łatwy
40min.
20min.
4 Porcje | |
---|---|
500 g | mielonego mięsa (najlepiej wołowego), |
1 | drobno posiekana cebula, |
2 | przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, |
2 łyżki | posiekanej natki pietruszki, |
1 łyżeczka | mielonego kuminu, |
1 łyżeczka | mielonej kolendry, |
1 łyżeczka | słodkiej papryki, |
1/2 łyżeczki | ostrej papryki, |
2 łyżki | oliwy z oliwek, |
sok z 1/2 | cytryny, |
sól i pieprz do smaku. |
W dużej misce połącz mięso mielone, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kumin, kolendrę, słodką i ostrą paprykę oraz sok z cytryny. Dobrze wymieszaj, aby składniki dokładnie się połączyły.
Dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku. Ponownie wymieszaj.
Odstaw przygotowaną masę na około 30 minut, aby mięso wchłonęło aromaty przypraw.
Zacznij formować małe kule (kofty) z masy mięsnej i nabijaj je na patyki do szaszłyków.
Umieść kofty na ruszcie i grilluj z każdej strony przez około 8 – 10 minut, aż będą dobrze przypieczone i nabiorą szarego koloru.
Kofty tureckie z grilla tradycyjnie przyrządzane są z mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego. Na potrzeby powyższego przepisu z powodzeniem wykorzystasz jednak także wieprzowinę, a nawet drób. Tak naprawdę wybór powinien zależeć przede wszystkim od Twoich preferencji smakowych. Wołowina odznacza się bowiem dość wyrazistym aromatem, który nie każdemu odpowiada. Jeśli wolisz nieco delikatniejszy wariant tego dania, postaw więc choćby na kofty wieprzowe z grilla.
Jeśli nie masz warunków do grillowania lub pogoda znów spłatała Ci figla, wcale nie musisz rezygnować z koft. Wystarczy, że wykorzystasz jedno z alternatywnych rozwiązań:
Kofty z grilla wybornie smakują podane z różnego rodzaju sosami. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku:
Skoro wiesz już, jak przygotować kofty na grilla i z czym je podawać, zaopatrz się w niezbędne składniki i zabierz swoich bliskich w kulinarną podróż do Turcji!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)