łatwy
15min.
20min.
2 Porcje | |
---|---|
2 | świeże makrele |
2 łyżki | sosu sojowego, |
2 łyżki | soku z limonki, |
2 łyżki | miodu, |
1 łyżeczka | startego imbiru, |
1 | posiekany ząbek czosnku, |
świeżo mielony pieprz do smaku, | |
sól do smaku, | |
oliwa z oliwek (do natarcia grilla). |
Dokładnie opłucz makrele pod bieżącą wodą, usuwając ewentualne łuski i wnętrzności. Osusz papierowym ręcznikiem.
Wymieszaj sos sojowy, sok z limonki, miód, starty imbir, posiekany czosnek, sól i pieprz. To będzie Twoja marynata.
Delikatnie wetrzyj marynatę w mięso ryby z obu stron i pozostaw na kilkanaście minut, aby makrela przeniknęła aromatem przypraw.
Skrop grill oliwą z oliwek, aby zapobiec przywieraniu ryby do rusztu. Umieść makrele na grillu i piecz przez około 8 – 10 minut z każdej strony. Czas grillowania może się różnić w zależności od wielkości ryb.
Gdy makrele są gotowe, przełóż je na talerz i polej dodatkową porcją sosu z marynaty lub posyp świeżymi ziołami.
Makrelę na grilla można przyrządzić też po chorwacku. Metoda ta polega na nacinaniu ryby w poprzek, tak aby po obu jej stronach powstały niewielkie kieszonki. W nich należy umieścić cienkie plasterki czosnku, świeży rozmaryn i odrobinę cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem i pozostaw w lodówce na noc. Grilluj przez 10 minut z każdej strony.
Makrelę pieczoną po chorwacku możesz przyrządzić także w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do 200 stopni Celsjusza i piec rybę przez około 20 minut (całe makrele) lub 10 – 15 minut (filety). Jeśli zdecydujesz się natomiast skorzystać z patelni grillowej, smaż rybę przez 5 minut z każdej strony.
Makrelę z grilla możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Doskonale skomponuje się ona na przykład z pieczonymi ziemniakami, warzywami z rusztu bądź kaszą kuskus. Warto zaserwować do niej również różnego rodzaju sosy – między innymi jogurtowo-ziołowy lub tzatziki. Jeśli zdecydujesz się natomiast na filetowanie makreli, z powodzeniem wykorzystasz ją na potrzeby sałatek. Wystarczy rozdrobnić rybę i dodać ją do pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, oliwek i sera feta.
Wiesz już, z czym podasz grillowaną makrelę? W takim razie zrób zakupy w ALDI i skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)