Pierś z kurczaka to jedno z najchętniej wybieranych mięs. Jest stosunkowo tanie, soczyste i łatwe w przygotowaniu. Miłośnicy grillowanych potraw często przyrządzają je więc na ruszcie. Jeśli też masz ochotę na to smaczne i pożywne danie, zapoznaj się z naszym prostym przepisem na kurczaka z grilla!
łatwy
45min.
15min.
4 Porcje | |
---|---|
4 | filety z kurczaka, |
1 | cebula, |
1 | czerwona papryka, |
1 | żółta papryka, |
1 | cukinia, |
1 | bakłażan, |
2 | ząbki czosnku, |
oliwa z oliwek, | |
sól i pieprz do smaku. |
Filety z kurczaka oczyść z ewentualnych nadmiarów tłuszczu i umyj. Dopraw je z obu stron solą i pieprzem.
W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
Zamarynuj filety z kurczaka w przygotowanej zalewie, zostawiając je na około 30 minut, aby wchłonęły aromaty.
Pokrój cebulę, papryki, cukinię i bakłażan na kawałki o podobnej wielkości. Skrop je oliwą z oliwek, aby nie przywierały do rusztu, i umieść na grillu.
Grilluj warzywa przez około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
W tym samym czasie umieść filety z kurczaka na ruszcie i grilluj je przez około 6 – 8 minut z każdej strony. Upewnij się, że wewnętrzna temperatura mięsa wynosi co najmniej 75°C.
Gdy wszystkie składniki będą gotowe, zdejmij je z grilla i podawaj razem.
Jeśli zastanawiasz się, jak przyprawić kurczaka na grilla, musisz wiedzieć, że jest to bardzo delikatne mięso. Oznacza to, że szybko wchłania smak przypraw i podlega błyskawicznej obróbce termicznej. Należy więc uważać, aby nie przesuszyć go na ruszcie.
Tak jak wspomnieliśmy w przepisie, wystarczy Ci około 30 minut, aby mięso wchłonęło marynatę do kurczaka z grilla. Jeśli zależy Ci jednak na bardziej intensywnym smaku i aromacie, możesz pozostawić je w zalewie na całą noc. Opiekanie filetów na ruszcie nie powinno natomiast trwać dłużej niż 6 – 8 minut z każdej strony, czyli łącznie około 15 minut.
Filet z kurczaka na grilla z natury ma bardzo soczystą konsystencję, więc jeśli tylko nie będziesz trzymać go nad żarem zbyt długo, nie powinien się wysuszyć. Aby upewnić się co do jego optymalnej struktury, możesz też wydłużyć czas marynowania mięsa, a po zdjęciu z rusztu pozostawić je na parę minut, aby odpoczęło. Po grillowaniu odłóż więc grillowanego kurczaka z warzywami na talerz i przykryj go na chwilę folią, zanim zdecydujesz się podać go na stół.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby grillowaną pierś z kurczaka z warzywami przygotować również w domu. Jeśli nie masz warunków, aby rozpalić tradycyjnego grilla, możesz skorzystać z alternatywy w postaci jego elektrycznego odpowiednika, patelni bądź piekarnika.
Aby przygotować kurczaka z grilla elektrycznego, postępuj według naszego przepisu, skracając jedynie czas obróbki termicznej. Urządzenie to przysmaży mięso od razu z obu stron, więc grillowanie może trwać nieco krócej.
Jeśli zamierzasz skorzystać z patelni grillowej, pamiętaj o użyciu tłuszczu – na przykład oliwy z oliwek. Kurczaka możesz łatwo i wygodnie smażyć razem z pokrojonymi warzywami. Podobnie będzie zresztą wyglądało jego przyrządzanie w piekarniku (nagrzanym do 180°C), choć w tym przypadku konieczne okaże się wydłużenie obróbki termicznej do około 40 minut.
Skorzystaj z naszego przepisu na kurczaka na grilla, aby podać swoim bliskim pyszny, prosty i wartościowy posiłek, który każdemu przypadnie do gustu! Wszystkie niezbędne składniki znajdziesz w sklepie ALDI.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)