Kaszanka z grilla to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej kiełbaski. Mimo że nie cieszy się aż taką popularnością, to ma wielu zwolenników. Ze względu na delikatną osłonkę jej przyrządzanie może Ci jednak sprawić pewne problemy. Skorzystaj z naszego przepisu, aby dowiedzieć się, jak grillować kaszankę!
łatwy
10min.
15min.
4 Porcje | |
---|---|
4 | kaszanki |
4 | cebule |
oliwa z oliwek | |
przyprawa do grilla (opcjonalnie) |
Przygotuj folię aluminiową i podziel ją na 4 równe arkusze, a następnie posmaruj je oliwą z oliwek.
Pokrój cebulę w talarki i umieść je na naoliwionych arkuszach folii aluminiowej razem z kaszankami.
Choć kaszanka nie wymaga zazwyczaj przyprawiania, możesz użyć swojej ulubionej mieszanki do dań z grilla.
Zawiń kaszankę z cebulką w folię aluminiową i umieść na grillu.
Grilluj kaszankę przez około 15 minut. W połowie czasu możesz odwrócić pakieciki na drugą stronę.
Kaszankę z cebulą z grilla podawaj z opiekanym pieczywem lub smażonymi warzywami.
Kaszanka na grilla nie wymaga żadnych specjalnych przygotowań. Możesz doprawić ją zgodnie z własnymi preferencjami i zawinąć w folię razem z pokrojoną cebulą. Takie rozwiązanie zapobiegnie pękaniu osłonki na ruszcie, a potrawa zyska wspaniały aromat.
Jeśli zdecydujesz się na kaszankę z grilla z cebulą w folii aluminiowej, kontroluj jedynie czas obróbki termicznej. O tym, że danie jest już gotowe, może świadczyć miękka i zarumieniona cebulka. Postaraj się więc co chwilę zaglądać do pakiecików. Jeżeli jednak postanowisz przyrządzić kaszankę bez folii, zadbaj przynajmniej o aluminiowe tacki. Mogą Ci się one przydać, gdyby osłonka kaszanki pękła na grillu.
Przepis na kaszankę z grilla możesz też zrealizować z wykorzystaniem elektrycznego rusztu. W tym przypadku folia aluminiowa okaże się raczej niezbędna, ponieważ kaszanka mogłaby pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury i ciężaru pokrywy urządzenia. Czas niezbędny do przyrządzenia kaszanki z grilla elektrycznego powinien wynieść około 15 minut.
Kaszankę z powodzeniem przygotujesz również w piekarniku. Możesz skorzystać z folii aluminiowej lub z niej zrezygnować. Pamiętaj przede wszystkim o odpowiedniej temperaturze (180 – 200°C) i czasie obróbki (ok. 40 – 45 min).
Cebula to bardzo popularny, ale nie jedyny dodatek do kaszanki z grilla w folii aluminiowej. W podobny sposób możesz przyrządzić mniej oczywiste warianty tego dania. Ciekawe inspiracje obejmują na przykład:
Składniki niezbędne do realizacji powyższych pomysłów znajdziesz naturalnie w sklepach ALDI. Dzięki wysokiej jakości produktom z powodzeniem przyrządzisz aromatyczną kaszankę z grilla z warzywami lub jeszcze ciekawsze warianty tej potrawy.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)