łatwy
60min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | kiełbasy śląskiej regionalnej Wędliniarnia |
3 łyżki | musztardy regionalnej Roleski |
2 łyżki | kwaśnej śmietany |
2 łyżki | chrzanu |
2 łyżki | majonezu Delikato |
1 paczka | sosu sałatkowego czosnkowego |
opcjonalnie przyprawy na grilla Kamis |
Musztardę, chrzan, śmietanę i sos sałatkowy wymieszaj do połączenia w miseczce, a całość włóż do lodówki na około godzinę.
Ponacinaj kiełbaski w kratkę i umieść je na grillu.
Grilluj kiełbaski przez około 15 minut. W międzyczasie obróć je parę razy, aby usmażyły się równomiernie.
Zdejmij grillowane kiełbasy i serwuj z sosem musztardowo-chrzanowym, a w razie potrzeby dopraw przyprawami Kamis.
Świetnie do kiełbasek będzie pasowało wypieczone na grillu pieczywo, na przykład bagietka czosnkowa.
Kiełbasa na grilla nie wymaga właściwie żadnych przygotowań. Jeśli chcesz, możesz posypać ją delikatną przyprawą, ale nie jest to konieczne.
Najważniejszym krokiem wydaje się nacinanie kiełbasy na grilla, które ma zapobiegać jej pękaniu w wysokiej temperaturze. W tym celu po prostu nakłuj ją w paru miejscach, aby tłuszcz mógł swobodnie wyciekać. Jeśli chcesz, aby potrawa prezentowała się wyjątkowo apetycznie, możesz ponacinać ją w kratkę.
Nie da się właściwie zepsuć grillowanej kiełbasy. Aby ją przyrządzić, nie potrzebujesz żadnych kulinarnych umiejętności. Jedyne ryzyko polega na jej przypaleniu. Jeśli chcesz tego uniknąć, trzymaj kiełbaski na ruszcie tylko przez 15 minut i uważaj na zbyt duży ogień. Kluczem do sukcesu jest też regularne obracanie mięsa, które zapewni mu równomierną obróbkę. Jeżeli po kwadransie kiełbasy nie są gotowe, pozostaw je na grillu na kolejne 5 minut.
Kiełbasę z grilla elektrycznego przygotujesz w taki sam sposób jak w wariancie tradycyjnym. Prawdopodobnie proces ten zajmie Ci nieco mniej czasu, ponieważ urządzenie utrzymuje stałą temperaturę i zazwyczaj smaży kiełbaski z obu stron na raz. Pamiętaj też o tłuszczu, który wycieka z mięsa, i podłóż pod grilla specjalną podstawkę.
Kiełbasa z patelni grillowej może nie mieć takiego samego aromatu jak ta z grilla węglowego, ale przygotujesz ją znacznie szybciej i wygodniej. Możesz pokroić ją w plasterki, aby uniknąć jej przypalenia i przyspieszyć obróbkę. Jeśli wolisz inny wariant, przetnij ją wzdłuż i umieść naciętą stroną do dołu. W takiej postaci wystarczy smażyć ją przez 3 – 4 minuty z każdej strony.
Nie masz ochoty na smażone danie? Przygotuj kiełbasę z grilla w piekarniku! Miej jednak na uwadze, że proces ten zajmie Ci nieco więcej czasu. Aby go skrócić, możesz w dowolny sposób pokroić mięso. Kiełbasa grillowana w piekarniku powinna być gotowa po 40 – 50 minutach (180°C z termoobiegiem).
Planujesz posiłek na świeżym powietrzu? Zajrzyj do sklepu ALDI i zaopatrz się w świeże mięso oraz dodatki, które pozwolą Ci przyprawić kiełbasę na grilla. Z nami urządzisz prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)