Opiekana karkówka to pierwsze skojarzenie, które przychodzi do głowy na myśl o sezonie grillowym. Bez niej trudno wyobrazić sobie ogrodową imprezę. Pamiętaj, że karkówka z grilla jest tłustym mięsem, więc podczas pieczenia nie wysuszy się tak szybko jak schab. Jej obróbka zajmie Ci nieco więcej czasu. Aby zapewnić mięsu odpowiedni smak, najpierw skorzystaj z właściwego przepisu na karkówkę z grilla i zamarynuj ją, a następnie podaj z apetycznymi dodatkami!
łatwy
20min.
40min.
4 Porcje | |
---|---|
1 kg | karkówki w plastrach lub karkówki w marynacie BBQ |
3 | ząbki czosnku |
0,5 szklanka | oleju lub oliwy z oliwek Gut Bio |
1 łyżka stołowa | ketchupu |
1 łyżeczka | musztardy |
2 łyżeczka | przyprawy do grilla |
pieprz zwykły i ziołowy | |
szczypta | soli |
Na ogół im dłużej marynujesz mięso, tym lepiej. Mniejsze kawałki karkówki na grilla nie wymagają jednak zbyt dużo czasu – mogą leżeć w zalewie nawet tylko kilka godzin. Grubsze plastry marynuj natomiast przez 12 – 48 godzin.
Kawałki mięsa powinny być całkiem zanurzone w marynacie. Jeśli z jakichkolwiek powodów nie jest to możliwe, co jakiś czas obracaj karkówkę.
Jeżeli marynujesz jeden duży kawałek mięsa, postaraj się go wcześniej zapeklować, a dopiero potem umieścić w zalewie. Możesz go także nakłuć, aby ułatwić wchłanianie marynaty.
Jak zamarynować karkówkę na grilla? W zalewach rozróżniamy cztery podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny i ostry. Marynacie do karkówki na grilla możesz nadać wyraźny i zdecydowany smak słony lub ostry. Aby przyprawić mięso w ten sposób, sięgnij po: zioła, sól, cukier, alkohol, olej, oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, warzywa, musztardę czy keczup.
Karkówkę o grubości 1 cm grilluj w temperaturze 180°C przez około 8 minut. Miej jednak na uwadze, że czas ten może się zmieniać m.in. pod wpływem:
● spalania się węgla i wahań temperatury rusztu,
● grubości mięsa,
● otwierania i zamykania pokrywy grilla.
Z uwagi na powyższe zmienne postaraj się więc robić dobry użytek z podręcznego termometru kuchennego.
Pamiętaj też, żeby wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed grillowaniem. Układaj je bezpośrednio na ruszcie albo na tackach aluminiowych. Kiedy się upiecze, zyska przyjemny dla oka, brązowy kolor. Zadbaj o to, aby nie leżało na grillu dłużej niż 10 – 15 minut, ponieważ w przeciwnym razie może się wysuszyć lub przypalić.
Jeśli grillujesz stek z kością, opiekaj go nieco dłużej, aż soki wypływające po nakłuciu będą przezroczyste, a mięso przy kości przestanie być różowe. Możesz je też naciąć w tym miejscu, aby mieć pewność, że dobrze się upiecze.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować karkówkę na grillu elektrycznym. W tym celu możesz skorzystać z powyższego przepisu lub dowolnie go zmodyfikować. Proces obróbki nie powinien zanadto różnić się od pieczenia mięsa na tradycyjnym ruszcie węglowym. Zgodnie ze wskazówkami producentów, może zająć jednak nieco mniej czasu. Dzięki temu, że grill elektryczny smaży karkówkę od razu z obu stron, będzie ona gotowa do spożycia nawet po 5 – 7 minutach.
Jeśli chcesz przygotować soczystą i smaczną karkówkę z grilla, koniecznie przetestuj nasz przepis w praktyce. Szukasz idealnych produktów do tego dania? Odwiedź sklep ALDI, gdzie znajdziesz zarówno wysokiej jakości mięso, jak i aromatyczne składniki marynaty!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)