Makrela z grilla

Masz ochotę na lekkie, zdrowe i smaczne danie? Doskonałym pomysłem okaże się makrela grillowana! Możesz przyrządzić ją szybko, łatwo i na wiele różnych sposobów.

makrela z grilla

łatwy

15min.

20min.

2 Porcje
2 świeże makrele
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki soku z limonki,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka startego imbiru,
1 posiekany ząbek czosnku,
świeżo mielony pieprz do smaku,
sól do smaku,
oliwa z oliwek (do natarcia grilla).
Poleć przepis

Makrela z grilla – przepis

Krok 1

Dokładnie opłucz makrele pod bieżącą wodą, usuwając ewentualne łuski i wnętrzności. Osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Wymieszaj sos sojowy, sok z limonki, miód, starty imbir, posiekany czosnek, sól i pieprz. To będzie Twoja marynata.

Krok 3

Delikatnie wetrzyj marynatę w mięso ryby z obu stron i pozostaw na kilkanaście minut, aby makrela przeniknęła aromatem przypraw.

Krok 4

Skrop grill oliwą z oliwek, aby zapobiec przywieraniu ryby do rusztu. Umieść makrele na grillu i piecz przez około 8 – 10 minut z każdej strony. Czas grillowania może się różnić w zależności od wielkości ryb.

Krok 5

Gdy makrele są gotowe, przełóż je na talerz i polej dodatkową porcją sosu z marynaty lub posyp świeżymi ziołami.

Poleć przepis
baner grill

Makrela z grilla po chorwacku – jak przygotować rybę w tej wersji?

Makrelę na grilla można przyrządzić też po chorwacku. Metoda ta polega na nacinaniu ryby w poprzek, tak aby po obu jej stronach powstały niewielkie kieszonki. W nich należy umieścić cienkie plasterki czosnku, świeży rozmaryn i odrobinę cytryny. Całość dopraw solą oraz pieprzem i pozostaw w lodówce na noc. Grilluj przez 10 minut z każdej strony.

Makrelę pieczoną po chorwacku możesz przyrządzić także w piekarniku. Wystarczy rozgrzać go do 200 stopni Celsjusza i piec rybę przez około 20 minut (całe makrele) lub 10 – 15 minut (filety). Jeśli zdecydujesz się natomiast skorzystać z patelni grillowej, smaż rybę przez 5 minut z każdej strony.

Jak podawać grillowaną makrelę?

Makrelę z grilla możesz podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Doskonale skomponuje się ona na przykład z pieczonymi ziemniakami, warzywami z rusztu bądź kaszą kuskus. Warto zaserwować do niej również różnego rodzaju sosy – między innymi jogurtowo-ziołowy lub tzatziki. Jeśli zdecydujesz się natomiast na filetowanie makreli, z powodzeniem wykorzystasz ją na potrzeby sałatek. Wystarczy rozdrobnić rybę i dodać ją do pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli, oliwek i sera feta.

Wiesz już, z czym podasz grillowaną makrelę? W takim razie zrób zakupy w ALDI i skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch