1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Dania z grilla i dodatki
  4. Karkówka z grilla w czosnku i musztardzie

Karkówka z grilla w czosnku i musztardzie

Opiekana karkówka to pierwsze skojarzenie, które przychodzi do głowy na myśl o sezonie grillowym. Bez niej trudno wyobrazić sobie ogrodową imprezę. Pamiętaj, że karkówka z grilla jest tłustym mięsem, więc podczas pieczenia nie wysuszy się tak szybko jak schab. Jej obróbka zajmie Ci nieco więcej czasu. Aby zapewnić mięsu odpowiedni smak, najpierw skorzystaj z właściwego przepisu na karkówkę z grilla i zamarynuj ją, a następnie podaj z apetycznymi dodatkami!

Plastry karkówki z przyprawami i gałązkami rozmarynu na ruszcie grilla - Przepis na karkówkę z grilla w czosnku i musztardzie

łatwy

20min.

40min.

4 Porcje
1 kg karkówki w plastrach lub karkówki w marynacie BBQ
3 ząbki czosnku
0,5 szklanka oleju lub oliwy z oliwek Gut Bio
1 łyżka stołowa ketchupu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczka przyprawy do grilla
pieprz zwykły i ziołowy
szczypta soli
Poleć przepis

Krok 1.

Wyjmij plastry karkówki z opakowania, a następnie rozbij delikatnie tłuczkiem do grubości około 2 cm.

Krok 2.

Do dużej miski przelej oliwę lub olej. Dodaj czosnek, musztardę i ketchup oraz wszystkie przyprawy, a potem dokładnie całość wymieszaj.

Krok 3.

Obtocz plastry karkówki w przygotowanej marynacie. Ułóż w naczyniu mięso i schowaj do lodówki na całą noc.

Krok 4.

Następnego dnia przełóż plastry karkówki na tackę i smaż na grillu do momentu, aż mięso będzie soczyste i miękkie.
Poleć przepis

Jak zamarynować karkówkę na grilla? – Ile czasu należy marynować karkówkę?

Na ogół im dłużej marynujesz mięso, tym lepiej. Mniejsze kawałki karkówki na grilla nie wymagają jednak zbyt dużo czasu – mogą leżeć w zalewie nawet tylko kilka godzin.  Grubsze plastry marynuj natomiast przez 12 – 48 godzin.

Kawałki mięsa powinny być całkiem zanurzone w marynacie. Jeśli z jakichkolwiek powodów nie jest to możliwe, co jakiś czas obracaj karkówkę.

Jeżeli marynujesz jeden duży kawałek mięsa, postaraj się go wcześniej zapeklować, a dopiero potem umieścić w zalewie. Możesz go także nakłuć, aby ułatwić wchłanianie marynaty.

Jak zamarynować karkówkę na grilla? W zalewach rozróżniamy cztery podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny i ostry. Marynacie do karkówki na grilla możesz nadać wyraźny i zdecydowany smak słony lub ostry. Aby przyprawić mięso w ten sposób, sięgnij po: zioła, sól, cukier, alkohol, olej, oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, warzywa, musztardę czy keczup.

Jaką funkcję pełni marynata do karkówki na grilla?

Karkówkę o grubości 1 cm grilluj w temperaturze 180°C przez około 8 minut. Miej jednak na uwadze, że czas ten może się zmieniać m.in. pod wpływem:

●      spalania się węgla i wahań temperatury rusztu,

●      grubości mięsa,

●      otwierania i zamykania pokrywy grilla.

Z uwagi na powyższe zmienne postaraj się więc robić dobry użytek z podręcznego termometru kuchennego.

Pamiętaj też, żeby wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Układaj je bezpośrednio na ruszcie albo na tackach aluminiowych. Kiedy się upiecze, zyska przyjemny dla oka, brązowy kolor. Zadbaj o to, aby nie leżało na grillu dłużej niż 10 – 15 minut, ponieważ w przeciwnym razie może się wysuszyć lub przypalić.

Jeśli grillujesz stek z kością, opiekaj go nieco dłużej, aż soki wypływające po nakłuciu będą przezroczyste, a mięso przy kości przestanie być różowe. Możesz je też naciąć w tym miejscu, aby mieć pewność, że dobrze się upiecze.

Jak zrobić karkówkę z grilla elektrycznego?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować karkówkę na grillu elektrycznym. W tym celu możesz skorzystać z powyższego przepisu lub dowolnie go zmodyfikować. Proces obróbki nie powinien zanadto różnić się od pieczenia mięsa na tradycyjnym ruszcie węglowym. Zgodnie ze wskazówkami producentów, może zająć jednak nieco mniej czasu. Dzięki temu, że grill elektryczny smaży karkówkę od razu z obu stron, będzie ona gotowa do spożycia nawet po 5 – 7 minutach.

Jak przyrządzić karkówkę na grilla? – Podsumowanie

Jeśli chcesz przygotować soczystą i smaczną karkówkę z grilla, koniecznie przetestuj nasz przepis w praktyce. Szukasz idealnych produktów do tego dania? Odwiedź sklep ALDI, gdzie znajdziesz zarówno wysokiej jakości mięso, jak i aromatyczne składniki marynaty!

1948 Delikato Ketchup
4,99 ***
500-ml-Butelka 1 l = 10,38
DELIKATO Ketchup
Ketchup
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch