Za sprawą swojego soczystego mięsa i łatwej obróbki kurczak często trafia na ruszt. Możesz przyrządzić go na wiele różnych sposobów, a jego ostateczny smak będzie w dużej mierze zależał od zastosowanej zalewy. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić marynatę do kurczaka, zapoznaj się z naszym przepisem!
łatwy
10min.
6 Porcje | |
---|---|
1/4 | szklanki oleju roślinnego, |
1/4 | szklanki soku z cytryny, |
3 | przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, |
2 | łyżki posiekanego świeżego rozmarynu, |
2 | łyżki posiekanego świeżego tymianku, |
1/2 | łyżeczki papryki wędzonej, |
1 | łyżeczka soli, |
1/2 | łyżeczki mielonego pieprzu. |
W misce wymieszaj olej roślinny, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn i tymianek.
Dodaj sól, pieprz oraz paprykę wędzoną i dokładnie wymieszaj składniki.
Umieść kurczaka w misce z przygotowaną marynatą. Upewnij się, że mięso jest równomiernie pokryte zalewą.
Zamarynowanego kurczaka odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Jeśli masz więcej czasu, możesz pozostawić go na kilka godzin lub nawet na całą noc, aby uzyskać bardziej intensywny smak.
Wyjmij mięso z marynaty do grillowanego kurczaka i odciśnij jej nadmiar. Możesz również delikatnie osuszyć je papierowym ręcznikiem.
Na grillu możesz przyrządzić właściwie każdą część kurczaka. Wybór powinien zależeć od Twoich preferencji i rodzaju dania, które zamierzasz podać. W ramach obiadu doskonale sprawdzi się oczywiście soczysta pierś z kurczaka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby na ruszcie przygotować również udka lub chrupiące skrzydełka. Znakomicie nadadzą się one na przegryzkę lub kolację.
Kurczaka możesz grillować również w całości. W takim przypadku pamiętaj o użyciu specjalnego rusztu i o odpowiednio długim marynowaniu mięsa.
Przepis na prostą marynatę do kurczaka nie jest oczywiście jedynym słusznym sposobem przyrządzania tego mięsa. Do dyspozycji masz też wiele innych przypraw i składników, które łatwo dostosujesz do poszczególnych części drobiu:
W zależności od tego, jaką część kurczaka zamierzasz grillować, różnić się może czas jej marynowania. Mniejsze kawałki, takie jak skrzydełka, wchłoną aromaty przypraw nieco szybciej niż grubsze filety czy kurczak w całości. Zazwyczaj powinna Ci wystarczyć godzina, ale jeśli chcesz, by mięso było bardziej wyraziste w smaku, możesz bez obaw wydłużyć ten czas. Dodatkową zaletą okaże się w tym przypadku jeszcze bardziej soczysta konsystencja drobiu.
Niezależnie od wybranej marynaty do fileta z kurczaka na grilla, mięso w zalewie należy pozostawić w lodówce. Można je też zamknąć w szczelnym pojemniku bądź przykryć folią aluminiową, aby zapobiec utracie wartościowych aromatów i rozchodzeniu się zapachu przypraw po całej kuchni.
Nasze inspiracje i składniki, które znajdziesz w sklepach ALDI, pozwolą Ci przyrządzić kurczaka z grilla w dowolny sposób. Wykorzystasz je na potrzeby filetów, skrzydełek bądź udek. Tylko od Ciebie zależy ostateczny smak potrawy!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)