warzywami),
● sałatka na grilla z halloumi (np. z sałatą, świeżym ogórkiem, pomidorem i oliwkami),
● grillowany ser halloumi z sosem bbq i pieczywem (najlepiej świeżą bagietką),
● grillowany halloumi z frytkami lub grillowanymi warzywami.
Grillowany halloumi możesz dodać właściwie do każdej sałatki. Najlepiej będzie komponował się z:
● sałatką grecką,
● sałatką z awokado i pomarańczą,
● sałatką z pieczonych warzyw,
● sałatką z rukolą i truskawkami.
Wiesz już, jak przygotować ser halloumi? Zrób zakupy w sklepie ALDI i przetestuj nasz przepis w praktyce!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)